Ads

Παραδόθηκε λίγο μετά τις 15:00 ώρα ο ένας από τους 3 δράστες της απόπειρας ένοπλης ληστείας σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά, ο οποίος κρατούσε ομήρους 4 άτομα. Οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός πολίτη, εργαζόμενου ή δράστη. Ένας από τους 3 δράστες είναι καταζητούμενος για ανθρωποκτονία στην Κύπρο.

Είχαν προηγηθεί πυροβολισμοί, πιθανότατα για λόγους εκφοβισμού, σύμφωνα με την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της ομηρίας, η οποία ξεκίνησε γύρω στις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας, ύστερα από απόπειρα ληστείας του υποκαταστήματος, ο δράστης βγήκε από την τράπεζα, κρατώντας μια χειροβομβίδα στο χέρι, χρησιμοποιώντας τους 4 ομήρους ως ανθρώπινη ασπίδα και απειλώντας να τους σκοτώσει. Νωρίτερα, είχε προχωρήσει στην απελευθέρωση 14 γυναικών.

Διαπραγματευτές της αστυνομίας ανέλαβαν την επαφή με το δράστη και προσπαθούσαν να τον πείσουν να παραδοθεί. Ο ληστής δεν είχε αιτήματα και πείστηκε τελικά λήξει την ομηρία. Όπως δήλωσε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, Γρηγόρης Μπαλάκος, ήταν μια δύσκολη επιχείρηση της Αστυνομίας, η οποία όμως ευτυχώς έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Ads

Οι άλλοι δύο δράστες της ληστείας προσπάθησαν να διαφύγουν με όχημα, αλλά συνελήφθησαν αργότερα σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Τζαβέλα από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Ο χώρος γύρω από την τράπεζα είχε αποκλειστεί από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι δύο δράστες είναι ομογενείς από τη Ρωσία και ο τρίτος αλλοδαπός. Μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, όπου ανακρίνονται. Ήδη προέκυψε πως ένας από τους τρεις είναι καταζητούμενος για ανθρωποκτονία στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε πως «Και οι εγκληματικές ενέργειες έχουν αυξηθεί και δυστυχώς έχουν αναβαθμισθεί και ποιοτικά. Είναι προφανές ότι ο τρόπος της αντιμετώπισής τους- τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και (μέχρι πρότινος) από τη Ν.Δ,- δεν ήταν ικανός να μειώσει τους σχετικούς δείκτες. Οι πολίτες έχουν λόγους να αισθάνονται ανασφαλείς».

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στη Μεγαλόπολη, ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά.

Σύμφωνα με το Σκάι, τρεις άγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπα τους, εισέβαλαν στην τράπεζα και με την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες, και αφαίρεσαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό. Βγαίνοντας από την τράπεζα, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν πολίτη που τους έκλεισε τον δρόμο.

Ο τραυματίας διακομίστηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και από εκεί στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης των δραστών.