Τις αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος για εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση, ενέκριναν τα μέλη του έκτακτου συνεδρίου.

Ads

Κατά την ομιλία του, ο απερχόμενος πρόεδρος χαρακτήρισε οδυνηρό για τον ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου και επεσήμανε ότι τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης επιτάσσουν επαγρύπνηση.

Ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Δημήτρης Σιούφας από την πλευρά του, τόνισε ότι «οι μέρες του Συνεδρίου, αλλά και οι επόμενες μέρες, είναι μέρες ευθύνης. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και ενωμένοι».

Την Ανανέωση της παράταξης με συνολική αλλαγή νοοτροπίας και συλλογική λειτουργία προέταξε η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της. «Χρειαζόμαστε ανανέωση σε πρόσωπα, πρόγραμμα και δράσεις. Με αυτές τις δεσμεύσεις ζήτησα την εμπιστοσύνη σας»,δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ads

Επιπλέον τόνισε ότι το κόμμα χρειάζεται νέους κώδικες και νέα γλώσσα για να επανακτήσει την εξουσία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ΝΔ δεν έχει «ανάγκη νέας ιδεολογίας, αυτή είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός».

«Δεν θα χάσουμε ούτε μία μέρα από τις 30 Νοεμβρίου, σηκώνουμε τα μανίκια και πιάνουμε δουλειά. Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι. Σύντομα θα είμαστε και πάλι μία γροθιά. Σύντομα θα έχει απέναντι του το ΠΑΣΟΚ μια ενωμένη ΝΔ. Το πάρτι τελειώνει», είπε η κ. Μπακογιάννη.

«Στόχος της Νέας Δημοκρατίας τώρα αλλά και στο μέλλον, θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η βασικότερη αιτία αμφισβήτησης του κοινωνικού μας συστήματος είναι το αίσθημα αδικίας εξαιτίας της περιθωριοποίησης», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη θέτοντας τον πρώτο στόχο σε περίπτωση εκλογής της στην ηγεσία της ΝΔ.

Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε τέσσερα βασικά προβλήματα που παρατηρούνται στη χώρα μας: το γεγονός ότι δεν αναδεικνύονται οι αξίες της καινοτομίας και της δημιουργίας, το ότι εδώ και δεκαετίες ζούμε με δανεικά, την προβληματική λειτουργία κράτους και θεσμών που έχουν ως αποτέλεσμα την ανομία και την έλλειψη σεβασμού σε κανόνες, αλλά και την αδυναμία του κράτους να ικανοποιήσει τους στόχους του.

Η κ. Μπακογιάννη δεσμεύτηκε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της 29ης Νοεμβρίου, θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα και όπως είπε «αν μου κάνετε την τιμή να εκλεγώ πρόεδρος θα κινούμε συλλογικά, υπεύθυνα, ενωτικά».

Άφησε αιχμές για τον Α. Σαμαρά ότι η ίδια ήταν παρούσα σε όλες τις μάχες. «Με τους περισσότερους από εσάς κάναμε μαζί αυτή τη διαδρομή, μας ενώνει ένα αόρατο νήμα που δεν κόπηκε ποτέ». Μίλησε για διεύρυνση της ΝΔ προς τα δεξιά και προς το κέντρο και κάλεσε τους σύνεδρους να απορρίψουν επιλογές που περιχαρακώνουν την παράταξη.

Τέλος, άσκησε και αντιπολίτευση λέγοντας πως η κυβέρνηση είναι ανέτοιμη να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας. «Η μέρα που το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει το προεκλογικό του λαϊκισμό έρχεται», τόνισε.

Τον κοινωνικό φιλελευθερισμό προέταξε και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα για όλους, διάχυση της ανάπτυξης, ευκαιρίες για όλους και ευημερία για όλους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο παρελθόν χαρακτηρίζοντας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό ως «μια παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή». Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε με έμμεσες αιχμές για τα λάθη που έγιναν. «Αλλά δεν είμαστε εδώ για να γκρινιάξουμε», είπε.

«Μπορούμε πολλά περισσότερα απ’ όσα χάσαμε. Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα», τόνισε και ισχυρίστηκε ότι η περίοδος της «νέας Μεταπολίτευσης» θα αρχίσει με την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία. «Θα κάνουμε τη ΝΔ καλύτερη και θα πάμε την Ελλάδα ψηλότερα. Να ξαναβρούμε την ιδεολογική μας ταυτότητα, να κερδίσουμε την κοινωνία», επισήμανε.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι θα πρέπει να «δείξουμε τις ιδέες μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας και να είμαστε δίπλα στον λαό», ώστε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟκ να αποτελέσει μια «σύντομη παρένθεση».

Επιπλέον στάθηκε και στις συμπεριφορές στελεχών του κόμματος που λειτούργησαν αρνητικά για τη ΝΔ, αφήνοντας αιχμές για πρωτοκλασάτα στελέχη. «Το στοίχημα του δημόσιου ήθους θα κερδίζεται καθημερινά. Μηδενική ανοχή στη διαφθορά» είπε, και τόνισε ότι για τους πολιτικούς απαραίτητη προϋπόθεση εκτός από το νόμιμο είναι και το ηθικό. Επίσης, αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Αβέρωφ, του οποίου μάλιστα υπήρξε “εξαπτέρυγο” και άφησε αιχμές για τη Ντόρα Μπακογιάννη κάνοντας αναφορά σε “κομματικά φέουδα”, τα οποία ευθύνονται για την ήττα.

«Πρώτα πρέπει να αναθαρρήσει η ψυχή, να ξεκαθαρίσει το μυαλό μας και να ενώσουμε τις προσπάθειες μας, προκειμένου να μετατρέψουμε την ήττα σε εφαλτήριο αντεπίθεσης», είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση την κατηγόρησε για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης αλλά και του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ έκανε λόγο για αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που ασκείται μέσω των έμμεσων φόρων.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης άσκησε σφοδρή κριτική σε μέλη της κυβέρνησης της ΝΔ, κατηγορώντας τους για αλαζονεία, προσωπικές στρατηγικές, κλειστές πόρτες και κατεβασμένα τηλέφωνα με αποτέλεσμα το κόμμα να χάσει την επαφή του από τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. «Ορισμένοι αποδείχτηκαν ανίκανοι», είπε.

Ο κ. Ψωμιάδης ζήτησε την ψήφο του Κ. Καραμανλή λέγοντας ότι στο παρελθόν τον είχε στηρίξει όταν όλοι οι άλλοι είχαν γίνει «λαγοί». «Εγώ στα δύσκολα έβαζα πλάτες ενώ άλλοι λακίζανε σα λαγοί» είπε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε «λάθος νοοτροπίες, αλαζονικές συμπεριφορές, κατάχρηση εμπιστοσύνης, αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, κακή επικοινωνιακή πολιτική».

«Μπήκα στην κούρσα της διαδοχής για να εκφράσω τον προδομένο λαό της ΝΔ», τόνισε και προειδοποίησε τους σύνεδρους να μην τον υποτιμήσουν, όπως υποτίμησαν τον Γ. Παπανδρέου που «μας έβαλε τα γυαλιά».

Άφησε αιχμές και για τους συνυποψηφίους του που ήταν υπουργοί και έχουν μέρος της ευθύνης για την ήττα. «Να σταματήσει το παραμύθι έφταιγε ο άλλος λες και δεν ήταν μέλη της ίδιας κυβέρνησης, ήταν μέλη μιας άλλης κυβέρνησης άλλης χώρας» δήλωσε.. Έστειλε μήνυμα ότι «δαχτυλίδι θα κάνει δώρο μόνο στην κόρη του» ξεκαθαρίζοντας ότι «λέτε να μπήκα σε αυτή τη διαδικασία με τη σκέψη ποιον θα πλήξω ή θα ωφελήσω». Όπως τόνισε, «μπήκα για να εκφράσω τον απλό νεοδημοκράτη».

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Ψωμιάδης κάλεσε στο βήμα του συνεδρίου την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά να σταθούν δίπλα του στο βήμα και να δώσουν τα χέρια και αυτοί ανταποκρίθηκαν.

Τους λόγους που τον οδήγησαν στο να αποσύρει την υποψηφιότητα του παρουσίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλώντας από το βήμα του Έκτακτου Συνεδρίου τόνισε πως έχει ήσυχη τη συνείδηση του.

«Βρίσκομαι μπροστά σας. Χωρίς εγωιστικές διεκδικήσεις. Με ανησυχία. Η κατάσταση, που επικράτησε στη σύνοδο της ΚΕ, με οδήγησε στην απόφασή μου να αποσυρθώ. Αντιστάθηκα στην πίεση να προσλάβει η διαδικασία για εκλογή νέου αρχηγού χαρακτηριστικά σύγκρουσης. Θεώρησα τη συμμετοχή φίλων μου προϋπόθεση για ενεργοποίηση της βάσης. Αισθάνομαι δικαιωμένος για την εμμονή μου για την ανταπόκριση από τη βάση», ανέφερε.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του επειδή «είναι ακόμα πολλά τα εμπόδια για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε: «Θέλησα να αποσυνδέσω τις θέσεις μου για υπέρβαση της κρίσης από τις προσωπικές φιλοδοξίες. Ας καταλάβουμε, επιτέλους, γιατί ο ελληνικός λαός μάς γύρισε την πλάτη».

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν και την Κυριακή με τις τοποθετήσεις των συνέδρων και την ψηφοφορία για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ, θα διενεργηθούν στις 29 Νοεμβρίου, ενώ εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.