Ένα μαζικό κύμα συμπαράστασης στον υπό έκδοση ρωσικής υπηκοότητας κρατούμενο Ασογιάν Νοντάρ έχει ξεκινήσει στις ελληνικές φυλακές, με περίπου 1.500 κρατούμενους να έχουν προχωρήσει εδώ και ημέρες σε απεργία πείνας. Ο κ. Νοντάρ μεταφέρθηκε σήμερα στο Τμήμα Μεταγωγών από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνταν, και σύμφωνα με καταγγελίες κρατουμένων, αλλά και του συνηγόρου του στο tvxs.gr, κατά τη μεταφορά του ασκήθηκε βία από τις αστυνομικές δυνάμεις, ακόμη και με ηλεκτροσόκ.

Ads

Ο Ασογιάν Νοντούρ είναι κουρδικής καταγωγής, έχει ρωσική υπηκοότητα και έχει γεννηθεί στην Τυφλίδα της Γεωργίας. Ο δικηγόρος του, Γιάννης Λαυρεντιάδης εξηγεί στο tvxs.gr, πως σε βάρος του πελάτη τους υπάρχει ένα ένταλμα σύλληψης στη Ρωσία, το οποίο όμως έχει ανακληθεί με απόφαση του ίδιου δικαστηρίου που το αποφάσισε εξ αρχής. Το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο, αρνείται να τον αφήσει ελεύθερο, στηριζόμενο σε έγγραφα της ρωσικής Εισαγγελίας, τα οποία αναφέρουν πως «το διεθνές ένταλμα σύλληψης είναι σε ισχύ και πως η Ρωσία θέλει την έκδοσή του».

«Το συγκεκριμένο ένταλμα είναι ανύπαρκτο. Έχουμε ενημερώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά δεν θέλει να το καταλάβει», τονίζει ο κ. Λαυρεντιάδης.

Η περίπτωση του κ. Νοντάρ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από ρωσόφωνους κρατούμενους, σε φυλακές όλης της χώρας. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας από την προηγούμενη εβδομάδα, ζητώντας τη μη έκδοσή του.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Λάμπρου, της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η ίδια ιστορία είχε επαναληφθεί και πέρυσι, όταν επιχειρήθηκε και πάλι η έκδοσή του στη Ρωσία, όπου είχαν λάβει εκτεταμένα επεισόδια στις φυλακές.

Το πρωί της Δευτέρας, δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στον Κορυδαλλό και στο κελί όπου κρατούνταν ο Ασογιάν Νοντάρ. Σύμφωνα με τον κ. Λαυρεντιάδη, έπειτα από εκπομπή για το θέμα αυτό το βράδυ της Κυριακής στον τ/σ Alter, λίγες ώρες αργότερα, περίπου 30 αστυνομικοί μπήκαν στο κελί του – όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο κ. Νοντάρ και συγκρατούμενοί του – τους ξυλοκόπησαν, έριξαν δακρυγόνα και νερό και τους χτύπησαν με όπλα ηλεκτροσόκ (taser). Ακόμη, τον μετέφεραν στο Τμήμα Μεταγωγών με το εσώρουχό του.

Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Λάμπρου με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το τελευταίο επιβεβαίωσε τις εξελίξεις αυτές. Μάλιστα, το υπουργείο εξέφρασε την ανησυχία του για την κινητοποίηση στις φυλακές, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τον συγκεκριμένο κρατούμενο, διότι «για να τον έχουν στο Μεταγωγών προφανώς πάει για απέλαση».

Οι συνήγοροι του κ. Νοντάρ, πάντως, επιμένουν ότι η έκδοσή του δεν δικαιολογείται. Μάλιστα, εντός της ημέρας ο κ. Λαυρεντιάδης θα επισκεφτεί τον πελάτη του στο Τμήμα Μεταγωγών και θα ζητήσει να εξεταστεί από ιατροδικαστή, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε μηνύσεις.