Την πεποίθηση ότι η χώρα δεν έχει κανέναν λόγο να πάει σε διαδικασίες εκλογών εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν ξέφυγε μεν από την κρίση, αλλά έχει ένα καλύτερο περιβάλλον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εισήγηση Μπίστη για νέα παράταξη με τη συμμετοχή ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ: «Το φθινόπωρο να είμαστε έτοιμοι».

Ads

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση θα διανύσει τη θητεία που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Η χώρα δεν έχει κανέναν λόγο να πάει σε διαδικασίες εκλογών. Έχουμε βγει στον δρόμο για την έξοδο από την κρίση και αυτό το δρόμο πρέπει να τον διανύσουμε με επιτυχία. Δεν χρειάζονται εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
 
Ο Φώτης Κουβέλης κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως αγχώνονται «μη τυχόν και υπάρχει ανάκαμψη», διερωτώμενος χαρακτηριστικά: «Τελικά τι θέλουν; Να αποτύχει η προσπάθεια εξόδου από την κρίση και να χαντακωθεί η χώρα;».
 
«Πρέπει να μπει τέλος στα μέτρα λιτότητας και να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία που θα ωφελήσουν τους πολλούς και όχι μεταρρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν τους αδύναμους», σημείωσε.
 
Ανάμεσα σε άλλα, περιέγραψε τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ για τις ιδιωτικοποιήσεις: «Οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να βοηθήσουν όχι μόνο στη μείωση του χρέους, αλλά και στην αναπτυξιακή διαδικασία. Σημαντικοί παράμετροι όμως είναι η διατήρηση των δικτύων, η δημιουργία ρυθμιστικών αρχών και η παραχώρηση στην καλύτερη δυνατή τιμή. Έχουμε υποστηρίξει μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Θέλω όμως να αναφερθώ στην αποκρατικοποίηση των λιμένων. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση του ποσοστού της καταστατικής μειοψηφίας του δημοσίου, τη συγκρότησης δημόσιας λιμενικής αρχής με ουσιαστικό ρόλο και την αξιοποίηση της μεθόδου των συμβάσεων παραχώρησης. Για τη ΔΕΥΑΘ υποστηρίζουμε τη μη ιδιωτικοποίησή της. Το νερό είναι και πρέπει να μείνει δημόσιο αγαθό».
 
Αναφερόμενος στο θέμα του αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου, επανέλαβε ότι οι «προσθήκες» που κατέθεσε η ΝΔ στο νόμο του 1979 για τη ρατσιστική βία επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο νόμου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» ήταν και είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο, καλώντας όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να ψηφίσουν την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει η ΔΗΜΑΡ στη Βουλή. 
 
«Πώς απάντησε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ; Αντί να συμπαραταχθεί εμφανίστηκε να προτείνει δική του ρύθμιση. Έτσι αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ το δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στον ρατσισμό και το νεοναζισμό;», συμπλήρωσε.
 
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κάλεσε «όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες σε συσπείρωση, σε συμπαράταξη και όχι απαραίτητα σε ένταξή τους στη Δημοκρατική Αριστερά».
 
Σημειώνεται ότι με σημερινό άρθρο στη Μεταρρύθμιση, ο Νίκος Μπίστης εισηγείται τη δημιουργία μία νέας και ενιαίας παράταξης της Κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και του ΠΑΣΟΚ (δείτε εδώ περισσότερα).