«Προεκλογική χορηγία» ύψους 200.000 μάρκων παραδέχτηκε ότι έλαβε από Siemens ο πρώην υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Σημίτη, Τάσος Μαντέλης. Ο πρώην υπουργός επιβεβαίωσε ουσιαστικά προηγούμενη κατάθεση του στενού φίλου και κουμπάρου του Γεώργιου Τσουγκράνη, ο οποίος ομολόγησε την άμεση εμπλοκή του κ. Μαντέλη με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ο κ. Μαντέλης, καταθέτοντας στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, διέψευσε δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι είχε λάβει 10 εκατ. μάρκα από τη γερμανική εταιρεία, ζητώντας επιπλέον έρευνα από την επιτροπή, ώστε να μην περάσουν στην πλάτη του μίζες άλλων.

Ads

Ο κ. Μαντέλης ομολόγησε ότι μετά τις δημοτικές εκλογές του 1998 τον πήρε στο τηλέφωνο κάποιος μιλώντας αγγλικά και του είπε ότι επικοινωνεί μαζί του εκ μέρους της Siemens για να του πει ότι η εταιρεία προτίθεται να του δώσει μία χορηγία. Τρεις μέρες μετά, τα χρήματα μπήκαν στο λογαριασμό του κουμπάρου του, αλλά ο ίδιος δεν έδωσε καμία σημασία, από ποιον μπήκαν. Υπέθεσε ότι ήταν από τη Siemens. Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών είπε ότι «δεν ξέρω ποιος μου έβαλε αυτά τα χρήματα, ούτε το έψαξα δέκα χρόνια τώρα».

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και σε ένα «πρόσωπο υπαρκτό, γνωστό σε κάποιους, Γερμανός πρέπει να ήταν ή αλλοδαπός, ο οποίος πριν από 2 χρόνια διοχέτευσε μέσω του ελληνικού Τύπου μία είδηση η οποία έλεγε ότι εγώ έλαβα από τη SIEMENS δέκα εκατομμύρια μάρκα τον Ιανουάριο του 1998».

«Μεθοδευόταν συστηματικά να εμφανιστώ ως δωροδοκηθείς μ’ ένα τεράστιο χρηματικό ποσό το οποίο μάλιστα εμφανιζόταν ως υπουργική αμοιβή. Βέβαια 10 εκατομμύρια μάρκα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι υπουργική αμοιβή -έτσι όπως την εννοούσαν- μέρος της οποίας δεν αποκλείεται μάλιστα να πήγε στο κυβερνών κόμμα και να χρησιμοποιήθηκε πλαγίως σε εκλογικές ή άλλες δαπάνες. Και αυτό ψέμα, διότι δεν έφτασαν αυτά τα χρήματα ποτέ σε μένα» συνέχισε, ενώ ζήτησε από την επιτροπή να ψάξει από πού διοχετευτήκαν αυτά τα δημοσιεύματα, όχι όμως να περάσουν από την πλάτη του μίζες άλλων.

Ads

Ο Τάσος Μαντέλης ήταν το 1988 πρόεδρος του ΟΤΕ που συμφώνησε με την κατάργηση της ΕΛΒΗΛ και τάχθηκε υπέρ του να δοθούν τα ψηφιακά κέντρα στις Ιντρακόμ – Ερικσον -Ζήμενς. Ήταν επίσης υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών όταν υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών.

Νωρίτερα, ο στενός φίλος και κουμπάρος του κ. Μαντέλη παραδέχθηκε ενώπιον της επιτροπής την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό, τον οποίο χρησιμοποιούσε για να βάζουν χρήματα κάποιοι πολιτικοί φίλοι του πρώην υπουργού Μεταφορών, καθώς και ότι ο κ. Μαντέλης τού είχε πει ότι ποσό 200.000 μάρκων που κατατέθηκε στον λογαριασμό προερχόταν από χορηγία της γερμανικής εταιρείας.

«Μου ζήτησε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό για να του βάζουν χρήματα κάποιοι πολιτικοί του φίλοι από το εξωτερικό» δήλωσε ο κ. Τσουγκράνης προσθέτοντας ότι ο πρώην υπουργός σχεδίαζε να κατέβει υποψήφιος βουλευτής. Σύμφωνα με τα όσα είπε, ο λογαριασμός ανοίχτηκε στην «Canadian Imperial Bank of Commerce» της Γενεύης και σε αυτόν έγιναν δύο εισροές, μία το 1998 με 200.000 μάρκα και ακόμα μία το 2000 με 250.000 μάρκα.

Σχετικά με την κωδική ονομασία «Ρόκος», ο κ. Τσουγκράνης είπε: «Δεν μου τον υπέδειξε ο κ. Μαντέλης, εγώ είχα έναν κωδικό ‘Ροκ’ και μετά τον μετέτρεψα σε ‘Ρόκος’. Εκεί δεν ήξερα ποιοι κατέθεταν χρήματα ούτε την προέλευσή τους».

Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι όταν κατατέθηκαν στο λογαριασμό 200.000 μάρκα, ρώτησε τον κουμπάρο του από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα και εκείνος του απάντησε πως πρόκειται για χορηγία από τη Siemens. Για τα υπόλοιπα 250.000 μάρκα του είπε πως δεν γνώριζε από ποιον μπήκαν στο λογαριασμό. «Υποψιάζομαι όμως ότι πρόκειται για την ίδια πηγή» είπε ο κ. Τσουγκράνης. Ο επιχειρηματίας πρόσθεσε ακόμα ότι η ενέργεια αυτή του πρώην υπουργού οφείλεται «ίσως σε αφέλεια ή σε αστοχία και ίσως με ενέπλεξε χωρίς να το θέλει».

Σημειώνεται ότι πράγματι, στις 2 Νοεμβρίου 1998 και στις 8 Φεβρουαρίου 2000 κατατέθηκαν 200.000 και 250.000 μάρκα αντιστοίχως. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα χρήματα προέρχονταν από τον Ηλία Γεωργίου, κατηγορούμενο, πρώην τεχνικό διευθυντή της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων

Ο κ. Τσουγκράνης κατέθεσε ακόμα ότι οι «χορηγίες» δεν πήγαν στην προεκλογική εκστρατεία του Τάσου Μαντέλη, αλλά δόθηκαν στα παιδιά του, ενώ 163.800 ευρώ μεταφέρθηκαν λίγους μήνες αφ’ ότου ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens σε λογαριασμό της Alpha Bank στην Ελλάδα. «Από αυτά τα χρήματα εγώ έστειλα κάποια ποσά για το πανεπιστήμιο του υιού Μαντέλη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια όπου φοιτούσε», φέρεται να είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Τσουγκράνης ποτέ δεν κλήθηκε από τον ανακριτή να καταθέσει για την υπόθεση Siemens, ενώ ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή.

Η ΝΔ για την υπόθεση Μαντέλη

«Σε μια συγκυρία, που το κόμμα του κ. Παπανδρέου παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, κατηγορώντας τους πάντες για τα πάντα, μετά τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο και δεύτερο μεγάλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τάσος Μαντέλης, παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη “Siemens”» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Σημειώνεται ότι και οι δυο δεν είναι μεμονωμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά προβεβλημένα και ισχυρότατα, τα οποία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και λειτουργούσαν σε απόσταση αναπνοής από τους κορυφαίους της ηγετικής ομάδας» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ανακοίνωση της ΝΔ. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, «με τη δήλωση «κύκλων της Ρηγίλλης» για την εξεταστική επιτροπή της Siemens αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ «παριστάνει τον εισαγγελέα της δημόσιας πολιτικής ζωής», επειδή η κυβέρνηση έχει την τόλμη και την αποφασιστικότητα να επιβάλλει τη διαφάνεια προς όλες τις κατευθύνσεις. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί ακόμα και τώρα μετά την περίφημη λεκτική μόνον «συγγνώμη» του κ. Σαμαρά τη γνωστή της τακτική από τότε που ήταν κυβέρνηση: συγκάλυψη στη διαφθορά, ατιμωρησία και συμψηφισμός. Γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει να κατανοήσει τη σταθερή και έντιμη στάση της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς στην πολιτική ζωή».

«Και μια υπενθύμιση προς τη Νέα Δημοκρατία: ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρώτος μίλησε και πρότεινε τη σύσταση όλων των εξεταστικών επιτροπών (και της Siemens) για να μην μείνει καμία σκιά. Και αυτό εμείς το εννοούμε» κατέληξε ο Γ. Πεταλωτής.