Μέτρα 3 δις ευρώ για το 2011 και συνολικά 26 δις έως το 2015 προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Η εξειδίκευση των μέτρων αναμένεται να γίνει μετά το Πάσχα. Μείωση δαπανών στο Δημόσιο, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις προβλέπει το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής». Για αναδιάρθρωση της χώρας και όχι του χρέους έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «συγκεκριμένη ημερομηνία για έξοδο από την κρίση δεν υπάρχει» και πως «η χώρα είναι στην εντατική».

Ads

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών και επέκταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης σε νέες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΕΡΤ και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Επιπλέον, προβλέπεται περικοπή των φοροαπαλλαγών με καθιέρωση εισοδηματικών κριτικών και πώληση ποσοστών του δημοσίου στη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τον ΟΤΕ, καθώς και την πλήρη πώληση της ΛΑΡΚΟ, αλλά και του ΟΠΑΠ το 2012. Ακόμη θα αναζητηθεί «στρατηγικός επενδυτής» στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ενώ προβλέπεται και η πώληση ποσοστού στην Αγροτική Τράπεζα, αλλά με διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου από το Δημόσιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών για την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ.

Παράλληλα, προβλέπεται επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και σταδιακή μείωση της συμμετοχής του δημοσίου, ώστε, όπως αναφέρεται, να εισέλθουν ιδιωτικά αναπτυξιακά κεφάλαια. Για το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο προβλέπεται η παραχώρηση της λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων σε «ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα», ενώ για τον ΟΣΕ αναφέρεται πως το 2011 θα υπάρξει αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταυτόχρονα αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΟΣΕ. Συνολικά από το «πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» εκτιμάται ότι θα αντληθούν έσοδα 15 δις για την περίοδο 2011-2013 και 50 δις, συνολικά, έως το 2015.

Ads

Για τη μείωση δαπανών του δημοσίου, το σχέδιο προβλέπει συνολική εξοικονόμηση 11,4% του ΑΕΠ. Αναλυτικά προβλέπει μείωση 0,9% του ΑΕΠ από τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης, 1,1% από μειώσεις λειτουργικών δαπανών, 0,5% από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, 1% από αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ, 0.5% από μείωση αμυντικών δαπανών, 0,5% από τις δαπάνες υγείας, 0,7% από μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, 1,1% από μείωση δαπανών ΟΚΑ και κοινωνικής δαπάνης. Ακόμη προβλέπεται μείωση 1,5% από την ενίσχυση, όπως αναφέρεται της φορολογικής συμμόρφωσης, 0,9% από τη μείωση φοροαπαλλαγών, 1,5% από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, 0,3% από αύξηση των εσόδων ΟΤΑ και 0,9% από λοιπές δαπάνες.

Σχετικά με τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο έως το 2015, το σχέδιο προβλέπει «εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 για τις προσλήψεις, μείωση των συμβασιούχων τουλάχιστον 10% κατά έτος. Αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες σε 40 ώρες την εβδομάδα, μείωση των αμοιβών των επιτροπών, μείωση υπερωριών, καθιέρωση δυνατότητας μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασίες εκτός δημοσίου και περιορισμός των κενών οργανικών θέσεων». Παράλληλα, προβλέπεται η αναπροσαρμογή του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές. Σημειώνεται πως στο σχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου περιλαμβάνεται και ο νέος εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας για σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής (15/4/2011)

Αντιδράσεις στο υπουργικό για τις αποκρατικοποιήσεις

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου υπήρξαν έντονες διαφωνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα, ενώ εκφράστηκα και φόβοι για τις πολιτικές επιπτώσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ότι το 2011 θα μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ, ενώ το 2012 θα πωληθεί ολόκληρος ο ΟΠΑΠ αφού πρώτα γίνει επέκταση της σύμβασής του και τακτοποιηθεί το θέμα των «τεχνικών» παιγνίων.

Για τη ΔΕΗ τα στελέχη του υπουργείου έκαναν λόγο για μείωση του ποσοστού του δημοσίου από το 51% στο 34%, αλλιώς θα πρέπει να παραχωρηθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. Σημειώνεται πως υπάρχει σχετική διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προκληθεί η μείωση της συμμετοχής, ώστε να αποφευχθεί η παραχώρηση των λιγνιτικών μονάδων. Με την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων και πολύ περισσότερο την ταυτόχρονη με αυτήν μείωση του ποσοστού του δημοσίου στην ΔΕΗ αντέδρασαν οι Τίνα Μπιρμπίλη, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστο Παπουτσή και Δημήτρη Ρέππα.

Οι Χρήστος Παπουτσής, Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησαν με την πρόταση του υπουργείου για τη μείωση του ποσοστού του δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Ο Χρήστος Παπουτσής και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφεραν, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, πως το να δοθούν επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ είναι στρατηγικό λάθος. Από την πλευρά της, η Λούκα Κατσέλη φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να εξηγηθεί στον κόσμο τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση για τον δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ. Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με το Βήμα, τόνισε ότι η ύφεση το 2011 θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι υπολογίζεται και θα υπερβεί το 4% και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι δεν πρέπει να ωραιοποιείται η κατάσταση.

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε ανάλογη τοποθέτηση με τη Λούκα Κατσέλη σημείωσε πως «η κατάσταση της Ελλάδας με όρους Φουκουσίμα, βρίσκεται στο 7». Ωστόσο, η Άννα Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με το Βήμα, χαρακτήρισε το πρόγραμμα πολιτικά επαρκές, εκτίμησε ότι δείχνει σε ποια κατεύθυνση οδηγείται η χώρα, ενώ σημείωσε ότι δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να φοβάται την αυτοκριτική και να εξηγήσει στους πολίτες τι δεν έχει πάει καλά έως τώρα, ώστε να χρειάζονται νέες παρεμβάσεις.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει στο επόμενο διάστημα να θέσει με σαφήνεια τα ερωτήματα και να πει την αλήθεια,
ενώ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου και μαζί μ’ αυτό μια πολιτική επανεκκίνηση εν γένει». Σημειώνεται πως ο Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε να καταργηθούν ολοσχερώς οι προσλήψεις στο Δημόσιο και να γίνονται μόνον κατ’ εξαίρεση σε τομείς όπου παρουσιάζεται έλλειψη προσωπικού.