Μετά τις επαφές του πρωθυπουργού χθες, Δευτέρα, με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη έκδοσης του ευρωομόλουγου, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ads

Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:30, θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και άλλοι παράγοντες της ευρωζώνης και διάφορα τραπεζικά στελέχη.

Με βάση το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να συμμετάσχουν στην εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν με άλλα ομόλογα, μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερου επιτοκίου, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ο στόχος και η διαδικασία για την επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020, αναμένεται να έχει θετική έκβαση και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος επιδιώκει το πρόγραμμα της ανταλλαγής ομολόγων, να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη.

Ads

Τη Δευτέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συζητώντας τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Την Κυριακή είχε συνομιλήσει επίσης και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Κατόπιν ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγου, τη γρήγορη προώθηση του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία.

Έρχεται η «ομάδα κρούσης» Μπαρόζο

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Βήματος», η ομάδας δράσης που συγκροτεί ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την Ελλάδα θα είναι πλήρως επιχειρησιακή στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Στόχος της ομάδας δράσης είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να υποστηριχθεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής ΕΕ/ΔΝΤ και να επιταχυνθεί η απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων», σύμφωνα με την Κομισιόν.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Ρεν θα έχει το γενικό συντονισμό των εργασιών της ομάδας αυτής, οι εργασίες της οποίας θα εστιαστούν στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η ομάδα θα υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή. Θα έχει ως έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα θα λειτουργεί ομάδα επικοινωνίας και υποστήριξης σε στενή συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η ομάδα δράσης Μπαρόζο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23-24 Ιουνίου 2011. Μετά την υποβολή της εν λόγω πρότασης ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο Γ. Παπανδρέου αντάλλαξαν επιστολές για τις οργανωτικές λεπτομέρειες της τεχνικής βοήθειας. Οι συζητήσεις αυτές κατέληξαν στη δημιουργία της ομάδας δράσης. Ήδη κατά τους τελευταίους μήνες ομάδα στελεχών της Επιτροπής είχαν αποσπαστεί στις ελληνικές αρχές για την παροχή τεχνικής βοήθειας.