Στο θέμα της χορήγησης πολιτικού ασύλου στον Χιλιανό κρατούμενο, που ξυλοκοπήθηκε στο ΑΤ Ακρόπολης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, επανήλθε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη για τους χειρισμούς του στην υπόθεση.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες ο κ. Καρατζαφέρης είχε καταθέσει ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, αντιδρώντας, με αυτόν τον τρόπο στο ενδεχόμενο παροχής ασύλου στον Χιλιανό που έπεσε θύμα της αυθαιρεσίας αστυνομικών, τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.

Όπως είπε σήμερα ο κ. Καρατζαφέρης, «Ασυλο γιατί; Από ποια χώρα ήρθε; Μήπως, κύριε Υπουργέ, δεν έχετε αντιληφθεί ότι δεν κυβερνάει πλέον τη Χιλή ο Πινοσέτ;». Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. έκανε λόγο ακόμα και για ενδεχόμενο δημιουργίας διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Χιλής, σε περίπτωση παροχής ασύλου. «Αντιλαμβάνεστε με αυτά τα καμώματα τι κάνετε, ότι δημιουργείτε κρίση με μία μεγάλη χώρα; Έχω εδώ επιστολή, την οποία θα καταθέσω στα Πρακτικά, της Πρέσβειρας της Χιλής, που λέει: ‘…μας κατέπληξε και το θεωρούμε ως μη αρμόζον, γιατί η Δημοκρατία της Χιλής είναι μία χώρα που διέπεται από το κράτος δικαίου’». «Δημιουργείτε δηλαδή διπλωματικό θέμα με μία τεράστια χώρα που συμμετέχει σ’ όλους τους Οργανισμούς, τους αντίστοιχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αμερική, γιατί εσείς θέλετε να κάνετε δημόσιες σχέσεις», συνέχισε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγει να δώσει απαντήσεις.

Προς υποστήριξη των αιτημάτων του, ο κ. Καρατζαφέρης πρόσθεσε πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «μέσα στον οίστρο του, ξέχασε να πει ότι στο νοσοκομείο πήγε και ο αστυνομικός». «Έχουμε μία υπόθεση ενός λαθρομετανάστη που κατηγορείται ότι μπήκε παράνομα στη χώρα μας, ότι είχε μαζί του σουγιά, ότι έκανε απόπειρα ανθρωποκτονίας και απόπειρα δραπετεύσεως. Και ερχόσαστε εσείς τώρα σε ρόλο εισαγγελέα, σε ρόλο αρχιδικαστού, και προκαταλαμβάνετε τη Δικαιοσύνη!», δήλωσε αναφερόμενος στον Μ. Χρυσοχοιδη, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι ανέλαβε ρόλο εισαγγελέα και δικαστή και ότι προκαταλαμβάνει την ΕΔΕ και μην επιτρέποντας να γίνει δίκαιη δίκη. «Θα μπορέσει ο Αστυνόμος Β΄ αύριο να βγάλει ένα πόρισμα αντίθετο μ’ αυτά τα οποία λέει ο Υπουργός του ή αύριο το πρωί ο Πρωτοδίκης; Μπορούσατε να ελέγξετε την κατάσταση και βεβαίως, εφόσον διαπιστώθηκαν στοιχεία βίας ή βαναυσότητας ή ό,τι άλλο θέλετε εσείς, να προχωρήσετε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη της χώρας χωρίς την περαιτέρω δική σας τοποθέτηση. Ήταν περιττή. Δεν μπορείτε να προκαταλαμβάνετε τη Δικαιοσύνη. Είστε Υπουργός και όχι δικαστής», ειπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

Ads

Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε επίσης και το περιστατικό ενός άλλου Χιλιανού κρατούμενου, ο οποίος – σύμφωνα με τον ίδιο – απείλησε αστυνομικό πως αν δεν του φέρει τσιγάρα θα τον κατηγορήσει για βασανιστήρια.

Αναφορά έκανε επίσης και στην επίθεση στο πολιτικό γραφείο του Απόστολου Κατσιφάρα, κατηγορώντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Χθες οι ‘γνωστοί-άγνωστοι’, τους οποίους όλοι γνωρίζουμε, πήγαν σε γραφείο Υφυπουργού της Κυβέρνησης και έσπασαν κεφάλια με σφυριά. Αυτή είναι η Αθήνα, κύριε Υπουργέ, επί της δικής σας υπουργίας!», είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό να προστατεύσει τους αστυνομικούς του.

Η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Απαντώντας στον κ. Καρατζαφέρη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Χρυσοχοιδης έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ειδικού καθεστώτος προστασίας του Χιλιανού μέχρι να γίνει η δίκη και τόνισε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης για την κακοποίηση του Χιλιανού υπηκόου από αστυνομικούς πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους. Είπε επίσης ότι ο Χιλιανός πρέπει να παραμείνει στη στη χώρα μας ώστε να μπορέσει να καταθέσει «ότι κρίνει ο ίδιος για τα πραγματικά γεγονότα, και να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο διπλωματικού επεισοδίου, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει «δικαίωμα να δώσει άσυλο σε κάποιον ακόμα κι αν προέρχεται από μια δημοκρατική χώρα, όπως Χιλή».

Σχετικά με τις κατηγορίες του Γ. Καρατζαφέρη ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέλαβε ρόλο δικαστή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η έρευνα έγινε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας και απέδειξε, ότι ο συγκεκριμένος Χιλιανός μετανάστης βασανίστηκε από αστυνομικούς με τρόπο που κινδύνευσε η ζωή του, γι’ αυτό και τους παρέπεμψε στη δικαιοσύνη.

«Πρέπει η δικαιοσύνη να δικάσει αυτούς του βάρβαρους. Τέτοιου είδους πολιτικές δεν αρμόζουν στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Φτάνει πια. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες. Κι εμείς ήρθαμε για να τις αλλάξουμε και όχι για να παρακολουθούμε μερικούς επίορκους που έχουν βάρβαρα ένστικτα. Πρέπει να σεβόμαστε τα ατομικά δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κυρίως ανυπεράσπιστους ανθρώπους και μετανάστες», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Επιπλέον, αναφορικά με τα περί προστασίας «των αστυνομικών των 700 και 800 ευρώ», ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως «δεν είναι κανείς ιδιοκτήτης της αστυνομίας για να μπορεί να μιλάει εξ ονόματος της κι εσείς έχετε αυτή τη τάση. Είμαι πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας και ο ρόλος μου είναι να εξασφαλίσω το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και στη χώρα».

Ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση για τον Γιώργο Καρατζαφέρη και το περιστατικό με τον Χιλιανό μετανάστη εξέδωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, εκ μέρους της “Κίνησης ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή”. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

“Ο Καρατζαφέρης με την χυδαία επίθεση του στον Χιλιανό μετανάστη που βασανίστηκε στο ΑΤ Ακροπόλεως με αποτέλεσμα οξεία νεφρική ανεπάρκεια, έβγαλε για άλλη μια φορά τη μάσκα και έδειξε ότι είναι αληθινά ένας γνήσιος εκπρόσωπος της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας που με τον Χίτλερ γνώρισε το απόγειο της με τα Νταχάου και τα Αουσβιτς. Αυτές τις μέρες φαίνεται ότι νοσταλγεί μια τέτοια «τελική λύση» για κάθε μετανάστη στη χώρα μας σαν τη δικιά του απάντηση στο λειψό βήμα απόδοσης ιθαγένειας σε μια μικρή μειοψηφία παιδιών μεταναστών που προωθεί για ψήφιση το ΠΑΣΟΚ”.

“Είναι ώρα η Αριστερά και το εργατικό κίνημα να φράξει το δρόμο σε αυτούς που σπέρνουν το μίσος για να σώσουν τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους με μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης την ώρα που οι εργαζόμενοι θα βλέπουν τους μισθούς τους να πετσοκόβονται για χάρη τάχα της εθνικής οικονομίας”.

“Δεν θα επιτρέψουμε στους μαύρους νοσταλγούς της χούντας να επιβάλουν τη δηλητηριώδη ρατσιστική τους ιδεολογία που φτάνει σε προκλητικά επίπεδα ακόμη και ανοικτής υποστήριξης των δολοφονικών βασανιστηρίων Αστυνομικών όπως αυτών που βασάνισαν τον Χιλιανό μετανάστη στο ΑΤ Ακροπόλεως. Και χρειάζεται απύθμενο θράσος να παρέχεται η ομπρέλα του ευρωπαϊκού δικαίου για τον βασανιστή αστυνομικό όταν ό ίδιος ο Καρατζαφέρης ως Αρχιστρατοδίκης της χούντας δίκασε και καταδίκασε τον Χιλιανό μετανάστη μόνος του”.

“Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση με την επιθετική του πολιτική απέναντι στη εργατική τάξη και τη νεολαία, με τα πακέτα σταθεροποίησης των κερδών και τα αστυνομικά παραληρήματα του Χρυσοχοίδη που διαψεύδουν τις προσδοκίες των εκατομμυρίων που το ψήφισαν αφήνει ανοικτό το δρόμο για να δημαγωγεί ο κάθε Λεπενίσκος όπως είναι ο Καρατζαφέρης”.

“Μόνο ένα δυνατό κίνημα μπορεί να τους κλείσει τον δρόμο. Όλοι και όλες στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 26 Γενάρη που καλεί η Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με κοινότητες μεταναστών μαθητές και φοιτητές με αίτημα: ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, νομιμοποίηση των μεταναστών τώρα!”