«Προτείνουμε κατ’ αρχάς τη μείωση του «διαρθρωτικού» ελλείμματος κατά 1,5-2% του ΑΕΠ ετησίως. Προκειμένου όμως να υπάρξει αξιόπιστη, αισθητή και γρήγορη βελτίωση και να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, θα απαιτηθεί εντονότερη προσπάθεια στη διετία 2010-2011. Γι αυτό προτείνουμε σωρευτική μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στη διετία αυτή», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

Ads

Προσθέτει ότι με βάση τη διεθνή εμπειρία, η μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε δύο χρόνια είναι φιλόδοξος στόχος, η επίτευξη του οποίου προϋποθέτει τολμηρές παρεμβάσεις στις δαπάνες και τα έσοδα. Επίσης, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, συγκρουόμενη με ομάδες συμφερόντων καθώς και σε νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. «Έχουμε υπολογίσει ότι εάν επιτευχθεί εξάλειψη της σπατάλης και της φοροδιαφυγής, σταδιακά εντός 10ετίας, το δημοσιονομικό όφελος μπορεί να είναι της τάξης των 3 έως 5 δισ. ευρώ ή του 1,2 έως 2,2% του ΑΕΠ ετησίως», τονίζει.

Ακόμα, απευθύνει μήνυμα στις τράπεζες και τους ζητά να αυξήσουν τις προβλέψεις τους και να μην βιαστούν να μοιράσουν γενναιόδωρα μπόνους στα στελέχη τους. Εκφράζει την ανησυχία του για τη μεγάλη εξάρτηση των τραπεζών από τη φθηνή αλλά προσωρινή ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η κρίση θα πρέπει σήμερα να αντιμετωπιστεί ως πρόκληση αλλά και ως ευκαιρία για τον αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής και την προώθηση ενός αναπτυξιακού προτύπου. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις ή ημίμετρα», τονίζει.

Ads

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι ενώ μετά τις εκλογές αναφέρθηκε στο ύψος του κρατικού ελλείμματος, ενώ προεκλογικά σιωπούσε, αναφέρει ότι πριν τις εκλογές ήταν γνωστά τα στοιχεία του 8μήνου και με βάση αυτά μπορούσε να γίνει εκτίμηση ότι το δωδεκάμηνο θα έκλεινε γύρω στο 12%, αν δεν λαμβάνονταν στο υπόλοιπο του έτους γενναία διαρθρωτικά μέτρα. «Την εκτίμησή μου αυτή είχα μεταφέρει προς τον κ. Καραμανλή (2.9.09), τον κ. Παπανδρέου (8.9.09), αλλά και άλλους πολιτικούς παράγοντες. Ήταν ευδιάκριτο ότι η πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων σταθερά επιδεινωνόταν, γεγονός που καταγραφόταν στις εκθέσεις της ΤτΕ. Όσοι τις διαβάζουν γνωρίζουν καλά την «κραυγή αγωνίας» που βγάζαμε για τους κινδύνους από τη χειροτέρευση των δημόσιων οικονομικών. Αλλά και οι πρόσφατες εκλογές δεν προκηρύχτηκαν εξαιτίας της οξύτητας του δημοσιονομικού προβλήματος;», τονίζει και καταλήγει: «όσοι επομένως εμφανίζονται σήμερα να μην είχαν καταλάβει από εμάς πόσο άσχημα πορεύονταν τα δημόσια οικονομικά της χώρας θα πρέπει να μη ζουν στην Ελλάδα».