«Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την διεκδίκηση της ιδιοκτησίας των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο, με αντάλλαγμα τον μακροχρόνιο δανεισμό τους στο νέο μουσείο της Ακρόπολης» δήλωσε σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Ads

Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης, ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προσφέρει στο λονδρέζικο μουσείο μια επιλογή από τα κορυφαία κλασικά αριστουργήματα της χώρας για εκθέσεις που θα αλλάζουν κάθε λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για το τυπικό της ιδιοκτησίας των θησαυρών του Παρθενώνα εφόσον ενωθούν με τα υπόλοιπα τμήματα των γλυπτών.

Από την πλευρά του, το Βρετανικό Μουσείο, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για την ελληνική πρόταση. Υποστηρίζει δε, ότι πάγια θέση του μουσείου είναι ότι τα γλυπτά πρέπει να συνεχίσουν να εκτίθενται ως μέρος της παγκόσμιας συλλογής του βρετανικού μουσείου.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.