Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στη Βουλή, για το ασφαλιστικό του Δημοσίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας για «πλήρη κατάλυση του Συντάγματος» και τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση και με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζει το πραξικόπημα, που καταλύει το Σύνταγμα και την κοινοβουλευτική τάξη».

Ads

«Είναι πολύ χειρότερο και από το Ιουλιανό πραξικόπημα του 1965. Είναι κατάπτυστες οι διατάξεις του, καταντούν την κοινωνία ζούγκλα, καμία απολύτως εγγύηση για τις συντάξεις δεν υπάρχει. Είναι ένα αντιασφαλιστικό, αντιεργατικό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο, που, για να εφαρμοστεί, έγινε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα. Αυτό προκύπτει, τόσο από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τη μη σύνταξη. Στόχος του είναι να μετατραπεί σε προνοιακό επίδομα η σύνταξη», τόνισε.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέληξε λέγοντας : «Καταργείτε ό,τι κατέκτησε ο ελληνικός λαός. Γίνεστε απλώς εντολοδόχοι της τρόϊκας. Και μπορεί να περάσετε με τη συνενοχή της κοινοβουλευτικής σας ομάδας, δεν θα περάσει, όμως, από την κοινωνία και θα υποστείτε τον εφιάλτη της. Διαλύετε τον ελληνικό λαό, δεν έχετε όμως καμία προοπτική, ως κυβέρνηση, γιατί πολύ σύντομα θα σας καταδικάσει».

Ads

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Παπουτσή επιτέθηκε τόσο προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Δημοσίου, «παράδειγμα λαϊκισμού και άκρως επικίνδυνη», όσο και γενικά στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για «πολιτική μασκαράδων».

«Η ΝΔ δείχνει έναν αδιέξοδο, φαύλο δρόμο και είναι ο ίδιος, που ακολούθησε και στα πεντέμιση χρόνια διακυβέρνησής της», ανέφερε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε ότι «ήταν ένας δρόμος χωρίς αναλογιστικές μελέτες στο ασφαλιστικό, χωρίς κρατική χρηματοδότηση, μοιράζοντας αφειδώς χρήμα από τα δανεικά και ανέξοδες υποσχέσεις που οδήγησε με μαθηματική βεβαιότητα στην κατάρρευση, την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Μάλιστα ο κ. Παπουτσής υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η καρδιά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ενέχει την έννοια της αλληλεγγύης […] γι αυτό προχωρούμε στις μεγάλες δομικές αλλαγές, στη μεταρρύθμιση, στις αλλαγές οι οποίες εξασφαλίζουν τα κεφάλαια των ταμείων, έτσι ώστε να μπορέσουν καθολικά στο μέλλον να εξυπηρετήσουν τις συντάξεις και προνοιακές υπηρεσίες».

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος αντέτεινε ότι το κόμμα του «δεν το θίγουν οι ύβρεις, χωρίς μάλιστα επιχειρήματα».

«Ποιοι είναι οι μασκαράδες της πολιτικής φαίνεται, τόσο από τις κατά καιρούς δηλώσεις του κ. Παπουτσή, όσο και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα επικαλούνται όσα χθες αμφισβητούσαν, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ», τόνισε και πρόσθεσε «από τα λόγια και τις πράξεις μας κρίνονται και η συνέπεια και η υπευθυνότητα, αλλά και το ποιοι είναι οι μασκαράδες».