Η Ελλάδα ξεπερνάει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις και τις αρνητικές αξιολογήσεις, επιχειρεί την οικονομική σταθεροποίηση, την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ανάκαμψη και μπορεί πάλι να ελπίζει, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των βιομηχάνων Θεσσαλίας, στον Βόλο.

Ads

 
«Υπάρχει αισιοδοξία και για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει η πεποίθηση πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα έχει αποφύγει την χρεοκοπία και ήδη καταγράφονται οι πρώτες θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας ενώ τα μεγέθη φανερώνουν μία αντιστροφή της πορείας», δήλωσε.
 
Ωστόσο, όπως είπε ο Φώτης Κουβέλης, τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί αλλά έχουν έχουν μπει σε ένα δρόμο αντιμετώπισης. «Έχουν γίνει αρκετά. Πρέπει, όμως, να γίνουν πολύ περισσότερα και αυτό είναι υπόθεση όλων μας», ανέφερε και πρόσθεσε πως η ΔΗΜΑΡ ανέλαβε εθνική ευθύνη με τη στήριξή της στην κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς μετέβαλε τα δεδομένα και ενίσχυσε την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και θα συνεχίσει τις υπερβάσεις για καλύτερο μέλλον στον τόπο.
 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη είναι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, το μεταρρυθμιστικό πνεύμα και τη πολιτική βούληση αλλαγών, το εθνικό σχέδιο προσαρμογής, το οποίο να περιλαμβάνει πέραν των δεσμεύσεων της χώρας, την προώθηση της ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας, καθώς και τις επιβεβελημένες αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
«Το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα πρέπει να βασίζεται στην εξωστρέφεια, να αυξηθεί η παραγωγικότητα τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, στην έρευνα και καινοτομία, στο νέο βελτιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αυξημένη συμμετοχή νέων με αξιοπρεπείς απολαβές και στην αλλαγή της αντιεπιχειρηματικής κουλτούρας, που επικράτησε κατά τη μεταπολίτευση», δήλωσε και πρόσθεσε:
 
«Επιπλέον χρειάζονται νέοι κανόνες σεβαστοί από όλους, σεβασμός του περιβάλλοντος, δίκαιη συμμετοχή στα βάρη και τις ωφέλειες, που θα προκύψουν, και στη μεταρρύθμιση του κράτους».