Οι ευρωπαϊκές αρχές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, αν και η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε κινδύνους, τονίζει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του προσωρινού ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF). Την ίδια στιγμή, το Bloomberg αναφέρει σε δημοσίευμά του πως «η Ελλάδα θα πρέπει να σπάσει το ταμπού της πώλησης γης, εάν θέλει να μειώσει το χρέος της».

Ads

«Όλες οι αρμόδιες αρχές – το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν – υποθέτουν προς το παρόν ότι η Αθήνα μπορεί να αποπληρώσει όλο το χρέος της», ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. «Υπάρχουν βεβαίως κίνδυνοι», συμπλήρωσε.

Ο Ρέγκλινγκ υποβάθμισε τους κινδύνους εξάπλωσης των προβλημάτων χρέους στην ευρωζώνη, λέγοντας ότι οι αγορές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο τρεις χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα.

«Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από τη μία χώρα στην άλλη είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες», ανέφερε. «Η προσοχή στρέφεται σε τρεις μικρές χώρες – Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Είναι σαφές ότι η Ισπανία δεν ανήκει πλέον σε αυτή τη λίστα».

Ads

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του Bloomberg υποστηρίζει πως «η Ελλάδα θα πρέπει να σπάσει το ταμπού της πώλησης γης, εάν θέλει να μειώσει το χρέος της», αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επισημαίνοντας ότι κανείς ξένος επενδυτής δε θα θελήσει να μισθώσει ακίνητο το οποίο θα αναπτύξει με τον τρόπο που θα του υποδείξουν. Άνθρωποι της κτηματαγοράς μιλούν στο πρακτορείο και εκφράζουν την αντίθεσή τους στη λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης που προκρίνει η κυβέρνηση.

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων ο Γιούργκεν Σταρκ

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, τάσσεται το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Γίργκεν Σταρκ.

Σε σχόλιο του στην εφημερίδα Financial Times, με τίτλο: «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει πολιτική για μεμονωμένες χώρες», ο κ. Σταρκ υποστηρίζει ότι η νομισματική πολιτική της Τράπεζας πρέπει να χαράσσεται με βάση τη συνολική εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης και ότι από αυτή τελικά ωφελούνται όλες οι χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το σχόλιο του κ. Σταρκ θα ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να αντιμετωπίσει την αύξηση του πληθωρισμού.

Στο σχόλιο του, ο κ. Σταρκ αναφέρει: «Αρκετοί σχολιαστές θεωρούν ότι οι αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στο κοντινό μέλλον θα επηρεασθούν ή πρέπει να επηρεασθούν από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, ανεξάρτητα από τους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών στο σύνολό της Ευρωζώνης. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην άποψη αυτή, για δύο λόγους. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα έχει πάντα μία προοπτική για την Ευρωζώνη. Αυτή η προοπτική όχι μόνο πρέπει να ταιριάζει σε όλες τις χώρες, ευνοεί επίσης όλες τις χώρες».