Για «παράνομες μεθοδεύσεις» κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Γιάννη Στουρνάρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης καταγγέλλοντας πως αστυνομικές δυνάμεις πηγαίνουν σε ιδιωτικούς σταθμούς με τη συνοδεία εισαγγελέων προκειμένου να προβούν σε συλλήψεις επειδή αναμεταδίδουν το απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ads

 
«Στείλατε ένα αυθαίρετο e-mail με το οποίο απειλείτε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς με κυρώσεις. Αυτά δεν έχουν γίνει ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους της χώρας», τόνισε απευθυνόμενος στον Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή και τον κάλεσε «να ανακαλέσει αυτές τις απαράδεκτες και αυταρχικές πράξεις».
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε επίσης να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να ανοίξει άμεσα τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής. «Δεν έχετε δικαίωμα να τον μαυρίζετε. Δεν έχετε δικαίωμα σε μια Δημοκρατία να προχωρείτε σε αυτές τις αυταρχικές πράξεις. Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε δημοκρατικά να απαλλάξετε τη χώρα από την παρουσία σας».
 
«Όσοι έχουν εμπειρία από τη λειτουργία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης μπορούν να αντιληφθούν ότι ο εκσυγχρονισμός της είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση που μόνο μέσα από ριζικές αλλαγές και συγκρούσεις μπορεί να επιτευχθεί τελικά και αποτελεσματικά», απάντησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στην ΕΡΤ.
 
«Μια αλλαγή εν κινήσει δεν είναι εφικτή. Όταν δεν μπορούμε να μεταθέσουμε έναν τεχνικό από την Μουρούζη στην Αγία Παρασκευή, πώς θα το κάναμε εν κινήσει;», πρόσθεσε.
 
«Η απόφαση για προσωρινή διακοπή της ΕΡΤ δεν είναι ευχάριστη σε κανέναν από εμάς. Η διακοπή της μετάδοσης εκπομπών από τον δημόσιο φορέα της χώρας μέχρι την σύσταση του νέου φορέα που θα γίνει πολύ γρήγορα, δεν είναι για την κυβέρνηση πολύ εύκολη απόφαση», δήλωσε και συνέχισε: «Είναι ένα αναγκαίο και θαρραλέο βήμα προκειμένου εκ βάθρων να μπορεί να συσταθεί και να λειτουργήσει στο πλαίσιο της διαφάνειας και του εξορθολογισμού του κόστους ένας νέος δημόσιος φορέας για την τηλεόραση, για το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο».
 
«Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την περιουσία της ΕΡΤ γιατί είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Ο καθένας θα κληθεί να παραδώσει κατά το μερίδιο της ευθύνης και της αρμοδιότητάς του τα πάσης φύσεως στοιχεία με τα οποία είναι χρεωμένος», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την περιουσία της ΕΡΤ και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μέσα από έναν σύγχρονο και διαφανή φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που σέβεται και εφαρμόζει τους κανόνες της χρηστής διοίκησης».
 
Αναφορικά με την εκκαθάριση της εταιρείας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχει συσταθεί το όργανο που θα διαχειριστεί το θέμα αυτό και θα ασχοληθεί με τις αποζημιώσεις των εργαζομένων όταν υπάρξει πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, όπως και με τις ενεργές συμβάσεις με τρίτους και επίσης με την προστασία της κινητής και ακίνητης περιουσίας που έχει περιέλθει στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο έχει περιέλθει το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΕΡΤ Α.Ε.

 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, από την πλευρά του, ζήτησε να ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας «γκανγκστερικό» τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική τροπολογία προς αυτή την κατεύθυνση και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν ότι πρέπει να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να θέσουν θέμα την προσεχή Τρίτη προκειμένου να ψηφιστεί η τροπολογία.

 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, τόνισε πως η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μια «μονομερής κίνηση που δεν συνάδει με το πνεύμα μιας συνεργατικής κυβέρνησης». «Είναι άλλο η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και άλλο να ρίχνεις ‘μαύρο’ στην οθόνη. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που δεν είναι ανεκ τή από τη Δημοκρατική Αριστερά», ανέφερε. Τόνισε ακόμη ότι η Δημοκρατική Αριστερά αναμένει «να υπάρξει μία νέα πρωτοβουλία που να απαντά στην ουσία του θέματος», αλλά αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να γίνει «στα πλαίσια μιας ΕΡΤ που λειτουργεί».

Ads

Την αντίθεσή του με το κλείσιμο της ΕΡΤ εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, τονίζοντας ότι είναι «πολιτικό λάθος να εκλαμβάνεται ως αποφασιστικότητα η ένδειξη αυταρχισμού». «Το ζήτημα της ‘μαύρης οθόνης’ δεν είναι ζήτημα της ΕΡΤ ή μόνο της ΕΡΤ. Έχει ένα πολύ κακό συμβολισμό», ανέφερε ο κ. Μανιάτης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «υπάρχει θέμα θεσμικής λειτουργίας σε αυτή τη χώρα, τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου».
 
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι «κανείς δεν θέλει να υπάρξει διατάραξη της πολιτικής ζωής του τόπου και της κυβερνησιμότητας», υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις και έχει πληρώσει το τίμημα της πατριωτικής του στάσης». Πρόσθεσε ωστόσο ότι το Κίνημα δεν φοβάται τις εκλογές, αν και όπως είπε, δεν τις επιθυμεί, σημειώνοντας ότι «κάνει μεγάλο λάθος όποιος νομίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα σταθεί όρθιο απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση». «Θέλουμε να σεβόμαστε τους κυβερνητικούς εταίρους μας, αλλά απαιτούμε το σεβασμό και από την άλλη πλευρά», ανέφερε με νόημα

Αντιπαράθεση ωστόσο υπήρξε και μεταξύ του εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη και της Ασημίνας Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ. «Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυθαίρετα τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της ΕΡΤ για να κάνει δικές του εκπομπές» επειδή «κάποιοι διαφωνούν», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης για να προκαλέσει της αντίδραση της Ασημίνας Ξηροτύρη.
 
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για προκλητική δήλωση. «Δεν είναι απλά κάποιοι αυτοί που διαφωνούν. Είναι τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τον εξορθολογισμό θα τον κάνει η κυβέρνηση με ανοιχτή την ΕΡΤ. Αυτό επιμένουμε και δεν μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να μας μαλώνετε. Εμείς θα σας μαλώσουμε. Δεν είμαστε κάποιοι. Είναι σαφής η αντίθεσή μας. Είναι η αιχμή, ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας πρέπει να λειτουργεί και κατά τη λειτουργία της αναδιάρθρωσής του», τόνισε.