Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας, Φώφης Γεννηματά, του νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού, του δημάρχου Αθήνας και προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη, και άλλων 47 δημάρχων της Αττικής. Μία ημέρα νωρίτερα, επιστολή της Άννας Διαμαντοπούλου, με αντικείμενο την καθημερινότητα στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια συνεργατών του Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ads

Σύσκεψη κατά της εγκληματικότητας

Τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου, στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, με στόχο την καταπολέμηση του εγκλήματος, αποφάσισαν κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, κατά τη διάρκεια σύσκεψης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι το πνεύμα, στο οποίο κινήθηκε η συζήτηση, ήταν το τρίπτυχο μηδενική ανοχή στην ανομία, ασφάλεια στις πόλεις και τις γειτονιές και στενή συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο υπουργός ανέλυσε την αντιεγκληματική πολιτική του υπουργείου, το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και τη λειτουργία των πρότυπων αστυνομικών τμημάτων για την Αθήνα και ιδιαίτερα για τις περιοχές με την υψηλότερη εγκληματικότητα.

Ads

Από την πλευρά τους, οι 48 επικεφαλής ΟΤΑ και οι άλλοι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ανέλυσαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν κατά περιοχές και υπέβαλαν προτάσεις για τον έλεγχο της εγκληματικότητας.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς κυβέρνησης και έχουν ληφθεί αποφάσεις να ενισχυθούν όλα όσα πρέπει για να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, να σταματήσει η γκετοποίηση και τα ναρκωτικά, να δοθεί ουσιαστικός ρόλος στον ΟΚΑΝΑ και να ενισχυθεί η λειτουργία των κέντρων πρόληψης εγκληματικότητας με παρεμβάσεις στα σχολεία, τα γήπεδα και άλλους χώρους.

Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του κ. Χρυσοχοϊδη εφόσον, όπως είπε, υπάρξει συνέχεια και συμφώνησε «με το ιδεολογικό πλάνο» των τριών αξόνων, που έθεσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι για την Αθήνα που έχει τα μεγαλύτερα και ιδιαίτερα προβλήματα θα υπάρξει και κατ΄ιδίαν συνάντηση του ιδίου με τον κ. Χρυσοχοϊδη. Ο δήμαρχος Αθηναίων παρατήρησε επίσης ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν συνεπής στη χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης, που καλύπτει το 50% των οικονομικών αναγκών τους, αλλά το κράτος ήταν αυτό, που καθυστερούσε. Η κα Γεννηματά συμφώνησε και δήλωσε ότι το κράτος ξεκίνησε ήδη να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Τέλος, ο κ. Σγουρός επικρότησε την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη και τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης όλων των φορέων.

Ζήτημα μεταξύ Χρυσοχοΐδη και Διαμαντοπούλου για το αθηναϊκό κέντρο

Συνεργάτες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επιστολή της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, με αντικείμενο την καθημερινότητα στο κέντρο της Αθήνας. Η πολιτική γίνεται με έργο και όχι με επιστολές, ανέφεραν.

Στη χθεσινή επιστολή της προς τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, η υπουργός Παιδείας πρότεινε να προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων υπό την αιγίδα του, προκειμένου να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωνε τη διεξαγωγή σύσκεψης για την εγκληματικότητα, υπό την προεδρία του κ. Χρυσοχοΐδη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη φέρεται ενοχλημένος από την κίνηση της υπουργού Παιδείας, με συνεργάτες του να δηλώνουν στο Bήμα FM ότι η πολιτική ασκείται επί τω έργω και όχι με επιστολές.

Διαψεύδεται η «κόντρα»

Η κυβέρνηση επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους στο θέμα της «κόντρας». Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι δεν γνωρίζει από που πηγάζουν οι πληροφορίες περί «δυσαρέσκειας», λέγοντας ότι η κα Διαμαντοπούλου έστειλε την επιστολή «ως υπουργός Παιδείας και ως βουλευτής Α’ Αθήνας», προκειμένου να εκφράσει τις προτάσεις της στο πλαίσιο της συστηματικής δουλειάς που έκανε επί 2 χρόνια ως βουλευτής της Αντιπολίτευσης. Τόνισε πως «δεν νομίζει να υπάρχει κανένα θέμα».

Ερωτηθείς αν είναι θεμιτό το ότι η κα Διαμαντοπούλου απέστειλε την επιστολή μόνο στον κ. Παμπούκη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επισήμανε ότι η υπουργός το έκανε αυτό για να προτείνει να ξεκινήσει μια διαδικασία συντονισμένη σε επίπεδο κυβέρνησης. «Επειδή άπτεται πολλών ζητημάτων, κάθε αρμόδιος υπουργός θα κληθεί στα πλαίσια αυτά, αν προχωρήσει αυτή η πρόταση, να εισφέρει τη δική του πρωτοβουλία», τόνισε. Διευκρίνισε επίσης ότι η σύσκεψη του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη με τους δημάρχους του Λεκανοπεδίου ήταν προγραμματισμένη, πριν την δημοσιοποίηση της επιστολής της κ. Διαμαντοπούλου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σκάι οι δύο υπουργοί έδωσαν αμοιβαίες εξηγήσεις τηλεφωνικά μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την επιστολή της υπουργού Παιδείας. Το περιβάλλον της κ. Διαμαντοπούλου δηλώνει ότι δε γνώριζε τη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο κ. Χρυσοχοΐδης και άλλωστε έλεγαν ότι το θέμα του κέντρου της Αθήνας είναι διαφορετικής υφής από την αστυνόμευση του λεκανοπέδιου που αφορούσε η σύσκεψη του κ. Χρυσοχοΐδη Παράλληλα, επειδή η επιστολή Διαμαντοπούλου χαρακτηρίζεται ως έμμεση προσπάθεια να καταθέσει την υποψηφιότητα της για το δήμο Αθηναίων, το περιβάλλον της τονίζει κατηγορηματικά ότι δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο.