Ενόσω η ανεργία αγγίζει το 16%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένα νέο πακέτο μέτρων 2,7 δισ. ευρώ για την απασχόληση τίθεται σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, επηρεάζοντας 600.000 εργαζόμενους και ανέργους.

Ads

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή τις προτάσεις του σχετικά με τα μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Από τα πρόγραμμα που περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 600.000 άτομα. Το 50% των προγραμμάτων αφορά τη διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% την κατάρτιση και το 25% την απασχόληση ανέργων. Το 50% της χρηματοδότησης για τα μέτρα θα προέρχεται από το ΕΣΠΑ, το 20% από πόρους του ΟΑΕΔ και το 30% από άλλους κρατικούς πόρους.

Όσον αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, προγράμματα όπως η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να ωφελήσουν 250.000 εργαζόμενους. Όσον αφορά την κατάρτιση, από την 1η Οκτωβρίου θα τεθούν σε εφαρμογή νέα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους, με το σύστημα voucher. Ο κάθε άνεργος αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος το αντικείμενο και τον φορέα κατάρτισης, μεταξύ πιστοποιημένων ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολών ΟΑΕΔ, Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ, κλπ.

Τα τριάντα ήδη υπάρχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ επιταχύνονται και εμπλουτίζονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου με οκτώ νέα προγράμματα. Μεταξύ αυτών, το πρόγραμμα «Επιταγή επανένταξης» για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης και η κατάρτιση εργαζομένων για την διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων.

Ads

Όσον αφορά τους ανέργους, θα αρχίσει η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους, με αντικειμενικά κριτήρια επιλογής. Παράλληλα το υπ. Εργασίας, όπως ανακοινώθηκε, προχωρά στην άρση των εμποδίων για την είσπραξη του ειδικού επιδόματος των μακροχρονίων ανέργων, που είχαν προκύψει με τον τελευταίο φορολογικό νόμο. Αυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα και μεγαλώνει το χρονικό διάστημα λήψης του επιδόματος για τους δικαιούχους.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα συσταθεί κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για το συντονισμό, τη διαχείριση και τον έλεγχο όλων των προγραμμάτων. Θα καταγραφούν όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και, μαζί με τα νέα, θα αναρτηθούν σε ειδική ιστοσελίδα. Επίσης, θα τεθεί σε λειτουργία συμβουλευτικό κέντρο με 30 γραμμές, το οποίο θα προσφέρει πληροφόρηση σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Τέλος, ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι ψηφίζεται από την Βουλή το νέο πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και επιχειρηματικότητα και ξεκινάει άμεσα η υλοποίηση του, με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 40 εκ. ευρώ στη συνέχεια.

KKE, ΣΥΝ και Δημοκρατική Αριστερά αντιδρούν στις εξαγγελίες

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας προκάλεσαν την αντίδραση κομμάτων της Αριστεράς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ, σημειώνει ότι η κυβέρνηση παραδίδει τους νέους και τις νέες βορά στο κεφάλαιο στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και προσθέτει ότι με όχημα τη μαθητεία προσφέρει στους επιχειρηματίες δισ. ευρώ και πάμφθηνη εργατική δύναμη. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Κομουνιστικό Κόμμα, μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μειώνουν κατακόρυφα τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας και στερούν από εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ διατηρούν στο εξευτελιστικό επίπεδο των περίπου 450 ευρώ το επίδομα ανεργίας, με προαναγγελία την παραπέρα μείωση.

«Μέσω αυτών των προγραμμάτων θα γενικεύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα κατοχυρώνονται de facto οι μειώσεις μισθών, αφού οι αμοιβές θα είναι κάτω από την ΕΓΣΕΕ και τις ΣΣΕ και ταυτόχρονα, τα ταμεία του ΟΑΕΔ και της Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχώς θα λεηλατούνται από τις γαλαντόμες επιχορηγήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, απειλώντας άμεσα την παροχή επιδομάτων και κυρίως συντάξεων» όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο κ. Δ. Στρατούλης σημείωσε ότι η κυβερνητική πολιτική «οδηγεί στη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτερου εγγυημένου μισθού και επεκτείνει το εμπόριο ελπίδας και το καθεστώς πολιτικής ομηρίας στους νέους και τους ανέργους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει φτηνή εργατική δύναμη στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ υποστηρίζει ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ανέργους είναι υποκριτικό, γιατί ήδη με το μνημόνιο προωθεί την περικοπή ακόμα και αυτών των εξευτελιστικά χαμηλών επιδομάτων ανεργίας τους κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το 2012.

Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι άνεργοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο του πληθυσμού και προβλέπεται ακραία επιδείνωση της ανεργίας τους χειμερινούς μήνες. Προγράμματα 5μηνης διάρκειας για 50 έως 70 χιλιάδες πολίτες, που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, δεν αποτελούν παρά «ασπιρίνη» στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, που μαστίζει την κοινωνία και διαλύει τον ιστό της».