Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα – λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επανέλαβε σήμερα την ανάγκη διακομματικής συναίνεσης για τα νέα μέτρα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται και εκείνος, δήλωσε και πάλι πως διαφωνεί με το μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης.

Ads

Όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές, η μίνι-σύνοδος στις Βρυξέλλες είναι μια «συνάντηση που οργανώνεται κατ’ απαίτηση της γερμανικής καγκελαρίας». Άλλες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συνάντησης είχε ο βαν Ρομπάι.

Συνολικά «πρόκειται να συμμετάσχουν επτά αξιωματούχοι σε αυτή τη συνάντηση» νωρίς το απόγευμα στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ η οποία είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 19:30 τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο διπλωμάτη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα σχετικά με μια κοινή απόφαση για την Ελλάδα, η οποία στις αδρές της γραμμές είχε ήδη δοθεί στην δημοσιότητα από τους υπουργούς Οικονομικών την Δευτέρα.

Γ. Παπανδρέου: «Προσηλωμένη στο πρόγραμμα η Ελλάδα»

Ads

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε πως η Ελλάδα παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη συνέχιση του προγράμματος που θα καταστήσει βιώσιμη την ελληνική οικονομία, παρά τις δυσκολίες που έχει.

Έχουμε μπροστά μας, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, μια μάχη, μάχη για τους Έλληνες, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι και η Ένωση θα φτιάξει το κατάλληλο πλαίσιο. Με την ισχυρή δέσμευση της Ένωσης θα υπάρξει και η έγκριση του προγράμματος από το Κοινοβούλιο και η δέσμευση μας, κατέληξε ο πρωθυπουργός

«Διακομματική συναίνεση» ζητά και πάλι ο Όλι Ρεν

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικές Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν επισήμανε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν στην Σύνοδο Κορυφής τη θέση του Eurogroup για την Ελλάδα. «Kαι βέβαια θα συζητηθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εκτιμώ ότι το Συμβούλιο θα επαναλάβει τα μηνύματα του Εurogroup και της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας τη σημασία να υιοθετηθεί η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν το τέλος Ιουνίου, υλοποιώντας μία ευρύτερη, διακομματική συναίνεση στην Ελλάδα», είπε ο κ. Ρεν.

Σχολιάζοντας την πρόταση Μπαρόζο για πρόωρη εκταμίευση περίπου 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως η ΕΕ ανησυχεί για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάπτυξη, αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να βοηθήσει τον εαyτό της ώστε οι άλλοι Ευρωπαίοι να μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Για το σχέδιο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, ανέφερε πως είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ εργάζεται στη βάση της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», την εθελοντική μετακύλιση των ομολόγων, ώστε να μην προκληθεί πστωτικό επεισόδιο.

Από την πλευρά του, ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε την Πέμπτη πως η χορήγηση νέων πακέτων διάσωσης στην Eυρωζώνη θα ήταν ολέθρια, εάν δεν υπάρξουν προσαρμογές στην οικονομική πολιτική και το χρηματοοικονομικό σύστημα, είπε την Πέμπτη. «Μετά από τρία χρόνια δυσκολιών, είμαστε στο σημείο όπου νέα μέτρα διάσωσης θα ήταν ολέθρια χωρίς διαρθρωτικές προσαρμογές στο χρηματοοικονομικό σύστημα και την οικονομική πολιτική», επισήμανε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.

Πρόσθεσε επίσης πως καταλαβαίνει το αίτημα ορισμένων πολιτικών για συμμετοχή ιδιωτών στη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, αλλά επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ ότι θα πρέπει αυτό να γίνει σε εθελοντική βάση και να αποφευχθεί μια τεχνική χρεοκοπία, σύμφωνα με τους κανόνες των οίκων αξιολόγησης.

Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντίκοβα, πάντως, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε επιτροπή της Βουλής της χώρας της, ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της οποίας τής εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες» ως προς το αν η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας. Η Ραντίκοβα πρόσθεσε πως «ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι προτάσεις θα τύχουν υποστήριξης από το Κοινοβούλιο».

Α. Σαμαράς: Διαφωνώ με το μείγμα πολιτικής

Προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Υποστηρίζω πλήρως την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα όμως το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζει η σοσιαλιστική κυβέρνηση προσθέτει φόρους σε μια οικονομία που βρίσκεται σε πρωτοφανή ύφεση. Αυτή η πολιτική έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όπως αποδεικνύεται από όλα τα οικονομικά μεγέθη. Απαιτούνται διαρθρωτικές δράσεις, για να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αποπληρωμή των δανείων. Θα συζητήσω αυτά τα θέματα με τους συναδέλφους μου».

Δεν συνεισφέρει η Βρετανία στο νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι έλαβε διαβεβαιώσεις πως δε θα ζητηθεί από τη χώρα του να συνεισφέρει στο νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας. Ο Κάμερον επανέλαβε ο Ευρωπαϊκής Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ένα όργανο στο οποίο διαθέτουν κεφάλαια όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την χορήγηση νέων δανείων στην Ελλάδα.