Να κοινοποιήσουν εντός των επομένων δύο μηνών τα μέτρα που έχουν λάβει για την εφαρμογή σημαντικών κανόνων όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων επενδύσεων, όπως ορίζεται στις οδηγίες για τη δεύτερη δέσμη κεφαλαιακών απαιτήσεων (γνωστές ως CRD II), κάλεσε την Πέμπτη την Ελλάδα και το Βέλγιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads

Στόχοι των εν λόγω οδηγιών είναι «η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η μείωση της έκθεσης των τραπεζών σε κινδύνους και η βελτίωση του ελέγχου των τραπεζών που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η προθεσμία για την εφαρμογή τους έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2010.

Το αίτημα της Επιτροπής διατυπώνεται με τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης». Εάν οι εθνικές αρχές δεν κοινοποιήσουν τα αναγκαία μέτρα εφαρμογής εντός της προθεσμίας των δύο μηνών, η Επιτροπή δύναται να παραπέμψει τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι οι προαναφερόμενες οδηγίες τροποποιούν τις αρχικές οδηγίες περί κεφαλαιακών απαιτήσεων (2006/48/Eκ και 2006/49/EΚ).

Στόχος τους είναι η εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής ευρωστίας των τραπεζών και των επιχειρήσεων επενδύσεων καθορίζοντας το ύψος των χρηματοπιστωτικών πόρων των τραπεζών και των επιχειρήσεων επενδύσεων που αυτές πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν για να καλύπτουν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται και να προστατεύουν τους καταθέτες τους. Τις προσεχείς εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νέες προτάσεις για τροποποίηση των υφιστάμενων κανόνων με στόχο την επικαιροποίηση του υπάρχοντος πλαισίου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται ακόμη καλύτερα στις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ads

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει εθνικά μέτρα για την εξασφάλιση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών εποπτείας. Παράλληλα δεν έχει επιβάλει την υποχρέωση να τηρούνται τα πρότυπα που εκδίδει η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Οι αρχές του Βελγίου και της Ελλάδας έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των υπολοίπων διατάξεων της οδηγίας, αλλά δεν το έχουν πράξει μέχρι σήμερα.