Ξεκίνησε στο Λουξεμβούργο η κρίσιμη διήμερη συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης δανείου για τη χώρα μας, ύψους 12 δις ευρώ. Η Συνεδρίαση θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ σήμερα δεν αναμένονται, συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε πάντως ότι η πιο κρίσιμη απόφαση θα ληφθεί στην Αθήνα, ενώ από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να εγκριθεί το 50% της 5ης δόσης τον Ιούλιο.

Ads

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε σύνοδο του Eurogroup με τη νέα του ιδιότητα, αναφέρθηκε για την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. «Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χάρη στις προσπάθειες του λαού και χάρη στη συνεργασία και τη στήριξη των εταίρων μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στο συνέδριο ότι η πιο κρίσιμη απόφαση για την καταβολή της πέμπτης δόσης θα ληφθεί στην Αθήνα, υπονοώντας την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόκειται να προτείνει συμβιβαστική λύση για τη διευθέτηση της διένεξης με την ΕΚΤ στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup θα συνεχιστούν και αύριο, υποστήριξε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε ότι απόψε δεν θα πρέπει να αναμένεται συνολική συμφωνία. Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, δεν πρόκειται να υπάρξει συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Πρόσθεσε ότι πτυχή των σημερινών και αυριανών συζητήσεων θα είναι και ο τρόπος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης του 50% της 5ης δόσης τον Ιούλιο;

Ads

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει το 50% της 5ης δόσης του δανείου εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, προσερχόμενος στο Eurogroup. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι εξετάζεται η πιθανότητα να εγκριθεί η εκταμίευση μόνο των 6 δις ευρώ προς την Ελλάδα τον Ιούλιο, προκειμένου η χώρα, να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

«Πρέπει προπάντων να εξευρεθεί χρηματοδότηση για το βραχυπρόθεσμο διάστημα υπέρ της Ελλάδας» εκτίμησε ο κ. Ντιντιέ Ρέιντερς. «Υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να βρεθούν τα λίγο λιγότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι αναγκαία έως τις αρχές του Ιουλίου» πρόσθεσε. Στο βαθμό που οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να υλοποιήσουν ένα νέο σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο κ. Ρέιντερς περιέγραψε μια συμβιβαστική φόρμουλα σύμφωνα με την οποία οι δύο οικονομικοί υποστηρικτές θα καταβάλλουν το ήμισυ της δόσης αμέσως και το υπόλοιπο αργότερα. Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να σταματήσει η διάθεση κονδυλίων στην Ελλάδα. «Δεν θα ήταν αδιανόητο το να χωρίσουμε» επισήμανε επιπλέον διπλωματική πηγή.

Ωστόσο, ο Ρέιντερς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Tribune» που θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Δευτέρας, εκφράζει την αντίθεσή του στις επιφυλάξεις ορισμένων χωρών για χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα. «Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε ορισμένους πολιτικούς στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης ότι το ευρώ είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα προπάντων για τις χώρες εξαγωγείς, όπως η Γερμανία, το Μπενελούξ και η Σκανδιναβία. Όταν πηγαίνετε στην Αθήνα, βλέπετε στους δρόμους Mercedes και Audi» υπογράμμισε. Προειδοποίησε δε, ότι ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλες υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Τόνισε, τέλος, ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από την Ελλάδα όχι όμως τέτοια που να της προκαλέσει ασφυξία. «Ο στόχος δεν είναι να πεθάνει η χώρα θεραπευμένη» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δευτέρα: Συνέχεια στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες ο Παπανδρέου

Ήδη πριν την έναρξη του Eurogroup, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τη Δευτέρα ο κ. Βενιζέλος θα λάβει μέρος στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.