Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το επόμενο 20ήμερο για την ελληνική οικονομία, καθώς εντός του διαστήματος, θα αξιολογηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πάει στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο και θα πραγματοποιηθεί μια σειρά διεθνών επαφών από τον Γιώργο Παπανδρέου, με σκοπό την ενίσχυση της αξιοπιστίας απέναντι στη χώρα.

Ads

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Βήμα», ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει πέντε ταξίδια για τις επόμενες εβδομάδες. Την ερχόμενη Τρίτη θα μιλήσει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ θα ακολουθήσουν η συμμετοχή και ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η επίσκεψη στο Παρίσι στις 10 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά στις 11 του μηνός στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου ο κ. Παπανδρέου θα ταξιδέψει στη Μόσχα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να «πείσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει ούτε κατ΄ ελάχιστον από τις δεσμεύσεις που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Την ήδη κρίσιμη κατάσταση εντείνουν δηλώσεις, όπως του πρώην υπουργού Οικονομίας, Ι. Παπαντωνίου, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση της London School of Εconomics and Ρolitical Science δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Η παγκόσμια οικονομική κρίση φανέρωσε κάποιες ρωγμές στην ευρωζώνη. Η απουσία μιας κεντρικής εποπτικής αρχής για το χρηματοοικονομικό σύστημα έθεσε σε δοκιμασία την ικανότητα των ασθενέστερων κρατών-μελών να στηρίξουν τις τράπεζές τους. Οι διαφοροποιήσεις των κινδύνων δανειοδότησης ήταν έντονες, με αποτέλεσμα υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία να είναι αναγκασμένες να δανειστούν με επιτόκια πολύ υψηλότερα της Γερμανίας. Η τάση αυτή, ενισχυμένη και από τις αρνητικές εκτιμήσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης, ενδέχεται να οδηγήσει κάποιες χώρες σε πιστωτική ασφυξία, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας», σημείωσε.

Ads

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου καλείται να υποβάλει σχέδιο δράσης για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων αξιοπιστίας στα στατιστικά στοιχεία ως τον Φεβρουάριο στο Εcofin. Σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών, το Συμβούλιο θα παρακολουθεί την πρόοδο του σχεδίου δράσης και θα επανέλθει στο θέμα αυτό στην επόμενη σύνοδό του. Το Εcofin εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά δράσεις μεταρρύθμισης του εθνικού στατιστικού συστήματος, παραχωρώντας ανεξαρτησία στη στατιστική αρχή. Ταυτόχρονα όμως καλεί την κυβέρνηση να εγκαθιδρύσει διαφανείς πρακτικές μεταξύ των θεσμικών οργάνων παρέχοντάς τους πλήρη υπευθυνότητα και υποχρέωση λογοδοσίας.

Πηγή: «Βήμα»