Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας μιλά στο tvxs για το διακύβευμα των φετινών δημοτικών εκλογών. Επαναλαμβάνει το δίλημμα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Είμαστε με αυτούς που λένε ότι το Μνημόνιο είναι μονόδρομος ή με εκείνους που σχεδιάζουν τον άλλο δρόμο εξόδου από την κρίση;» ενώ αναφέρει πως δεν είναι περαστικός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει το αν θα παραιτηθεί από το αξίωμα του βουλευτή. Εξηγεί πως «η Ομάδα Δημιουργίας» του έρχεται για να ενώσει τις δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, η οικογενειοκρατία δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη σύνθεση του ψηφοδελτίου του, ενώ αποδεσμεύεται για ακόμα μια φορά από τη σημερινή διοίκηση Παπαγεωργόπουλου.

Ads

Κύριε Γκιουλέκα ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών;

Στις 7 Νοεμβρίου οι τοπικές κοινωνίες επιλέγουν με ποια πρόταση, με ποιο σχέδιο, με ποια λίστα προτεραιοτήτων και τελικά με ποιους ανθρώπους θα προχωρήσουν αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Το διακύβευμα είναι σαφές για κάθε περιοχή: «Είμαστε με αυτούς που λένε ότι το Μνημόνιο είναι μονόδρομος ή με εκείνους που σχεδιάζουν τον άλλο δρόμο εξόδου από την κρίση;». Η κρίση, το Μνημόνιο και η αδυναμία της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες από τις επιπτώσεις της δύσκολης συγκυρίας, αλλά και η σαφής της πρόθεση να επενδύσει κομματικά πάνω στην ανασφάλεια που νιώθουν όλοι οι Έλληνες, δίνει εκ των πραγμάτων αυξημένο ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, όλοι ότι πρέπει να φτιάξουμε μόνοι μας την οχύρωση που χρειαζόμαστε και να είμαστε έτοιμοι με το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης και στη σημερινή συγκυρία κυρίως κοινωνικής συνοχής. Αυτό είναι η ουσία και λιγότερο ο Καλλικράτης που έχει ούτως ή άλλως δομικές αντιφάσεις.

Γιατί θα πρέπει να δώσουμε στις δημοτικές εκλογές, αντιμνημονιακό χαρακτήρα; Ποια είναι η άποψή σας για τον «Καλλικράτη»;

Ads

Τα 4,5 δις ευρώ που περικόπτονται στο επόμενο διάστημα από την τοπική αυτοδιοίκηση, την ίδια μάλιστα ώρα που ο Καλλικράτης δίνει περισσότερες αρμοδιότητες, είναι μια προφανής απάντηση και στα δύο ερωτήματα που θέτετε. Το Μνημόνιο μας οδηγεί σε ακόμη βαθύτερη ύφεση και οδηγεί σε χρεοκοπία κάθε ελπίδα μας. Ο Καλλικράτης διευρύνει τις αρμοδιότητες των δήμων επομένως και τις ανάγκες για περισσότερους πόρους. Περιγράφει μια προοπτική περιφερειακής ανάπτυξης, που για να υποστηριχθεί απαιτούνται τα «λεφτά που τελικά δεν υπάρχουν». Συνεπώς, για να μπορέσουμε σήμερα να δούμε την έξοδο από αυτή την δύσκολη συγκυρία, πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό «όχι» στο Μνημόνιο και αυτούς που το στηρίζουν και ένα αποφασιστικό «ναι» στον άλλο δρόμο εξόδου από την κρίση. Εμείς προτείνουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη, που στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, αντιστέκεται στην κρίση και βγαίνει την επόμενη μέρα πιο δυνατή. Και επιπλέον, πιστεύουμε ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο Δήμος καλείται να δώσει τις λύσεις και τη στήριξη που αρνείται η κυβέρνηση. Για αυτό με το πρόγραμμα μας μεταξύ άλλων παγώνουμε τα δημοτικά τέλη για όλους, απαλλάσσουμε από αυτά για δύο χρόνια τους νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν τώρα τη δραστηριότητα τους, μειώνουμε τα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών για ειδικές ομάδες, παρέχουμε την εκπτωτική κάρτα νέων και δωρεάν ασύρματη σύνδεση internet στην πόλη.

Πολλοί, και κυρίως η αντίπαλη πλευρά, ζητούν να παραιτηθείτε του βουλευτικού σας αξιώματος πριν από το αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου. Θα το κάνετε; Και αν ναι πότε;

Για το ζήτημα αυτό από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκα με απόλυτη σαφήνεια. Οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν που θα βρίσκεται κάθε στιγμή κάθε πολιτικό πρόσωπο. Δεν διορίστηκα βουλευτής. Στη θέση αυτή με έχουν εκλέξει τέσσερις φορές οι συμπολίτες μας, τιμώντας με, με την εμπιστοσύνη τους. Εγώ δεν παίζω με τη λαϊκή ετυμηγορία, ούτε με τους Θεσσαλονικείς. Το είπα από την αρχή αυτό.

Εάν δεν εκλεγείτε θα ασκήσετε αντιπολίτευση στη διοίκηση ή θα συνεχίσετε με την κεντρική πολιτική σκηνή;

Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για τη νίκη και την καλύτερη προετοιμασία προκειμένου να υλοποιήσουμε άμεσα όσα έχουμε δεσμευτεί. Όμως, για αυτό που ρωτάτε θα σας πως μόνο κάτι…Δεν υπήρξα ποτέ και πουθενά «διάττοντας αστέρας». Ό,τι έχω κάνει μέχρι τώρα, το έκανα με πολλή δουλειά, με συνέπεια και με το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μας, που μου έχουν δείξει επανειλημμένως την εμπιστοσύνη τους. Έρχομαι για να μείνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την υπηρεσία των συμφερόντων της Θεσσαλονίκης δεν είμαι περαστικός και ούτε ποτέ θεώρησα ότι είναι δυνατόν κάποιος να την αντιλαμβάνεται ως ευκαιριακή ενασχόληση για τον ελεύθερο του χρόνο.

Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, ασφάλεια και δημόσιοι χώροι. Ποιες είναι οι προγραμματικές σας θέσεις για τα παραπάνω ζητήματα;

Σαφής οριοθέτηση των χώρων που θα καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα και απομάκρυνση όλων των παράνομων πινακίδων και των επικίνδυνων κατασκευών, για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη προσβασιμότητα και την κινητικότητα, όλων των πολιτών στους κοινόχρηστους χώρους. Σε μια οργανωμένη πόλη οφείλουμε να λειτουργούμε με κανόνες και να προστατεύουμε τα δικαιώματα και την ασφάλεια όλων των συμπολιτών μας. Σκοπός μας είναι να συνδυάσουμε τη ζωντάνια της πόλης μας με την ασφάλεια των πολιτών της. Φωτίζουμε τους κοινόχρηστους χώρους σε όλες τις γειτονιές, ενισχύουμε τη φύλαξη σχολείων, πάρκων και παιδικών χαρών και καταπολεμούμε το παραεμπόριο με συνεχείς ελέγχους. Δημιουργούμε, παράλληλα, ειδικούς χώρους νόμιμου υπαίθριου εμπορίου(νόμιμα προϊόντα, ταμειακές μηχανές, ωράριο κλπ), στις παρυφές της πόλης.

Για την επίλυση του κυκλοφοριακού διεκδικούμε την ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ και την επέκτασή του, εκτός από τις άλλες κατευθύνσεις, προς Τριανδρία, Τούμπα, Χαριλάου. Οι καθυστερήσεις και η ανοιχτή πληγή με τα εργοτάξια παντού, ταλαιπωρούν τους δημότες και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της πόλης μας. Για αυτό και απαλλάσσουμε από τα δημοτικά τέλη όλους τους επαγγελματίες που πλήττονται από τα έργα του ΜΕΤΡΟ, για όσο καιρό διαρκούν τα έργα. Εκτός από τα μεγάλα έργα υποδομής, όμως, που ανήκουν στη Θεσσαλονίκη και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους να γίνουν, προτείνουμε συγκοινωνιακή σύνδεση με μικρά δημοτικά λεωφορεία προς τα δυτικά και ανατολικά, πεζοδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο, καθώς και σε γειτονιές, και την επέκταση των ποδηλατοδρόμων με σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων και φωτεινή σηματοδότηση για την κυκλοφορία τους. Για την καθαριότητα, στόχος μας είναι να μειώσουμε το κόστος αποκομιδής τους. Προτεραιότητές μας είναι ένα νέο εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, πρόγραμμα κομποστοποίησης, νέες τεχνολογίες στην διαχείριση αστικών απορριμμάτων, σταδιακή βύθιση των κάδων απορριμμάτων σε ευαίσθητες περιοχές και βελτιώσεις στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Επιθυμείτε την αποσύνδεση της υποψηφιότητάς σας από την προηγούμενη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου. Πως θα καταφέρετε κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που έχετε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό σας ανθρώπους που συμμετείχαν και στην απελθούσα διοίκηση;

Ξέρετε αυτή η προσπάθεια να μας συνδέουν συνεχώς με το παρελθόν έχει κουράσει. Είναι προφανές σε όλους ότι ο συνδυασμός μας, η «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» είναι κάτι διαφορετικό. Κρατάμε ό,τι καλό έγινε στο παρελθόν και προχωράμε φέρνοντας μια νέα αντίληψη για τον Δήμο, για το ρόλο του και τις δυνατότητες του. Τολμήσαμε μια ουσιαστική ανανέωση. Κι όποιος δεν το βλέπει, είναι γιατί δεν θέλει να το δει. Προφανώς για να εξυπηρετήσει δικούς του σκοπούς. Η Ομάδα μας αποτελείται κατά 95% από νέα πρόσωπα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολλούς νέους ανθρώπους. Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: είμαστε το νέο και το προοδευτικό στην πράξη, και όχι στα λόγια. Το αποδεικνύουμε και με τη σύνθεση της ομάδας μας και με το πρόγραμμα μας.

Πολλά λέχθηκαν σχετικά με την οικογενειοκρατία αν και ο Αντώνης Σαμαράς με την περίπτωση Ψωμιάδη θέλησε να στείλει τελεσίγραφο. Ωστόσο, στο ψηφοδέλτιό σας υπάρχουν υποψήφιοι που είναι γόνοι πολιτικών. Γιατί αυτές οι επιλογές;

Εγώ ο ίδιος σε όλη μου την πορεία ήρθα αντιμέτωπος με την οικογενειοκρατία. Δεν προέρχομαι από πολιτικό ή δημοσιογραφικό ή νομικό τζάκι και πάντα έδωσα τη μάχη με βάση την αξία μου. Με αυτό το κριτήριο, λοιπόν, συνθέσαμε και την «Όμάδα Δημιουργίας». Να είστε σίγουροι ότι όποιος βρίσκεται στο συνδυασμό μας, είναι εκεί αποκλειστικά και μόνο με την αξία του. Θα ήμουν άλλωστε ο τελευταίος που θα υποστήριζε το αντίθετο. Ελπίζω να συμβαίνει το ίδιο και σε άλλους συνδυασμούς που συμμετέχουν παλαιότεροι δημοτικοί σύμβουλοι ή τα παιδιά τους.

Με ποια κριτήρια κάνατε τις επιλογές σας στη στελέχωση του ψηφοδελτίου σας; Βλέπουμε ανθρώπους από διάφορες κοινωνικές ομάδες της Θεσσαλονίκης, ακόμα και από τον καλλιτεχνικό χώρο. Ποιος είναι ο χαρακτήρας του ψηφοδελτίου του Κώστα Γκιουλέκα;

Για να χαράξουμε το δικό μας δρόμο, τον δρόμο της Θεσσαλονίκης χρειάζεται πάνω από όλα σκληρή δουλειά και συλλογικότητα. Χρειάζεται όλη η πόλη να δουλεύει ως ομάδα που δημιουργεί, να φτιάξουμε το δικό μας μέτωπο απέναντι στην κρίση και το Μνημόνιο, ως κοινότητα που στοχεύει στην πρόοδό της. Μια τέτοια προσπάθεια, μια τέτοια μεγάλη αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει μόνο από μια ομάδα που απαρτίζεται από ανθρώπους που είναι φορείς διαφορετικών εμπειριών, γνώσεων και ιδεών. Ο καθένας από εμάς έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, και πολύ περισσότερο εγώ. Ερχόμαστε, όμως, να ενώσουμε τις δυνάμεις της Θεσσαλονίκης. Εκφράζουμε όλη την πόλη. Τα καλύτερα αποτελέσματα προκύπτουν από τη σύνθεση. Έτσι, φτιάξαμε την «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη», με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, ειδικοτήτων, ενδιαφερόντων που συνδεόμαστε από την αγάπη μας για τη Θεσσαλονίκη. Για εμάς σημασία έχει η συμπληρωματικότητα των ρόλων, η σύνθεση των απόψεων, η σφαιρική ανάγνωση της καθημερινότητας της πόλης. Ο χαρακτήρας λοιπόν του ψηφοδελτίου μας δίνεται από την βασική μας στόχευση: «Ενωμένη Θεσσαλονίκη – δυνατή Θεσσαλονίκη». Έτσι, παίρνουμε όλοι μαζί το μέλλον στα χέρια μας. Έτσι, μόνο μπορούμε να πάμε μπροστά.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
(Ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης)