Παρά την πτώση των βάσεων και την κατάργηση της βάσης του «10», κενές θέσεις θα έχουν φέτος 34 τμήματα σε ΤΕΙ και πανεπιστήμια. Σύμφωνα μάλιστα με το «Βήμα», αναμένεται ότι σαράντα με πενήντα τμήματα ΤΕΙ θα κλείσουν, θα συγχωνευθούν ή θα αλλάξουν επιστημονικό αντικείμενο πριν ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα της χώρας το 2013-2014.

Ads

Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια πρόκειται να ανακοινωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία χωροταξικού ελέγχου της ανώτατης εκπαίδευσης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μεταξύ των τμημάτων που τα ερχόμενα χρόνια θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας είναι και πανεπιστημιακά, καθώς τρεις ξενόγλωσσες φιλολογίες της χώρας (Ιταλική, Ισπανική, Γαλλική) είχαν εφέτος κενές θέσεις ή εισακτέους με βαθμολογία λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 5. Για τις περιπτώσεις αυτές μελετάται η λύση των συγχωνεύσεων και η δημιουργία π.χ. Τμήματος Λατινογενών Σπουδών.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το «Έθνος», πόλεις η Κοζάνη, η Καλαμάτα, η Ηγουμενίτσα, η Φλώρινα, το Μεσολόγγι έχουν τμήματα τα οποία ακόμη και φέτος εξακολουθούν να έχουν τεράστιο αριθμό κενών θέσεων.

«Και πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν» δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕGΑ. Η υπουργός δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να δείξει «τόλμη και σωφροσύνη» και να προχωρήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές στα ΑΕΙ, δηλαδή ένα σχέδιο «Καλλικράτης» που θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο σχολών. Τόνισε ότι «η τοπική κοινωνία με λίγους φοιτητές δεν συντηρείται. Θα προχωρήσουμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία».

Ads