Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, καθώς εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία χρηματοδότησης του, ύψους 150 εκατ. ευρώ, μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ΕΤΕΑΝ ΑΕ. Εκτιμάται πως το Ταμείο θα έχει ενεργοποιηθεί πλήρως στις αρχές Φθινοπώρου.

Ads

Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, προκειμένου να διευθετηθούν τα εμπόδια που είχαν ανακύψει και σχετίζονταν κατά κύριο λόγο με την μεταφορά των πόρων. Βασική επιδίωξη με την ίδρυση του Ταμείου, είναι μεταξύ άλλων η βελτίωση της προσβασιμότητας των επενδυτών στις τράπεζες αλλά και η χορήγηση χαμηλότοκων βραχυπρόθεσεων και μεσο-μακροπρόθεσμων δανείων από τις τράπεζες στους επενδυτές Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Επιπλέον, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Σκανδαλίδης, σε ότι αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, γνωστοποίησε πως είναι ζήτημα χρόνου η κατάθεση του νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς στη Βουλή, ενώ σύντομα πρόκειται να περάσει από πρώτη ανάγνωση στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων που ενσωματώνει σχετική οδηγία της Κοινότητας. Επίσης, ανακοίνωσε πως πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες και για τα αρδευτικά νερά.

Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε πως έως τον Ιούλιο μέσω των έργων που προκηρύσσονται θα έχουν διατεθεί τα 1,8 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 2 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την ανάπτυξη της υπαίθρου το 2011.

Ads

Ειδικότερα μέχρι τον Ιούλιο προκηρύσσονται έργα 200 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις (μεταποίηση), 100 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα στην ύπαιθρο και 458 εκατ. ευρώ για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους θα προκηρυχθούν 100 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις (ποιότητα, προώθηση), 70 εκατ. ευρώ για πρόωρη συνταξιοδότηση και δασικά και 150 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

Αναφορικά με τις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις , εντός του επομένου μήνα πρόκειται μεταξύ άλλων να προκηρυχθούν προγράμματα ύψους 140 εκατ. ευρώ για βιολογική γεωργία και 45 εκατ. ευρώ για βιολογική κτηνοτροφία. Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε πως πρόκειται να προκηρυχθούν δράσεις 75 εκατ. ευρώ αποκλειστικά και μόνο για νέους αγρότες. Να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία έχουν εγκατασταθεί 8.500 νέοι γεωργοί και ήδη έχει ολοκληρωθεί η καταβολή της α’ δόσης και η πληρωμή των ανειλημμένων 109 εκατ. ευρώ.