Επιστολή προς τους δημάρχους της χώρας έστειλε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, με την οποία τους ενημερώνει για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολείων και ζητά τη γνώμη τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Όπως αναφέρει το «Έθνος», το υπουργείο είναι αποφασιμένο να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις εκατοντάδων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, αλλά και σχολείων τεχνικής εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο. Δήμαρχοι, γονείς και μαθητές αντιδρούν στα σχέδια του υπουργείου.

Ads

Ειδικότερα, σε πολλά χωριά θα καταργηθούν κυρίως μονοθέσεια σχολεία, ενώ στις πόλεις θα δημιουργηθούν σχολικά συγκροτήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών. Ήδη, σε κατάληψη έχουν προχωρήσει από χθες οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος της Χαλανδρίτσας Αχαΐας, όπου στεγάζονται το Λύκειο και το Γυμνάσιο του χωριού, αντιδρώντας στην προοπτική συγχώνευσης με τα υπόλοιπα σχολεία του νέου διευρυμένου Δήμου Ερυμάνθου, στον οποίο ανήκουν, ενώ σήμερα προγραμματίζουν πορεία.

Υποστηρίζουν ότι αν γίνει η συγχώνευση των σχολείων αναμένεται να διανύουν περισσότερα από 20 χιλιόμετρα για να φτάσουν σε άλλο σχολικό συγκρότημα. Καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και σε σχολεία της Μαγνησίας.

«Ζητάμε να μη δοθεί η χαριστική βολή στο ήδη απαξιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα στο όνομα της οικονομικής κρίσης», αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, σύμφωνα με το «Έθνος», ενώ προσθέτει πως αν υλοποιηθεί η πρόθεση του υπουργείου, θα υπάρχουν έως και 30 παιδιά ανά τμήμα και οι μαθητές θα αναγκάζονται να μετακινούνται σε σχολεία που βρίσκονται σε απόσταση μισής ώρας.

Ads

Παράλληλα, και οι δήμαρχοι είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο συγχωνεύσεων, υποστηρίζοντας αντιθέτως ότι σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται η ίδρυση νέων σχολικών μονάδων για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, προβληματίζονται και για το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος, καθώς γνωρίζουν ότι τώρα οι δήμοι θα πρέπει να καλύψουν το κόστος μεταφοράς των μαθητών στα νέα σχολεία.

«Είναι αδιανόητο σε μία πόλη με 17 συνοικίες να κλείσουν σχολεία. Είναι μία αναπτυσσόμενη περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε τις συγχωνεύσεις σχολείων ούτε στα γυμνάσια ούτε στα λύκεια», δηλώνει στο «Έθνος» ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Αντιθέτως, προσθέτει, «έχουμε ελλείψεις σε αίθουσες», προαναγγέλοντας αντιδράσεις τόσο από τη διοίκηση της δημοτικής αρχής όσο και από τους πολίτες.

Στο δήμο του Βύρωνα έχει συγκληθεί για την ερχόμενη Δευτέρα δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με αποκλειστικό θέμα τις συγχωνεύσεις σχολείων. «Νομίζω ότι δεν έχει λογική η προσέγγιση του υπουργείου Παιδείας, καθώς με την προοπτική των συγχωνεύσεων γίνονται βήματα πίσω. Τα ζητήματα της Παιδείας δεν λύνονται με περικοπές αλλά με ενίσχυση των κονδυλίων για την εκπαίδευση των αυριανών πολιτών», ανέφερε ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, στην εφημερίδα.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά, τόνισε πως δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις από το υπουργείο Παιδείας για το θέμα των συγχωνεύσεων. «Σίγουρα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός αλλά, όποιες κινήσεις γίνουν, θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του προβλήματος της σχολικής στέγης και της εξάλειψης της διπλοβάρδιας», τονίζει.

Ποια σχολεία θα συγχωνευτούν

Σχολεία που θα συγχωνευθούν ανά νομό, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το 1ο, 6ο, 2ο και 12ο Αμπελοκήπων, το δημοτικό Λακκιάς στον Δήμο Βασιλικών με το 2ο Δημοτικό Νέας Ραιδεστού.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Το δημοτικό Κεραμιδίου θα συγχωνευτεί με το δημοτικό της Φαρκαδόνας.

ΗΠΕΙΡΟΣ
Το δημοτικό άνω Λαψίστας με το κάτω Λαψίστας. Το δημοτικό Μαρμάρων με το 24ο δημοτικό Ιωαννίνων. Το δημοτικό Δολιανών με το 6θέσιο δημοτικό Καλπακίου. Το δημοτικό Κρύας με το 1ο δημοτικό Περάματος. Το γυμνάσιο Τσεπέλοβου με το γυμνάσιο Καρυών. Το γυμνάσιο Κεφαλόβρυσου με το γυμνάσιο Δολιανών. Το δημοτικό Κόντσικας με το 1ο δημοτικό Μαρμάρων. Το δημοτικό Πωγωνιανής με το δημοτικό Δελβινακίου. Το δημοτικό Βασιλικής με το δημοτικό Λογγάδων. Το γυμνάσιο Λογγάδων με το γυμνάσιο Κουστελιού. Το γυμνάσιο Παναγιάς με το γυμνάσιο Φιλιππιάδας. Το γυμνάσιο Αστροχωρίου Αρτας με το γυμνάσιο Καλεντίνης.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δημοτικό Μάνεση (Αργολίδα) με το δημοτικό Αγίας Τριάδας. Δημοτικό Προσύμνης (Αργολίδα) με το δημοτικό Ινάχου. Το γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου (Αργολίδα) με το γυμνάσιο Λυγουριού. Το 6ο δημοτικό Κορίνθου με το 9ο δημοτικό Κορίνθου. Το δημοτικό Αγγελοκάστρου με το 6θέσιο δημοτικό Σοφικού. Το γυμνάσιο Περαχώρας με το γυμνάσιο Λουτρακίου. Το γυμνάσιο Παναριτίου Κορινθίας με το γυμνάσιο Ξυλοκάστρου. Το ΕΠΑΛ Ξυλοκάστρου με το ΕΠΑΛ Κιάτου.

ΚΡΗΤΗ

Νομός Χανίων
Δημοτικό σχολείο Λουτρού με το δημοτικό Ανώπολης. Το δημοτικό Σφυναρίου με το δημοτικό Πλατάνου. To δημοτικό Ροδωπού με το δημοτικό Κολυμβαρίου. Το δημοτικού Νίππους με το δημοτικό Βρυσών. Το δημοτικό Καλαθενών με το 2ο δημοτικό Κισσάμου. Το δημοτικό Σέμπρωνα με το δημοτικό Φουρνέ.

Νομός Ηρακλείου
Θα ανασταλεί η λειτουργία των δημοτικών σχολείων Πλώρας, Πρεβελιανών, Πύργου, Κυπαρίσσου, το 3ο δημοτικό Ηρακλείου, το δημοτικό Τουρλοτής, Λημνών Καβουσίου. Επίσης τα μονοθέσια δημοτικά Ακρίου, Αμπελούζου, Αποινίου, Βασιλικής και Λαρανίου.

Σε 160 σχολεία το νέο πρόγραμμα σπουδών

Πιλοτικά θα εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά το νέο πρόγραμμα σπουδών σε σε 160 σχολεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κλήμη Ναυρίδη. Ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Το σχολείο αλλάζει», τόνισε ότι τον Απρίλιο αναμένεται να παραδοθεί στην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η τελική εισήγηση του ινστιτούτου για το νέο σχολικό πρόγραμμα και κατόπιν των απαραίτητων διορθώσεων και προσαρμογών θα τεθεί σε ισχύ σε όλα τα σχολεία της χώρας.