Η περιστολή των δαπανών με στόχο τη μείωση του ελλείμματος αγγίζει και τους μισθούς του δημόσιου τομέα. Η υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων τελείωσε και η Ελλάδα καλείται να ακολουθήσει κατά γράμμα τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ads

Η περικοπή των συμβάσεων stage ήταν το πρώτο βήμα και ακολουθούν περικοπές στις υπερωρίες των δημόσιων υπαλλήλων, ψαλίδισμα τόσο στο ύψος όσο και στον αριθμό των συμβάσεων έργου αλλά και κάλυψη των όποιων κενών δημιουργηθούν στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα κυρίως με μετατάξεις και όχι με νέες προσλήψεις. Ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια έχει ήδη ενημερωθεί για το κυβερνητικό σχέδιο από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Ειδικότερα το κυβερνητικό σχέδιο για μείωση του ελλείμματος προβλέπει την περικοπή στον αριθμό των απασχολούμενων στο Δημόσιο, ψαλίδισμα των υπερωριών (υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσει πάνω από 1 δισ. ευρώ), μείωση θέσεων εργασίας μέσα από τη συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων και επιτροπών, ενώ κάποιοι από τους εργαζόμενους θα κληθούν να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται από την κατάργηση των συμβάσεων stage. Επιπλέον, θα υπάρξει επανεξέταση των αμοιβών και των όρων εργασίας όσων θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στο Δημόσιο με «ελαστικές» μορφές απασχόλησης (συμβάσεις εργασίας, έργου κ.λπ.).

Ads

Η περικοπή αμυντικών δαπανών φαίνεται να είναι ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι του κυβερνητικού σχεδίου για την διόρθωση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Οι αμυντικές δαπάνες ενδέχεται να μειωθούν κατά 15% το 2010 και στη συνέχεια 10% ανά έτος.

Εξετάζεται ακόμη η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων, η δημιουργία νέου συστήματος φοροαπαλλαγών με κοινωνικά κριτήρια, η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα αλλά και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις υψηλής κερδοφορίας.

Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα λάθη

Το «πακέτο» των 2,5 δισ. ευρώ με στόχο την τόνωση των ασθενέστερων θα προσφερθεί μόνο αν η Ελλάδα μπορέσει να δείξει ότι μπορεί να παραμείνει εντός στόχων κατά τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου από πλευράς εσόδων όσο και κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2010 και ότι είναι σε θέση να καταγράψει επακριβώς την κατάσταση στο μέτωπο του χρέους.

Από την πλευρά του, ο Χ. Αλμούνια ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών ότι θα σταλεί σύντομα επιστολή στην οποία θα αναφέρεται ότι η Ελλάδα κινήθηκε αντίθετα με τις συστάσεις της Κομισιόν και τη διαδικασία επιτήρησης και απέτυχε εντός του εξαμήνου Μαΐου-Οκτωβρίου να εφαρμόσει μόνιμα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.

Μάλιστα θα ζητηθεί η επισημοποίηση της μετάβασης της Ελλάδας στο επόμενο στάδιο (άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης του Μάαστριχτ) βάσει του οποίου κάθε έξι μήνες η οικονομία της χώρας μας θα περνάει από εξέταση προόδου, ενώ ανά τρίμηνο κλιμάκιο της Κομισιόν θα μεταβαίνει στην Αθήνα για να εξετάζει τα δημοσιονομικά στοιχεία.

Τέλος ο κ. Αλμούνια διέταξε κλιμάκιο της Eurostat να έρχεται κάθε μήνα στην ΕΣΥΕ ώστε να συντάσσονται από κοινού τα στοιχεία που θα στέλνονται στο Λουξεμβούργο.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Καθημερινή