Κύκλωμα κτηνιάτρων και φαρμακοποιών βρίσκεται πίσω από παράνομες συνταγογραφήσεις κτηνιατρικών σκευασμάτων, κυρίως εμβολίων, τα οποία χορηγούνται σε αγελάδες, χοίρους, άλογα, ακόμη και σε γάτες, αλλά χρεώνονταν σε ηλικιωμένους ασφαλισμένους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ). Το κύκλωμα, σύμφωνα με το Βήμα, αποκαλύφθηκε με επιστολή αγρότη από περιοχή της Πελοποννήσου προς τον υπουργό Εργασίας.

Ads

Έρευνες έχουν ξεκινήσει τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το κόλπο είχε στηθεί ως εξής: ο φαρμακοποιός κρατούσε συνταγολόγια ηλικιωμένων ασφαλισμένων του ΟΓΑ στα οποία κτηνίατροι έγραφαν φάρμακα για ζώα. Τα φάρμακα τα κρατούσαν παράνομα σε αποθήκες ή στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου τους προκειμένου να τα χορηγήσουν, αντί αμοιβής, σε κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης από ελέγχους των αρμοδίων υπαλλήλων του ΟΓΑ στον θεσσαλικό κάμπο και στη Μακεδονία το δεύτερο εξάμηνο του 2009 διαπιστώθηκε «μεγάλος αριθμός παραβάσεων σε περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος, που αφορούν παράνομη συνταγογράφηση σε συνταγολόγια ασφαλισμένων εν αγνοία των κατόχων τους». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το όργιο των παράνομων συνταγογραφήσεων εντοπίστηκε στη Θεσσαλία και κυρίως στη Λάρισα και στην Καρδίτσα.

«Ιατροί του Κέντρου Υγείας της περιοχής (Κεντρική Ελλάδα) και συγκεκριμένα φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΟΓΑ» εμπλέκονται σύμφωνα με έγγραφο του ΟΓΑ σε συνταγογραφήσεις γυναικολογικών σκευασμάτων σε άνδρες, άλλων ακριβών φαρμάκων σε άτομα που δεν πάσχουν από ανάλογα νοσήματα και στη χορήγηση αναπηρικών καροτσιών και συσκευών οξυγόνου σε νεκρούς.

Ads

Από τους ελέγχους αρμοδίων υπαλλήλων του ΟΓΑ διαπιστώθηκε επίσης ότι εταιρεία διάθεσης ιατρικών ειδών χορηγούσε συσκευές οξυγονοθεραπείας σε άτομα που δεν βρίσκονται στη ζωή. Ως τώρα έχουν βρεθεί 27 περιπτώσεις ασφαλισμένων για λογαριασμό των οποίων υποβλήθηκαν δικαιολογητικά προκειμένου να εισπραχθεί ενοίκιο συμπυκνωτή οξυγόνου μετά τον θάνατο του δικαιούχου. Αλλη εταιρεία χορηγούσε αναπηρικά καροτσάκια σε ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.