Η Κομισιόν ποτέ δεν ζήτησε από την ελληνική πλευρά να κοπούν στο μισό οι συντάξεις, υποστηρίζει μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επίτροπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ. Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για θετικότατη εξέλιξη. Ωστόσο, δημοσιεύματα το Σάββατο ανέφεραν ότι στο στόχαστρο των επιτηρητών μπαίνουν τώρα οι επικουρικές συντάξεις. Τα κυβερνητικά μέτρα για το ασφαλιστικό, πάντως, προκαλούν την αντίδραση τόσο των πολιτών όσο και των πολιτικών. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε πανεργατικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ την Παρασκευή, 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν, με ερώτηση τους, να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της έναντι των απαιτήσεων της τρόικας που βρίσκονται εκτός μνημονίου.

Αναλυτικά, ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε, αναφορικά με τις συντάξεις, πως: «Πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό. Ένα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση.

Ads

Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% (μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης) επί 40 έτη (περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα (για ένα άτομο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη).

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%-80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού».

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την αναπροσαρμογή του χαμηλού ποσοστού αναπλήρωσης, 48% για 40 έτη ασφάλισης, που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.

Ads

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η ανωτέρω δήλωση ότι πουθενά στο Mνημόνιο δεν αναγράφεται ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν στο ήμισυ, είναι «ορθή», ενώ προστίθεται ότι την υποστηρίζει σταθερά και επίμονα από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Αποτελεί θετικότατη εξέλιξη η εκ μέρους του εκπροσώπου του κ.Ρεν υποστήριξη της θέσης ότι στο ποσοστό αναπλήρωσης του 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη. Αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του Μνημονίου. Συνεπώς, οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. , του ΔΝΤ και της Ε.Κ.Τ. κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους (26-29 Μαϊου) στην Αθήνα (να συνυπολογίζονται δηλαδή στο 48% τόσο η βασική όσο και οι επικουρικές συντάξεις) ξεκαθαρίζονται οριστικά. Να θυμίσουμε ότι για το θέμα αυτό σχετική επιστολή έχει αποστείλει στον Επίτροπο κ.Ρεν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. κ.Σερβάς Ντερούς η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου», σημειώνει το υπουργείο.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο των επιτηρητών. Όπως ανέφερε το Σάββατο η Ελευθεροτυπία, η αντιπροσωπεία της τρόικας ζήτησε να αθροιστούν στις κύριες συντάξεις και οι επικουρικές και μαζί να «υπακούσουν» στον κανόνα: ποσοστό αναπλήρωσης (σύνταξης) 1,2% για κάθε χρόνο ασφάλισης. Έστω και αν αυτό το ποσοστό είναι μεσοσταθμικό, δεν οδηγεί δηλαδή ευθέως σε σύνταξη στο 48% για 40 έτη ασφάλισης, ωστόσο εάν εφαρμοστεί δύναται να προκαλέσει περικοπές έως και 40% στις αποδοχές. Από 90-100% σήμερα και οι δύο συντάξεις μαζί -και μόνο για 35 έτη ασφάλισης- θα περιοριστούν στο 51-55% για 40 έτη ασφάλισης.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει καταβολή των επικουρικών συντάξεων ύστερα από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης από την οποία θα προκύπτει η σχετική οικονομική ευχέρεια. Όμως η αναφορά αυτή δεν φαίνεται να πείθει τους επιτηρητές, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και να επιβάλουν μέτρα.

Την ίδια στιγμή, επίθεση εναντίον του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Παναγόπουλος στη διάρκεια των επαφών του την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παναγόπουλος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μπαρόζο ότι «με τις πολιτικές που ακολουθεί η Ένωση και υποστηρίζει η Κομισιόν ο κόσμος της εργασίας και ιδιαίτερα οι Έλληνες είναι εξαιρετικά οργισμένοι και για όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, τα οποία παίρνουν τώρα μια τρομακτική μορφή εναντίον τους και με τη συνολική στάση των κοινοτικών κυβερνήσεων αλλά κυρίως με τη στάση της Κομισιόν». Τόνισε ότι «η Κομισιόν κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ και ασκεί πολιτικές που δεν είναι απλώς πολιτικές λιτότητας αλλά πολιτικές που καταστρέφουν το ευρωπαικό κοινωνικό μοντέλο όπως το γνωρίσαμε στο παρελθόν ,στην Ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις».

Ο κ. Μπαρόζο, απάντησε ότι «είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τη σημερινή κοινωνική κατάσταση αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρώτα τα επείγοντα χρηματοπιστωτικά και δημοσιονομικά προβλήματα και αυτά που έχει προκαλέσει η κρίση του δημοσίου χρέους».