Ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ads

Ειδικότερα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ αποφασίστηκε τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 – 15:00. Στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι την Τετάρτη, δηλαδή τις παραμονές των Χριστουγέννων, δεν θα κυκλοφορούν κανονικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο λεκανοπέδιο Αττικής,

Για τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία στο μετρό, τον ηλεκτρικό, τα τρόλεϊ και στο τραμ. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μόνο από λεωφορεία από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς (και στα λεωφορεία) εξετάζουν το ενδεχόμενο εικοσιτετράωρης απεργίας και την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου. Για τις υπόλοιπες ημέρες, δηλαδή από την Τρίτη 21, έως και το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου εξετάζεται το ενδεχόμενο στάσεων εργασίας.

«Η αντίδραση και ο αγώνας των συνδικάτων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων ενάντια στον προϋπολογισμό του 2011 και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μνημονίου των τοκογλύφων δανειστών, που υλοποιεί η κυβέρνηση, συνεχίζεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Ads

Επίσης η ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Οι εργαζόμενοι με τη μεγάλη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στέλνουν μήνυμα αντίστασης στις βάρβαρες πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας, που ισοπεδώνουν τα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματά μας».

Από τις αρχές του 2011, αναμένεται η συνέχιση των κινητοποιήσεων εξαιτίας της προώθησης των νέων μέτρων στις συγκοινωνίες. Το νέο σχέδιο δεν περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, περικοπές στους μισθούς, αλλά συγχωνεύσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις. Επίσης, στις τράπεζες αναμένεται ένταση λόγω της πρόβλεψης για «εξομοίωση» των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στα επίπεδα των ιδιωτικών τραπεζών.

Πανελλαδική δίωρη στάση εργασίας κήρυξε και η ΟΛΜΕ για την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου από τις 12:00 ως τις 14:00 για την πρωινή βάρδια και από τις 14:00 ως τις 16:00 για την απογευματινή, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή και με στόχο να συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί στην συγκέντρωση που διοργανώνουν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από τη Βουλή.