Διευρυμένη συνάντηση θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου με μέλη της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να αναφερθεί στην κρισιμότητα του προϋπολογισμού 2011 για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Ads

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, και οι υπουργοί Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Β. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Α. Λοβέρδος, Γ. Πεταλωτής και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης. Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, με τον οποίο θα κάνουν μια επισκόπηση των ανοικτών θεμάτων στην εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σεσίλια Μάλμστρομ και τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Ντάνιελ Σμίθ, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 11:00 και τις 16:00, αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται πως η τρόικα ζητεί αναθεώρηση του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2011, από το 7,6% που προβλέπει το Μνημόνιο στο 7%. Η εξέλιξη αυτή οδηγήσει σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, καθώς το έλλειμμα σε απόλυτα μεγέθη πρέπει να μειωθεί κατά 10,5 δισ. ευρώ στο επόμενο έτος.

Οι εκτιμήσεις για το προϋπολογισμό του 2011 έχουν ήδη υποβληθεί από όλους τους φορείς στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί Διεύθυνση Προϋπολογισμού σε κάθε υπουργείο, ο προϊστάμενος της οποίας εποπτεύει τις διαδικασίες τις σχετικές με τον προϋπολογισμό και την λογιστική αποτύπωση των δραστηριοτήτων. Ο νέος Προϋπολογισμός, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις εσόδων – εξόδων για το οικονομικό έτος, τα συνολικά ετήσια ανώτατα όρια δαπανών ανά υπουργείο και ανά κατηγορία δαπανών, το προτεινόμενο ύψος αποθεματικού, την προτεινόμενη χρήση ενδεχόμενου πλεονάσματος, το προτεινόμενο μέγιστο ύψος δανεισμού (από εγχώριες και ξένες πηγές), τη μεταφορά πόρων μέσω επιδοτήσεων, την κατάσταση του ανεξόφλητου χρέους και επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής, αλλά και τη σύνταξη τριετούς κυλιόμενου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής που περιλαμβάνει τους στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία.

Ads

Σημειώνεται πως ο Προϋπολογισμός του 2011 υπόκειται στους περιορισμούς που θέτει το νέο πλαίσιο για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Έτσι, οι υπερβάσεις δαπανών θα γίνονται μόνο με συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2011 βλέπει ο Λ. Παπαδήμος

Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης εντός του 2011, εκτιμά ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Λ.Παπαδήμος, ο οποίος ταυτόχρονα αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αναμένουμε μία σταδιακή επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε ο κ. Παπαδήμος, σε συνέντευξή του, στις Βρυξέλλες, αργά χθες το βράδυ. «Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν εξετάζεται ως επιλογή. Δεν είναι επιλογή για οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης», προσέθεσε.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές όταν ο χρόνος είναι κατάλληλος», σημείωσε και επισήμανε ότι «το 2011 είναι μία χρονιά κατά την οποία θα περίμενα να βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες και η πιθανότητα επιστροφής στις αγορές θα είναι πολύ υψηλή».

Τέλος, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακές» τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική προσαρμογή, σημειώνοντας, παράλληλα, πως οι επενδυτές θα περιμένουν περισσότερα για να πειστούν ότι θα συνεχιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων.

Ρευστότητα στην αγορά

Στη σημερινή πρωινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση του «νέου πακέτου εγγυήσεων» ύψους 25 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρo της ΕΕΤ Βασίλη Ράπανο, οι τράπεζες διαβεβαίωσαν τους υπουργούς ότι θα διοχετεύσουν τη ρευστότητα που θα αντλήσουν για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Ράπανος, δήλωσε ακόμα ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια ωστόσο λόγω της ύφεσης είναι πολύ χαμηλή η ζήτηση.

Οι νέες εγγυήσεις που ανακοινώθηκαν στις 6 Αυγούστου από την κυβέρνηση έχει ως στόχο οι τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ που θα διοχετευθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και για να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογά τους που λήγουν.