Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι «δογματικές εμμονές σε απολύσεις είναι εκτός τόπου και εκτός χρόνου, αφού με το σχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μειώνεται το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ads

Σε δήλωσή του για την οικονομία ο κ. Κουβέλης υπογραμμίζει την ανάγκη να απελευθερωθούν άμεσα πόροι για αναπτυξιακά έργα, να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις, να ανοίξουν δουλειές και να υπάρξουν έκτακτα μέτρα υποστήριξης των ανέργων.

Αναφερόμενος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει ανασυγκρότηση των φορολογικών μηχανισμών, αλλά και ρυθμίσεις διευκόλυνσης για όσους αδυνατούν να πληρώσουν εφάπαξ μαζεμένες υποχρεώσεις ετών, τονίζοντας ότι «άλλο είναι η αδυναμία καταβολής φόρων και άλλο η φοροδιαφυγή».

Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι «στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στον ευρωπαϊκό νότο, οφείλουμε όλοι, και εδώ και στις Βρυξέλλες, να αντιληφθούμε ότι η πολιτική σταθερότητα πρέπει να θεμελιωθεί στην κοινωνική συνοχή».

Ads

«Πρέπει η πολιτική να στέρξει τους αδύναμους με ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και να ανοίξει, επιτέλους, η αναπτυξιακή πορεία. Οι δανειστές της χώρας οφείλουν να αντιληφθούν ότι είναι και εταίροι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει ο κ. Κουβέλης.
 
Βολές και από το ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των απολύσεων

«Παιχνίδια» της κυβέρνησης στο θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «οι μνημονιακές δεσμεύσεις για απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 δεν είναι κάτι καινούριο» και πως «η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στις απολύσεις αυτές με την τρόικα και σχεδίαζε τον ακρωτηριασμό του κράτους με τις μετακινήσεις, τη διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση, την ίδια στιγμή που υποκριτικά μιλούσε για ‘κόκκινες γραμμές’».

«Ενώ η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τις δραματικές επιπτώσεις μιας πολιτικής οδοστρωτήρα που αφήνει στο πέρασμά της εκατομμύρια άνεργους και φτωχούς και μια οικονομία που καταρρέει, η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να παίζει παιχνίδια και να κοροϊδεύει απροκάλυπτα τον ελληνικό λαό» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στον αντίποδα της ισοπέδωσης του δημόσιου τομέα και της περαιτέρω υποβάθμισης των υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο επανασχεδιασμός και η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα είναι κεντρικό στοιχείο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, με άξονες τη στήριξη των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους και στόχο την ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη» καταλήγει η ανακοίνωση.