Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει οριστικά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αργά το βράδυ της Τρίτης, δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν την ΕΡΤ, λίγο αργότερα έκλεισαν οι πομποί και οι οθόνες βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν ωστόσο να μεταδίδουν τις εξελίξεις μέσω του διαδικτύου. Νέα συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα έξω από το Ραδιομέγαρο. Οι εξελίξεις προκαλούν σοβαρούς τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση: ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν κοινή πρόταση νόμου για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης συναντώνται το απόγευμα στη Βουλή. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση της ΠΝΠ. Είχε προηγηθεί το πρωί η κατάθεση σχετικής πρότασης και από το ΚΚΕ. Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η κυβέρνηση, πάλι, έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη «νέα ΕΡΤ»

Ads

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις κρίσιμες εξελίξεις από το tvxs.gr:

15:04 – Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για την απόφασή κλεισίματος της ΕΡΤ προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς υπεραμύνθηκε του κλεισίματος της ΕΡΤ λέγοντας ότι η απόφαση για αναδιάρθρωσή της ελήφθη με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρόκειται για  μια προσωρινή κίνηση. Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά την ΕΡΤ και να δημιουργήσουμε έναν νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση προστατεύει το δημόσιο συμφέρον. 

Ads

14:43 – Έκτακτη συνάντηση για το θέμα της ΕΡΤ θα έχουν στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης, στη Βουλή, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. Ήδη, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση νόμου «Περί μη κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου» για την ΕΡΤ. 

14:32 – Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν πριν από λίγο στη Βουλή πρόταση νόμου «Περί μη κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου» για την ΕΡΤ

14:28 – Σε κλίμα έντασης διεξάγεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην ΕΡΤ.
 
Παρακολουθείστε ζωντανά τη συζήτηση:

14:20 – Ψήφισμα κατά της διακοπής λειτουργίας της ΕΡΤ υιοθέτησε, κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης. Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης και ζητείται η συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ, χωρίς να γίνει καμία απόλυση εργαζομένου. 

14:17 – Με δίωρη στάση εργασίας από τις 15:00 έως τις 17:00 θα συμμετάσχει η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας στην αυριανή απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Στην απεργία της Πέμπτης συμμετέχει και η ΠΟΕ-ΔΟΥ, καθώς και οι γιατροί του ΕΣΥ, κατόπιν απόφασης της ΟΕΝΓΕ.

14:15 – Πλήθος εργαζομένων από διαφορετικούς κλάδους έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ραδιομέγαρο στη Μεσογείων, ενώ από τις 12:00 έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ πραγματοποιείται η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης. 

image

14:14 – Σε ανακοίνωσή της η κίνηση «Η Κοινωνία Πρώτα» τονίζει πως η αυταρχική και ξαφνική κατάργηση  της ΕΡΤ, είναι μια πράξη που εγγράφεται λογικά στην «θεραπεία-σοκ» του καπιταλισμού της καταστροφής, που εφαρμόζει ο κ. Σαμαράς, τηρώντας κατά γράμμα τις συνταγές του Μίλτον Φρίντμαν. Η συνταγή αυτή εφαρμόστηκε σε διάφορες χώρες, είτε με αφορμή πραξικοπημάτων ή μετά από εκλογές, όπου οι προεκλογικές υποσχέσεις χρησίμευσαν μόνο για την εξαπάτηση των πολιτών.
 
Σημειώνει ακόμη ότι «η πολιτική γύμνα της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η πλήρη αφερεγγυότητα της ΝΔ αναδεικνύονται σε όλο το μέγεθός τους. Η Προγραμματική Συμφωνία βάσει της οποίας αυτά τα κόμματα έχουν πάρει κυβερνητική εντολή από την Βουλή, έχει γίνει κυριολεκτικά κουρελόχαρτο. Συνεπώς η τρικομματική κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να συνεχίσει να κυβερνά και οφείλει να καταθέσει εκ νέου στην Βουλή το πρόγραμμα βάσει του οποίου πρόκειται να πορευτεί. Μόνο η μαζική, αποφασιστική και ειρηνική αντίδραση των πολιτών μπορεί πλέον να σώσει την ελληνική κοινωνία από την πλήρη καταστροφή της».

13:58 – Συλλαλητήριο ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ πραγματοποιούνται σήμερα εντός και εκτός Ελλάδος:

  • Πάτρα:  Συλλαλητήριο το απόγευμα στις 19:00 στην πλατεία Γεωργίου
  • Λάρισα: Στις 21:00 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της πόλης
  • Ηράκλειο Κρήτης: Στις 19:00 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Εκτός Ελλάδος (όλα τα καλέσματα στην τοπική ώρα)

  • Λονδίνο: Στις 19:00 το απόγευμα, σήμερα Τετάρτη, μπροστά από την ελληνική πρεσβεία
  • Παρίσι: Οι γαλλικές ενώσεις οργανώνουν συγκέντρωση σήμερα στις 18:30 έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι
  • Βερολίνο: 19:30 το απόγευμα
  • Βρυξέλλες: Στις 14:00 το μεσημέρι

13:53 – Μέσω του server του Media Web Radio του Τμήματος «Επικοινωνίας και ΜΜΕ» του Πανεπιστημίου Αθηνών εκπέμπει το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Ακούστε ζωντανά εδώ

13:49 – «Λογική, έστω και σκληρή» κρίνει την επανεκκίνηση της ΕΡΤ η Δράση, σημειώνοντας πως «δυστυχώς δεν εκπλήρωνε επί χρόνια τον σκοπό αυτό και λειτουργούσε με εξωφρενικό κόστος».

13:32 – Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ζήτησε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας προκειμένου να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο φορέων του δημοσίου και ΔΕΚΟ. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Παπούλια, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ και την ανησυχία του για άλλους δημόσιους οργανισμούς, όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με το ίδιο ενδεχόμενο.
 
Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησε να ασκήσει στην κυβέρνηση τη μέγιστη δυνατή πίεση προκειμένου «να παρθεί πίσω αυτή η απαράδεκτη απόφαση, να μην ισχύσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου». Ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάθεση από το ΚΚΕ της τροπολογίας για την κατάργηση της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

13:30 – Φίμωση των απόψεών της από τις δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία. Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ως «πρωτοφανές γεγονός για τη δημοκρατία και την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών» τη σημερινή απόφαση των ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, «να απαγορεύουν το λόγο αποκλειστικά και μόνο σε στελέχη της ΝΔ».

13:21 – Την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, καθώς και πρότασης νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σε έκτακτη σύγκλησή της.
 

13:17 – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιδίωξε το κλείσιμο της ΕΡΤ ως μέρος του πακέτου μέτρων για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης αλλά ούτε και το αμφισβητεί, δήλωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν. Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε πως «η Κομισιόν δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ούτε και αμφισβητεί την αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί τον δημόσιο τομέα».
 
Η απόφαση των ελληνικών αρχών, τόνισε ο Ρεν «πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο των γενικότερων και ευρύτερων προσπαθειών για εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες περιλαμβάνουν βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα».

13:10Πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την άρση των συνεπειών αυτής κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο επισκέφθηκε για το θέμα της ΕΡΤ. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι είναι χρέος μας να αντισταθούμε στο πραξικόπημα κατά των θεσμών και τόνισε ότι ζήτησε από τον κ. Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλίες και να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. 

image

Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας δήλωσε αδυναμία παρέμβασης στο θέμα της ΕΡΤ. Αφού υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια», επισήμανε ότι οι δυνατότητες παρέμβασης του είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα. Όπως ανέφερε, δεν μπορεί να αναπέμψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι δεν του δίνει το δικαίωμα και την ευχέρεια αυτή το Σύνταγμα. 

12:52 – Την κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή, με την οποία ζητείται από όλα τα κόμματα να μην ψηφίσουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μετά από συνάντηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, ζητείται η μη κύρωση να έχει και αναδρομική ισχύ έτσι ώστε να μην παραχθεί το οποιοδήποτε δυσμενές αποτέλεσμα για την ΕΡΤ.
 
«Είμαστε αντίθετοι, είμαστε αντίπαλοι με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι απαράδεκτο να κλείσει. Η οποιαδήποτε ρύθμιση δεν δικαιολογεί ούτε για μια στιγμή κλειστή τη ραδιοτηλεόραση», σημείωσε.

12:36 – Την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ. «Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά και να δηλώσουμε ότι είναι απαράδεκτες αυτές οι μέθοδοι συρρίκνωσης και διάλυσης του δημόσιου τομέα που έχει απαιτήσει η τρόικα», δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος.

12:31 – Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ.
 
«Για άλλη μια φορά παραβιάζεται το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος με το οποίο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μπορούν να εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις και σε εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες, γιατί φυσικά καμία τέτοια περίπτωση δεν συντρέχει για το ξαφνικό “κλείσιμο” της δημόσιας τηλεόρασης», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ν. Βαλεργάκης.

«Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει σταματημό» σχολίασε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, προσθέτοντας πως «ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε και επιβλήθηκε το κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης φανερώνει ότι δεν υπάρχει κανένας δισταγμός και καμιά αναστολή στην υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης και της τρόικας ακόμη και αν επιφέρεται χτύπημα στην ίδια τη Δημοκρατία». 
 
Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να μην προσυπογράψει το «έγκλημα» κατά της ΕΡΤ και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε να ακυρώσουν το «κυβερνητικό πραξικόπημα» ζητεί η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).
 
Αποφάσεις όπως αυτή για την ΕΡΤ μας φέρνουν πιο κοντά στην κοινωνική έκρηξη και την καταστροφή, προειδοποίησε η ΓΣΒΕΕ και κάλεσε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που την στηρίζουν, να μείνουν σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές της Δημοκρατίας, της προστασίας του Συντάγματος και της ελευθερίας του λόγου, γιατί «μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και ειρήνη».

Την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ καταδικάζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν είναι «απλό τηλεοπτικό σήμα, αλλά ένα εθνικό σύμβολο». «Με την απόφαση για το “κλείσιμο” της ΕΡΤ μοιάζει να υποστέλλεται η ελληνική σημαία από τον ιστό της, δεδομένου ότι η δημόσια τηλεόραση ήταν ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας με χιλιάδες συμπολίτες μας στις ακριτικές περιοχές, αλλά και με τον ελληνισμό του εξωτερικού», αναφέρει ο κ. Κορκίδης. 
 
Για «κατάλυση των πλέον βασικών κανόνων της Δημοκρατίας» κάνει λόγο η Άννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας το κλείσιμο της ΕΡΤ, και τονίζει ότι «η ξαφνική μαύρη οθόνη και η ”διατεταγμένη σιγή” φέρνει μνήμες και γεννά φόβους».

12:20 – Προσπάθειες για τη μετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ καταβάλλουν οι εργαζόμενοι του 902, μετά τη χθεσινή διακοπή της ψηφιακής εκπομπής του σήματος του σταθμού από την DIGEA. (βλ. 08:24) 

12:17 – Κατατέθηκαν οι τροπολογίες ΚΚΕ για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος κατέθεσε 4 πανομοιότυπες τροπολογίες σε όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Βουλή (Κτηματολόγιο, Ντυνάν, Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, ΕΛΤΕ) προτείνοντας την άρση των συνεπειών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με ΦΕΚ 139Α 11-6-2013.

 

 
Παράλληλα η πρόεδρος της ΚΟ Αλέκα Παπαρήγα ζητά με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη την διενέργεια άμεσης συζήτησης.

11:54 – Σύμφωνα με πληροφορίες, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Σημειώνεται ότι το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεδριάσει έκτακτα στις 15:00.

Αντίστοιχη πρόταση θα καταθέσει σήμερα και το ΚΚΕ (βλ. 09:21)

11:43 – Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας αναρτήθηκε σήμερα το πρωί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη «νέα ΕΡΤ». Ο νέος φορέας θα λέγεται ΝΕΡΙΤ.ΑΕ καθώς στο «Ρ» της ραδιοφωνίας και στο «Τ» της τηλεόρασης προστίθεται και το «Ι» του Ίντερνετ.
 
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε πως ο νέος φορέας θα λειτουργήσει μέχρι τις 29 Αυγούστου. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι ο νέος κρατικός φορέας θα απασχολεί 1.000 με 1.200 άτομα ενώ ήδη έχει γίνει η επιλογή ατόμων εγνωσμένου κύρους για τη στελέχωσή του.

11:31 – Mε αφορμή το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκτιμά ότι στην Ελλάδα η πολιτική ασκείται εκτός Συντάγματος και το Σύνταγμα τίθεται εκτός πολιτικής επικράτειας, «ως διάκοσμος ενός πολιτεύματος που νοσεί». 

11:17 – Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ τάσσεται η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, καλώντας σε κοινό αγώνα «για να μπει φραγμός στην ασυδοσία της κυβέρνησης και να ανατραπεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική της διάλυσης και της ολοκληρωτικής καταστροφής του λαού και της χώρας». Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ και δεσμεύονται ότι θα αγωνιστούν μαζί τους για να περιφρουρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας αλλά κυρίως για να λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση πραγματικά ανεξάρτητη, αδέσμευτη και Δημοκρατική. Προβλέπουν ακόμη ότι ο ξαφνικός «θάνατος» που επέβαλαν σήμερα στην ΕΡΤ θα επεκταθεί αύριο και στο δικό τους χώρο, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί τον πιλότο για εφαρμογή σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με απολύσεις εργαζομένων και διαθεσιμότητες».
 
Η Ένωση θα συμμετέχει στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί σήμερα στην ΕΡΤ.

11:07 – Για «βαρύ πλήγμα στην πολυφωνία και τη Δημοκρατία» κάνει λόγο η ΟΛΜΕ αναφερόμενη στο κλείσιμο της ΕΡΤ και εκφράζει τη  συμπαράσταση των 88.000 επιστρατευμένων καθηγητών στον αγώνα των εργαζομένων της δημόσιας τηλεόρασης. 

10:48 – Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τον «ξαφνικό θάνατο» της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης. Τα ΜΜΕ αναμεταδίδουν τις δηλώσεις Κεδίκογλου περί σκανδαλώδους τρόπου λειτουργίας της ΕΡΤ, τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοφανής απόφαση ακόμη και εντός της τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ συνδέουν τις εξελίξεις με το «φιάσκο» της ΔΕΠΑ. 

image

image

10:35 – Μεταδίδεται πάλι το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ μέσω 902.gr 

10:23 – Το παρών στη συγκέντρωση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, στις 11:00 το πρωί θα δώσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Κάλεσμα στις συντονιστικές επιτροπές Αττικής απηύθυνε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.
 
Η κυβέρνηση έχει χάσει την δεδηλωμένη υπογράφει πράξη νομοθετικού περιεχομένου χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έγραψε στο twitter o πρόεδρος των ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως πρόκειται για θέμα δημοκρατίας.

10:10 – Δυνάμεις των ΜΑΤ πραγματοποίησαν επέμβαση στο πάρκο κεραιών στο Χορτιάτη και έριξαν το σήμα της ΕΡΤ-3.
 

10:01 – Η διακοπή σήματος από την ΕΡΤ έχει προκαλέσει προβλήματα και στη μετάδοση ξένων τηλεοπτικών δικτύων που μεταδίδονται στην Ελλάδα με ψηφιακό σήμα. Δεν γίνεται ψηφιακή μετάδοση του ΡΙΚ (RIKSAT), του BBC και της Deutsche Welle, που ανήκουν όλα στο ίδιο «μπουκέτο» της ERT Digital (μαζί με το κανάλι της Βουλής).
 
Ψηφιακά συνεχίζεται η μετάδοση του γαλλικού TV5 (που ανήκει στο ίδιο μπουκέτο με τα NovaCinema1 και Novasports1). Η αναλογική μετάδοση ξένων καναλιών, όπως του CNN, συνεχίζεται κανονικά.

09:50Σταμάτησε να μεταδίδει το webtv της ΕΡΤ. Άγνωστη παραμένει η αιτία. Περισσότερα σε λίγο… 
 
09:21 – Τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο ΔΕΚΟ – φορέων του δημοσίου θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή η ΚΟ του ΚΚΕ. «Με την προκλητική και αντιλαϊκή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οδηγούνται σε κλείσιμο δημόσιοι φορείς και οργανισμοί, με πρώτη στη σειρά την ΕΡΤ και χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. 

09:10 – Έχω βρεθεί σε πολλά μέρη με ακραίες συνθήκες ποτέ δεν συνάντησα αυτό που γίνεται τώρα στην Ελλάδα. Να κλείνει δηλαδή η δημόσια τηλεόραση, τόνισε από την Ιερουσαλήμο ανταποκριτής της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος

09:02 – Σε απερίφραστη καταδίκη της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ προχώρησε η ΠΟΕ – ΟΤΑ, που εμφανίζεται βέβαιη ότι «θέλει πάση θυσία να προχωρήσει σε απολύσεις 14.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουνίου». «Σήμερα είναι η ΕΡΤ, αύριο θα είναι τα ΕΑΣ και μεθαύριο άλλοι φορείς του Δημοσίου», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση. 

08:24 – Την ενέργεια της DIGEA να διακόψει την ψηφιακή εκπομπή σήματος του 902 με το επιχείρημα ότι αναμεταδίδει το ζωντανό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ, καταγγέλλει το ΚΚΕ. Σημειώνεται πως μετά τη διακοπή του σήματος της ΕΡΤ, αργά το βράδυ της Τρίτης, το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα αναμεταδίδει ο 902 μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης και portal.


Από τη συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ – ώρα 01:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης

08:12 – Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή σε νέα συγκέντρωση έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, στις 11:00, απευθύνουν οι εργαζόμενοι στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά της απόφασης αναστολής λειτουργίας της.
 
«Όλοι σε συγκέντρωση στις 11:00 έξω από την ΕΡΤ, γιατί ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός απέναντι στις απολύσεις και την ανεργία», είναι το μήνυμα που έχει αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο Facebook.

Διαβάστε επίσης στο tvxs.gr: Η ακροδεξιά ομάδα Σαμαρά βάζει σε κίνδυνο τη δημοκρατία
 

07:51 – Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συναντάται στις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης για το θέμα της ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να μη συνδέσει το όνομά του με μια πράξη κατάφωρα αντιδημοκρατική, που δεν έχει και καμία πολιτική νομιμοποίηση από τη στιγμή που οι δύο από τις τρεις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) δηλώνουν ότι δεν τη στηρίζουν.
 
Την Τρίτη, λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Αγία Παρασκευή, στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

07:44 – Η διασφάλιση της αποστολής της ΕΡΤ, «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δρομολογείται με σχεδιασμούς παρασκηνίου, με στόχους μικροπολιτικούς και βεβαίως, με ενέργειες που επιφέρουν πλήγμα στη Δημοκρατία, τονίζει, μεταξύ άλλων σε δήλωση που έκανε αργά το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
 
07:23 – Συναντήσεις με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ θα έχουν σήμερα οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που έχουν εκφράσει τη ριζική τους διαφωνία στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη θα γίνει στις 10:30 και η συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα γίνει στις 14:00.
 
07:11 – Για σήμερα κηρύχθηκε απεργία σε όλα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη ΓΓΕ-ΓΓΕ. Από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης θα ξεκινήσει 24ωρη απεργία σε όλα τα έντυπα μέσα.


Πλάνα μέσα στο κοντρόλ της ΝΕΤ ώρα 03:00πμ
 
07:06 – Την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης εξέφρασαν η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ, κάνοντας λόγο για «πραξικοπηματική, σκοταδιστική και βάρβαρη παρέμβαση της τρικομματικής κυβέρνηση» και καλώντας τους δημοσιογράφους να παραστούν στη σημερινή συγκέντρωση.

07:00 – Εικόνες από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στις 05:30 το πρωί της Τετάρτης

 

Tweets about “ERT”