Τις αμφιβολίες του για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χειρίζεται την κρίση χρέους της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Γιάτσεκ Ροστόφσκι, σε συνέντευξη για την ανάληψη της προεδρίας του συμβουλίου των υπουργών.

Ads

Ο προεδρεύων μιλά για μυωπική τακτική από πολλές χώρες εντός της Ευρώπης, αφού, όπως λέει, δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα και πολύ μικρότερη στην ανάπτυξη της χώρας με την αύξηση του ΑΕΠ. «Ένα πρόγραμμα στήριξης θα πρέπει να είναι σαφώς αντιληπτό ως ένα βήμα προς την οικονομική ανάκαμψη της χώρας που την αφορά» δήλωσε ο Πολωνός υπουργός, προσθέτοντας ότι «τα ευρωπαϊκά προγράμματα πρέπει να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους».

Ως παράδειγμα για τα σχέδια ανάκαμψης προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ο υπουργός ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο είναι πιο «παραγωγικό», ενώ η Νομισματική Ένωση μένει «πίσω από τα γεγονότα».

Ο ίδιος τάσσεται «υπέρ του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος», που, όπως είπε, «θα απειλούνταν σε πολύ μεγάλο βαθμό αν δεν αναλαμβάναμε δράση». Επισήμανε πάντως ότι υπάρχει ένα διευρυνόμενο σχίσμα βορά και νότου στην Ευρώπη που πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο για να μην διογκωθεί και άλλο.

Ads

Επισημαίνεται ότι η Πολωνία είναι πολύ κοντά στο σημείο να πιάσει τα κριτήρια για την ένταξη στο ευρώ αλλά δηλώνει ότι θα ενταχτεί μόνο αν υπάρχουν στην Ευρώπη θεσμοί που θα εγγυώνται την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρωζώνης.