Έλαμψε ουσιαστικά δια της απουσίας της η ΚΟ της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το ζήτημα καταβολής των γερμανικών οφειλών. Η περιφρόνηση την οποία επέδειξε στη διαδικασία – καθώς παρέστησαν μόνο για λίγο μεμονωμένοι βουλευτές, όταν ανέβηκε στο βήμα ο εισηγητής τους και αφού είχαν προηγηθεί αντιδράσεις – καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα ειδεχθή εγκλήματα των ναζί και τις αντίστοιχες αξιώσεις της ελληνικής πολιτείας, σχολιάζεται στους διαδρόμους της Βουλής. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας σε Σαμαρά: Πάρε θέση για τις γερμανικές αποζημιώσεις 

Η απουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τα έδρανα καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, αν εξαιρέσει κανείς το ολιγόλεπτο διάστημα της παρέμβασης του εισηγητή τους η οποία ακολούθησε τις σχετικές επικρίσεις βουλευτών άλλων κομμάτων, ώθησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίσει εκ νέου το κόμμα φιλοναζιστικό.
 
Συγκεκριμένα, διατυπώνοντας την πρόταση να συγκροτηθεί διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή με αντικείμενο το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από μία τέτοια διακομματική επιτροπή το «φιλοναζιστικό κόμμα, οι βουλευτές του οποίου σήμερα απουσιάζουν από τη συζήτηση στη Βουλή».
 
Αργότερα, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, ο οποίος εξάντλησε την ομιλία του στο ζήτημα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου χωρίς να σταθεί στην παράμετρο των πολεμικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα τα οποία διέπραξαν οι ναζί.
 
«Θέλουμε Μεταξάδες και όχι Σαμαράδες», διαμήνυσε μάλιστα, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά τα οποία κατά τη γνώμη του θα πρέπει να έχει η σημερινή ηγεσία της χώρας για τη διεκδίκηση εξόφλησης του κατοχικού δανείου.

Τη σημερινή εικόνα στα έδρανα της ΚΟ της Χρυσής Αυγής έθιξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στο twitter.

Ads

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν στο tvxs.gr ότι το σημερινό περιστατικό «είναι ενδεικτικό» και στέκονταν στο γεγονός ότι η Βουλή συμφώνησε στη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποκλείοντας τη Χρυσή Αυγή, γεγονός που «διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη συγκρότησης ενός κοινού μετώπου ανάμεσα στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου».

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε πως «η Χρυσή Αυγή αποκαλύπτεται καθημερινά. Το πολιτικό της πρότυπο είναι ρητά πλέον οι Μεταξάδες – όλοι οι δικτάτορες δηλαδή- που είναι καλύτεροι από τους δημοκρατικά εκλεγμένους πρωθυπουργούς». Πρόσθεσε ότι «για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής ο Χίτλερ δεν είναι πρόβλημα (είναι τελικά και επίσημα η ιδεολογική αναφορά της Χρυσής Αυγής;) αλλά η Μέρκελ και ο Σόιμπλε» και σημείωσε: «Όμως να θυμίσουμε στη Χρυσή Αυγή ότι σήμερα συζητήθηκαν οι αποζημιώσεις που διεκδικούνται από τη Γερμανία λόγω των θηριωδιών των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής του ιδεολογικού τους καθοδηγητή».