Μεταρρυθμίσεις –σοκ πρότεινε στην κυβέρνηση για έξοδο από την κρίση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος. Μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Εκσυγχρονισμού του Κοινωνικού Κράτους, εκτίμησε ότι αν δε ληφθούν επώδυνα και ολοκληρωμένα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και διοικητική εξυγίανση της χώρας, η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί σε μακροχρόνιο οικονομικό παγετώνα, που θα καθηλώσει τη χώρα στη φτώχεια για πάρα πολλά χρόνια.

Για τον ίδιο, η λήψη αυτών των μέτρων είναι εθνική απόφαση η οποία -όπως είπε- επιβάλλεται από το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας. «Είναι επωφελέστερο τόσο για την αξιοπιστία της χώρας όσο και για την ταχύτερη έξοδό μας από την κρίση, τις μεταρρυθμίσεις-σοκ να τις προτείνουμε πρώτοι και να τις καθοδηγήσουμε εμείς οι ίδιοι κι όχι ρυμουλκούμενοι, παριστάνοντας τους μελωδούντες και υποδυόμενοι τους βαρυγκομούντες να εμφανιζόμαστε ως απλοί 'αθώοι' διεκπεραιωτές των 'επαχθών' αποφάσεων του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε πρόταση, ώστε η κυβέρνηση να συντάξει και να καταθέσει στη Βουλή «ένα σοβαρό πενταετές Πρόγραμμα Εθνικής Ανασυγκρότησης, το οποίο αποδεικνύει στους πολίτες, στους εταίρους μας και στις αγορές, ότι η χώρα ξέρει πλέον τι πρέπει να κάνει και κυρίως πως». Εκτίμησε μάλιστα, ότι το ισχύον πρόγραμμα σταθερότητας είναι αδύναμο για να θεωρείται πλαίσιο πορείας και πλέον μικρότερο των περιστάσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο κυβερνητικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

• Εκτεταμένες παρεμβάσεις στα πεδία του Ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας

• Καθολικές αποκρατικοποιήσεις

• Δραστικό περιορισμό των μισθοδοτουμένων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, στα Νομικά Πρόσωπα και στους ΟΤΑ

• Διαρθρωτικές αλλαγές σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Προστασία και Δικαιοσύνη

• Τη σύμπτυξη των τραπεζών σε δύο πόλους

• Μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλη μείωση τιμών

• Διευκολύνση των ξένων επενδύσεων

• Αποκεντρωμένη διοικητική συγκρότηση της χώρας. Προχωρά ένα βήμα πέρα από τον Καλλικράτη, προτείνοντας τον περαιτέρω περιορισμό των Περιφερειών σε έξι, με κεντρική ευθύνη την ενδογενή τοπική ανάπτυξη.

«Δεν συμφωνώ με όσους προτείνουν, προφανώς από πολιτική αδυναμία, τον δρόμο των χαμηλών και σταδιακών μεταρρυθμίσεων. Κατά τη γνώμη μου οι βραδείες μεταρρυθμίσεις σπανίως επιτυγχάνουν το σκοπό τους, γιατί στην πορεία εκφυλίζονται», τόνισε.

Όσο αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, το χαρακτήρισε αδιανόητο και καταστροφικό ενώ τόνισε ότι είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη η συζήτηση για αναδιαπραγμάτευση του χρέους. «Αυτή η νέα 'νεοελληνική πονηρία' μας κάνει ήδη τεράστια ζημιά διεθνώς», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η αναδιαπραγμάτευση προϋποθέτει πτώχευση του κράτους.

«Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα χαρακτηρισμού μου. Εξάλλου τους έχω υποστεί ήδη. Ο καθένας κρίνεται από την ιστορία του και τον τρόπο ζωής του. Οι αντιλήψεις που κυριάρχησαν και δυνάστευσαν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μπορεί να είναι χρήσιμες για να διοικήσεις οικονομίες σαν της Βόρειας Κορέας, σίγουρα όμως είναι καταστροφικές για να διοικήσεις οικονομία της Ευρωζώνης», είπε, απαντώντας προληπτικά στους επικριτές του.

«Ονομάσαμε αναδιανομή του εισοδήματος την διανομή των δανείων και των πόρων της Ε.Ε. Η αναδιανομή θέλει πολιτικό σθένος. Για την διανομή των δανεικών, αρκεί το πολιτικό θράσος», κατέληξε.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του πρώην υπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχει ένα κυρίως οικονομικό σκηνικό που κάνει την κυβέρνηση να λειτουργεί υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αλλά έχει σχέδιο που θα υλοποιήσει και που θα μας βγάλει από την κρίση.