Στις αρχές του 2014 η Ελλάδα είναι δυνατόν να βρεθεί εν μέρει στις αγορεές, εκτιμά σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τονίζει ότι είναι δημοκρατική υποχρέωση να ψηφιστεί ενώ τάσσεται υπέρ ενός μικρότερου κυβερνητικού σχήματος. Εκφράζει επίσης τη διαφωνία του ιδίου και του κόμματός του με τις απόψεις της Μαρίας Ρεπούση για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ads

«Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, εμείς θα επιδιώξουμε να έρθει στην ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι καλή εξέλιξη να μην ψηφιστεί. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», αναφέρει ο κ. Κουβέλης σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη του όλου ζητήματος είναι αναντίστοιχη προς τη σπουδαιότητα του θέματος.
 
«Διότι, ναι η δημοκρατία έχει ανοχή. Αλλά, ταυτόχρονα, έχει και κανόνες δικαίου οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους. Ο προωθούμενος εκφασισμός της κοινωνίας πρέπει να αντιμετωπιστεί και στο θεσμικό επίπεδο», τονίζει.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφωνία που υπάρχει στην τρικομματική κυβέρνηση πάνω στο θέμα, ο κ. Κουβέλης παραδέχεται πως στην περίπτωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος. Προσθέτει πάντως ότι «μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν σημαίνει ότι έχει προκαλέσει και κοινή ταυτότητα πολιτική και ιδεολογική, πολύ περισσότερο ιδεολογική μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι πολιτικές διαφορές είναι παρούσες, όπως και οι ιδεολογικές διαφορές».
 
Αρχές του 2014 έξοδος στις αγορές
 
Ερωτηθείς, τέλος, για το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται για την οικονομία, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτιμά, στη βάση στοιχείων, ότι περί τα τέλη του τρέχοντος έτους θα αρχίσουν τα στοιχεία της ανάκαμψης να είναι πιο φανερά.

«Και πάλι στη βάση της αξιολόγησης των στοιχείων, εκτιμώ ότι στις αρχές του 2014 η Ελλάδα είναι δυνατόν να βρεθεί εν μέρη στις αγορές. Αυτό αναμφισβήτητα θα έχει αντίκρυσμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μιας κοινωνίας που έχει δεχθεί τεράστια βάρη», σημειώνει.
 
 
Σχετικά με τη δομή της τρικομματικής, ο κ. Κουβέλης τάσσεται επίσης υπέρ ενός μικρότερου, πιο συνεκτικού και πιο αποτελεσματικού κυβερνητικού σχήματος. «Πρέπει να υπάρξει αλλαγή σε δύο τουλάχιστον υπουργεία. Είναι υπερτροφικό το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να έρθει στην πρότερή του κατάσταση», επισημαίνει.
 
Για τις απόψεις Ρεπούση

Σε ό,τι αφορά  τις απόψεις της Μαρίας Ρεπούση, ο κ. Κουβέλης τις χαρακτηρίζει «ιστορικού-επιστημονικού χαρακτήρα» και προσθέτει: «Είναι η άποψή της. Αλλά με την άποψη και τη θέση που διατυπώνει διαφωνώ. Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ και με την ευκαιρία σας λέω πάρα πολύ καθαρά ότι για εμάς υπήρξε Γενοκτονία των Ποντίων και είναι οφειλόμενη πράξη ο σεβασμός της Γενοκτονίας των Ποντίων».
 

Ads