Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δύο εικοσιτετράωρα πριν το άνοιγμα των καλπών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα σενάρια πάντως περι πρόωρων εκλογών είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη εκ νέου των spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων πάνω από τις 880 μονάδες βάσεις, ενώ τόσο η τρόικα των δανειστών της χώρας, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζονται αντίθετες στην τυχόν διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Ads

Τα επικρατέστερα σενάρια, που ακούγονται, είναι δύο: Σύμφωνα με το πρώτο, ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει βουλευτικές εκλογές αμέσως μετά την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών, εάν σημειωθούν βαρείες απώλειες για το κυβερνών κόμμα, με τις κάλπες να στήνονται στις 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, δεν θα πραγματοποιηθεί καν β’ γύρος αυτοδιοικητικών, καθώς ο κ. Παπανδρέου θα προκηρύξει βουλευτικές, οι οποίες θα γίνουν μαζί με τον β’ γύρο.

Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τροφοδοτήθηκαν μετά το δίλημμα που επαναλαμβάνουν συνεχώς ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη, βάσει του οποίου δεν αποκλείονται πρόωρες εκλογές εφόσον καταψηφιστούν σε ισχυρό βαθμό οι υποψήφιοι (κυρίως περιφερειάρχες) που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ. Χθες το βράδυ, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, σε τηλεοπτική παρέμβασή του, ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηθούν διπλές κάλπες, ούτε εξέτασε ποτέ η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναβολής του β’ γύρου των εκλογών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Τα Νέα, σε χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής θα κριθεί το εάν θα οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές πιθανότατα στις 12 Δεκεµβρίου».

Ads

Στην Αθήνα το spread των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στις 888 μονάδες βάσης και τα CDS στην 5ετία στις 880 μονάδες βάσης, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση πουλούσε συστηματικά ελληνικά ομόλογα η αμερικανική Goldman Sachs ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγούμενων ημερών από Morgan Stanley, Citigroup και JP Morgan.

«Ούτε προειλημμένες αποφάσεις υπάρχουν, ούτε μπλόφες», τόνισε από την Πάτρα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα θα έχει διάλογο μέσω διαδικτύου με νέους, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι στο χέρι όλων μας να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθεροτητηας και συνέχισης των αλλαγών, ζητώντας εκ νέου ψήφο ευθύνης και θέτοντας το δίλημμα: «Μπροστά με σταθερότητα ή πίσω με περιπέτειες;».

«Δεν πρόκειται ούτε μια στιγμή να διστάσω να κάνω αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες, αν συνεχιστεί η αντιπατριωτική απόπειρα υπονόμευσης αυτής της ενότητας, αυτού του αγώνα, που κάνει ο λαός μας», επεσήμανε. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «κριτής όλων μας, ήταν, είναι και θα είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός είναι που απαντάει πάντα στα αδιέξοδα. Στη Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γι’ αυτό και στις 7 του Νοέμβρη απαντάμε μαζικά σε όλους εκείνους που υπονομεύουν την προσπάθεια. Που επιχειρούν να διακόψουν την πορεία σωτηρίας και ανόρθωσης της χώρας». Απαντώντας στα περί κρυφής ατζέντας, τα οποία του καταλογίζει η ΝΔ, επεσήμανε ότι «κρυφή ατζέντα είχαν εκείνοι που λιποτάκτησαν για να μη σκάσει η βόμβα στα χέρια τους», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε τη μάχη και δεν φυγομάχησε.

Σενάριο κινδυνολογίας χαρακτήρισε τα περί αναβολής του β’ γύρου των εκλογών, με διπλές κάλπες τον Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Π. Παναγιωτόπουλος, κάνοντας λόγο για «εμπόριο φόβου» και «εκλογικό εκβιασμό». Ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει το Ινστιτούτο στην Αθήνα με θέμα την οικονομική ανάπτυξη χαρακτήρισε «ανεύθυνο» τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας πως «οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να εκληφθούν ως απειλή». «Αν επιμείνει να πάει σε εκλογές, η ΝΔ είναι παρούσα, όρθια και έτοιμη να αντεπεξέλθει και να βγάλει την χώρα από την κρίση» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Να «τσακίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με το βόλι που γράφει ΚΚΕ» ζήτησε από τους ψηφοφόρους η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Κερατσίνι. «Οι εργαζόμενοι έχουν ένα όπλο. Ή θα το βάλουν στον κρόταφό τους ή θα το στρέψουν εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως όσοι ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα αυτοκτονούν πολιτικά, διότι, όπως ανέφερε, αν δεν αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων θα πουν ότι ο λαός αντέχει να σηκώσει και άλλα βάρη. Μάλιστα, προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές θα έρθουν και άλλα, πιο σκληρά μέτρα.

Η κ. Παπαρήγα έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ να διοργανώσει διαδήλωση στις 15 Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος γιατί όπως είπε εκείνη την ημέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα η Τρόικα. Η κ. Παπαρήγα απηύθυνε κάλεσμα ώστε «να πλημμυρίσει το Σύνταγμα» και ο λαός να στείλει το μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται. Τέλος, υπογράμμισε την πολιτική σημασία που θα έχει η ενίσχυση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ και τόνισε την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στις εκλογές.

Nα πουν «όχι στο μνημόνιο» στις 7 του Νοέμβρη και να βάλουν τις βάσεις «ώστε να απεμπλακούμε από την πολιτική και την οικονομική ομηρία» κάλεσε εκ νέου τους πολίτες ο πρόεδρος του Συνασπισμού και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στα Ιωάννινα ζήτησε «όλοι μαζί να αλλάξουμε το κλίμα, να νικήσουμε το φόβο και τους εκβιασμούς, να τους αποδείξουμε πως υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι στο μονόδρομο της τρόικας και της κυβέρνησης».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως τις κρισιμότερες, επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής: «Αν δεν συμμετάσχουμε σε αυτές τις εκλογές, σε ποιες θα συμμετάσχουμε; Καμία αποχή, κανένα λευκό, καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τα νέα αντικοινωνικά και νεοφιλελεύθερα μέτρα που ετοιμάζει στις 15 Νοέμβρη. Καλούμε τον κόσμο που πίστεψε και στήριξε το ΠΑΣΟΚ το 2009, που σήμερα νοιώθει προσβεβλημένος από την εξαπάτηση και την κοροϊδία, να προσέλθει στις κάλπες, στηρίζοντας την μόνη εναλλακτική και ανατρεπτική προοπτική που υπάρχει σήμερα. Να στηρίξει την συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τον σοσιαλιστικό χώρο και να αγνοήσει τους εκβιασμούς του κ. Παπανδρέου. Και την επόμενη Δευτέρα πρέπει να δημιουργηθεί το κλίμα αντίστασης και αισιοδοξίας που θα δυναμώνει τους αγώνες αυτούς».

Την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης οικουμενικής αντίληψης επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, απευθύνοντας έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες και να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για διαβουλεύσεις, προκειμένου να βρεθεί ο καταλληλότερος τρόπος για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Την εκτίμηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδη στο ANT1. Ο κ. Καραμανλής απέδωσε τη δήλωση του πρωθυπουργού περί πιθανότητας πρόωρων εκλογών σε μια προσπάθεια να προκαλέσει εσωκομματική συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ.