Σοκ προκαλεί το χθεσινό λουτρό αίματος στη Μανωλάδα Ηλείας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονική επίθεση κατά εκατοντάδων μεταναστών εργατών στα φραουλοχώραφα από τους επιστάτες τους, που είχε ως αποτέλεσμα 28 από αυτούς να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Κατακραυγή της Ελλάδας και στα διεθνή ΜΜΕ για το μακελειό της φράουλας. Εν τω μεταξύ, στο διαδίκτυο ξεκίνησε εκστρατεία που καλεί σε μποϊκοτάζ των ματωμένων φραουλών» της Μανωλάδας. Στις 14:30 το μεσημέρι, ομοσπονδίες και συνδικάτα πραγματοποιούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις 17:00 στο υπουργείο Εργασίας. Συγκέντρωσης διαμαρτυρίας πραγματοποιεί το ΚΚΕ στις 16:00 στην κεντρική πλατεία Μανωλάδας.

Ads

Το απίστευτο περιστατικό ξεκίνησε όταν οι εκατοντάδες αλλοδαποί καλλιεργητές πήγαν το απόγευμα της Τετάρτης στο 41ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πύργου-Πατρών για να συναντήσουν τους τρεις Έλληνες επιστάτες (21, 27 και 39 ετών) και να ζητήσουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Ακολούθησε λογομαχία μεταξύ των και αμέσως μετά «βγήκαν τα όπλα».
 
Οι εργάτες έτρεχαν πανικόβλητοι και δέχονταν τα σκάγια στις πλάτες τους και στο σώμα. Είκοσι εξ αυτών οδηγήθηκαν σε περιφερειακά νοσοκομεία.

 
 
Επτά εργάτες εξακολουθούν να νοσηλεύονται – ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση- στα νοσοκομεία του Πύργου και της Πάτρας. Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του Πύργου νοσηλεύονται τέσσερα άτομα, ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται τρεις μετανάστες, οι οποίοι είναι ελαφρά τραυματισμένοι και παραμένουν για προληπτικούς λόγους.


 
Λίγη ώρα μετά το περιστατικό συνελήφθη ο 57χρονος εργοδότης των τριών επιστατών. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των επιστατών. Το πρωί της Πέμπτης συνελήφθη σε χωριό του δήμου Πηνείας ένας 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη δύο εκ των τριών Ελλήνων που καταζητούνται. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 38χρονος φιλοξένησε το βράδυ της Τετάρτης για κάποιες ώρες τους δύο επιστάτες.
 
Επίσης, η Αστυνομία εξακολουθεί να λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή για την αποφυγή τυχόν νέων επεισοδίων.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης, μιλώντας στον Βήμα 99,5 και στο Mega, το πρωί της Πέμπτης, υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν επιχειρηματία που δρα με αυτόν τον τρόπο. Επισήμανε, δε, ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι καν από την περιοχή, αλλά από την Αθήνα, ενώ έχει έδρα στο Λάππα Αχαΐας, δηλαδή εκτός ορίων του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης.
 
Την άποψη αυτή αντέκρουσε, μιλώντας επίσης στον Βήμα 99,5, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσσα Παναγιωτάρα. Τόσο στην Παλιά, όσο και στη Νέα Μανωλάδα υπάρχουν μεγαλοφραουλάδες που εκμεταλλεύονται μετανάστες, δεν είναι μόνο ένας εργοδότης που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, τόνισε. Κανείς δεν ελέγχει σε ποια κατάσταση εργάζονται ή διαβιούν οι μετανάστες, σημείωσε η κ. Παναγιωτάρα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «εργασιακό σκλαβοπάζαρο». Ζητάμε ελέγχους αλλά δεν γίνονται, γιατί -όπως μας λένε από την επιθεώρηση εργασίας- δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, σημείωσε η κ. Παναγιωτάρα και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στις επιχειρήσεις αυτές, αφού η πρόσβαση απαγορεύεται.

Καθολική καταδίκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Η απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και οι τραυματισμοί διαμαρτυρόμενων καλλιεργητών στη Μανωλάδα, καταδικάζονται με τον πλέον απόλυτο τρόπο από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η πρωτοφανής και επονείδιστη αυτή ενέργεια είναι ξένη προς τα ήθη των Ελλήνων και η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες αρχές θα είναι άμεση και υποδειγματική». 

Ads

«Στην Ελληνική Δημοκρατία σήμερα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως και η διαβίωσή τους σε απαράδεκτες συνθήκες. Πόσο μάλλον η απόπειρα δολοφονίας τους. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε την ενεργό συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των νομοταγών πολιτών της Ηλείας και των τοπικών φορέων. Αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλάβω ότι η τήρηση του Νόμου είναι όχι μόνο αυτονόητη υποχρέωση όλων μας, αλλά και αναγκαίος όρος για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη.
 
Είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία. Είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Για περιστατικό ακραίας ρατσιστικής βίας που πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τις αρμόδιες αρχές κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του και τονίζει πως σε μια εποχή έξαρσης του ρατσισμού το περιστατικό αυτό έχει σχέση και με την έλλειψη ελέγχου των συνθηκών εργασίας ελλήνων και αλλοδαπών ιδιαίτερα στο χώρο της αγροτικής παραγωγής.
 
«Από τα μεροκάματα της ντροπής του 2008 φτάσαμε σήμερα στους απλήρωτους εργαζόμενους και στη χρήση όπλων με τον κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή», επισημαίνεται.
 
Παράλληλα αναφέρεται πως η απασχόληση αλλοδαπών πολιτών που δεν έχουν χαρτιά, εφόσον αποδειχτεί κάτι τέτοιο, γίνεται με ευθύνη των εργοδοτών και δεν αποτελεί άλλοθι, σύμφωνα με το νόμο, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων  και πολύ περισσότερο για την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας. Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια, καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Tον αποτροπιασμό τους και την απερίφραστη καταδίκη τους για το επεισόδιο εξέφρασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική και ναζιστική ενέργεια, αναφέρει στη σχετική δήλωσή της η βουλευτής του κόμματος Σταυρούλα Ξουλίδου και κάνει λόγο για πρακτικές βίας και εξαθλίωσης που παραπέμπουν σε εποχές και συνθήκες δουλεμπορίου, μακριά από κάθε έννοια ανθρωπισμού, και δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη Ελλάδα.
 
«Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτος και δεν μπορεί να καταστρατηγείται από καμία εργοδοτική αυθαιρεσία», καταλήγει στη δήλωσή της η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει εγκληματική την επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα και ζητά από τη Δικαιοσύνη να επιληφθεί «άμεσα και χωρίς καθυστέρηση». Αποτελεί ύβρη για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας προσθέτει στην ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση και οι αρχές της περιοχής έχουν βαρύτατες ευθύνες για το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών που οδηγεί σε φαινόμενα όπως η σημερινή εγκληματική επίθεση σε βάρος τους, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. Το ΚΚΕ καταδικάζει «τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους» ενώ σημειώνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή.
 
«Το συγκεκριμένο γεγονός, όπου μεγαλοαφεντικά με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, παραπέμπει σε άλλες εποχές και επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά», καταλήγει.

Διεθνής κατακραυγή για το «μακελειό της φράουλας»
 
Εκτεταμένα ρεπορτάζ για το λουτρό αίματος στη Μανωλάδα φιλοξενεί σήμερα ο διεθνής τύπος.

Το BBC αναφέρει ότι «οι συμπλοκές σημειώθηκαν σε μία περιοχή που έχει πληγεί από πυρκαγιές». Όπως σημειώνει, επίσης, πρόσφατα απασχόλησαν την κοινή γνώμη οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα θερμοκήπια της φράουλας. Οι εργάτες αμείβονται με λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό, ζουν σε παράγκες και αναγκάζονται να δίνουν περισσότερα από τα μισά χρήματα που κερδίζουν σε ενοίκιο στους εργοδότες τους, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.
 
Το Associated Press, φιλοξενώντας δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας Αστυνόμου Χαράλαμπου Σφέτσου, αναφέρει ότι η αστυνομία «γνωρίζει και βρίσκεται πολύ κοντά στον εντοπισμό των τριών επιστατών οι οποίοι είναι κάτοικοι της περιοχής» και για τους οποίους έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
 
Την ίδια είδηση μεταφέρει τόσο η Washington Post όσο και το ABC news αναφέροντας ότι αν και περισσότεροι από 20 εργάτες νοσηλεύονται, κανενός η υγεία δεν κινδυνεύει. Αναπαραγωγή της είδησης κάνει και το δίκτυο Al Jazeera με τίτλο «Μετανάστες εργαζόμενοι πυροβολήθηκαν από επιστάτες στην Ελλάδα».

Η είδηση έχει φτάσει, επίσης, στην Αυστραλία, με δημοσίευμα στον ιστότοπο της The Sydney Morning Herald, αλλά και στην Ινδία μεταδίδεται μέσω του τηλεοπτικού δικτύου New Delhi Television (NDTV). 

Διαβάστε το άρθρο του Μάκη Νοδάρου «Νέα Μανωλάδα – Ηλεία – Κολομβία» που είχε δημοσιευτεί τον Αύγουστο του 2012 και αποκαλύπτει την καθημερινή εκμετάλλευση και βία που βιώνουν οι μετανάστες εργαζόμενοι στα απέραντα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας.