Ο κοινωνικός και εργασιακός αποκλεισμός των οροθετικών, καθώς και η έλλειψη σωστής ενημέρωσης και πρακτικών σχετικά με τον ιό HIV έρχονται ξανά στο προσκήνιο, μετά την είδηση ότι υποψήφιος παίκτης αποκλείστηκε από την τηλεοπτική παραγωγή «Master Chef» αφού πρώτα διενεργήθηκαν χωρίς να το γνωρίζει εξετάσεις για τον ιό HIV/AIDS στον οποίο βρέθηκε θετικός.

Ads

Μετά την επισημοποίηση της νομικής προσφυγής του παίκτη που αποκλείστηκε λόγω της οροθετικότητάς του από τους τελικούς του τηλεπαιχνιδιού ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και άλλες οργανώσεις κατήγγειλαν την «παράνομη και ρατσιστική συμπεριφορά της τηλεοπτικής παραγωγής Studio ATA και της ιδιωτικής κλινικής Doctors’ Hospital όπου διενεργήθηκαν εν κρυπτώ ομαδικές εξετάσεις για HIV στους παίκτες του τηλεπαιχνιδιού».

Όπως κατήγγειλε ο ίδιος ο παίκτης στο Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», πριν την είσοδο του στο σπίτι όπου θα διέμεναν όλοι οι παίκτες, οδηγήθηκε σε ιδιωτική κλινική όπου του έγιναν γενικές εξετάσεις αίματος, τις οποίες θεώρησε λογικές για τον αποκλεισμό των κοινώς ελεγχόμενων ασθενειών σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όμως η εξέταση για HIV/AIDS δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές και οι παίκτες δεν ήταν ενήμεροι ότι θα γινόταν.

Το αποτέλεσμα ήταν ο ίδιος να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τρομακτικό σοκ καθώς δεν γνώριζε από πριν ότι έχει εκτεθεί στον ιό, ενώ η ανακοίνωση του αποτελέσματος δεν έγινε ως είθισται παρουσία ειδικού και βάση συγκεκριμένης διαδικασίας. Επιπλέον, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, η διεύθυνση παραγωγής του τηλεπαιχνιδιού του έθεσε το «δίλημμα» της παραμονής του στο τηλεπαιχνίδι υπό συνθήκες προσωπικής απομόνωσης και ταυτόχρονης γνωστοποίησης της οροθετικότητάς στους υπόλοιπους παίκτες και παράγοντες του τηλεπαιχνιδιού ή της «οικειοθελούς» αποχώρησής του.

Ads

Όλα αυτά, ενώ αποτελεί πλέον κοινή γνώση και μάλιστα σύμφωνη με τις διατάξεις και τις υποδείξεις των παγκόσμιων οργανισμών υγείας, ότι ο HIV δεν αποτελεί απειλή για τους κοινωνικά συναναστρεφόμενους και τους συναδέλφους σε χώρους εργασίας.

«Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας μας οφείλουν να είναι στρατευμένα στην καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των διακρίσεων και όχι φορείς κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού έναντι των ευπαθών ομάδων»
αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας.

Παράνομη και καταχρηστική η εξέταση HIV για θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με ελληνικές διατάξεις και συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, η εξέταση για HIV για οποιαδήποτε εργασία ή άλλες δραστηριότητες είναι παράνομη και καταχρηστική. Επιπλέον, σύμφωνα με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και κείμενες ελληνικές διατάξεις και πρακτικές, επιβάλλεται η ρητή παραγγελία της εξέτασης από τον εξεταζόμενο και η συναίνεσή του πριν από την εξέταση για HIV και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος η ανακοίνωση πρέπει να γίνεται στον εξεταζόμενο με απόλυτη εμπιστευτικότητα, εχεμύθεια και τηρώντας το απόρρητο.

Προβλήματα πρόσβασης στη μισθωτή εργασία

Παρά τις προστατευτικές διατάξεις φαίνεται ότι οι φορείς του HIV αντιμετωπίζουν προβλήματα αναφορικά με την πρόσβαση στη μισθωτή εργασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΑΕΔ, οι οροθετικοί αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα πρόσβασης στη μισθωτή εργασία εμφανίζοντας αρκετά υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και αυτοαπασχόλησης, την ώρα που οι καταγγελίες για παραβίαση των δικαιωμάτων των οροθετικών, διακρίσεις σε βάρος τους και αποκλεισμούς από την αγορά εργασίας πληθαίνουν.

Ταυτόχρονα, σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το στίγμα, οι διακρίσεις και η απειλή της απώλειας εργασίας, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με HIV/AIDS, λειτουργούν ανασταλτικά στη γνωστοποίηση της οροθετικότητας, αυξάνοντας έτσι την ευπάθεια των εργαζομένων προς τον HIV και υποβαθμίζοντας το πλέγμα της κοινωνικής προστασίας και τα δικαιώματά τους.

Το Μάιο του 2010, ο ΔΟΕ υιοθέτησε τη Σύσταση 200 μέσω της οποίας επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των οροθετικών με στόχο την καταπολέμηση του εργασιακού αποκλεισμού και τη διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων.