Με βασικά αιτήματα την κατάργηση του «τρομονόμου» και την αθώωση των 11 ανηλίκων που δικάζονται για συμμετοχή τους στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Λάρισα το Δεκέμβριο του 2008, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σειρά εκδηλώσεων και διαδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί στην πόλη.

Ads

«Είναι φανερό ότι στόχος είναι να προκληθεί φόβος στα νέα παιδιά που είναι στο δρόμο και αγωνίζονται. Με τον “τρομονόμο” προωθούν τον εκφοβισμό», δήλωσε στο tvxs.gr η Έλενα Σεφεριάδου, καθηγήτρια και μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Συλληφθέντες της Λάρισας.

Δύο χρόνια μετά τη σύλληψη τους, οι 11 ανήλικοι της Λάρισας θα βρεθούν στις 9 Δεκεμβρίου ενώπιον του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, αντιμέτωποι με μία σειρά κακουργηματικών πράξεων εκ των οποίων ορισμένες βασίζονται στις διατάξεις του «τρομονόμου». Μεταξύ των έντεκα κατηγοριών, περιλαμβάνονται: αντίσταση, στάση, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμός, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών βομβών με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους κ.ά. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 69 μάρτυρες κατηγορίας, εκ των οποίων οι 30 διευθυντές και υπάλληλοι υποκαταστημάτων Τραπεζών. Οι ανήλικοι είναι οι μόνοι, από τους συνολικά 19 συλληφθέντες, που βαρύνονται με αυτές τις κατηγορίες.

«Μιλάμε για ανηλίκους που συνελήφθησαν χωρίς προσωποποιημένες κατηγορίες. Όλα αποδίδονται σε όλους», επισήμανε η κ. Σεφεριάδου, ενώ ο Γιώργος Παπανικολάου, επίσης μέλος της Πρωτοβουλίας τόνισε πως «πρόκειται για ένα παράλογο κατηγορητήριο που καταδιώκει ανήλικους μαθητές χωρίς στοιχεία». Οι υπόλοιποι –ενήλικοι- συλληφθέντες θα δικαστούν σε βαθμό πλημμελήματος, μετά το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών, το οποίο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις.

Ads

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους Συλληφθέντες της Λάρισας διοργάνωσε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου συζήτηση με θέμα «Δίκες της νεολαίας με τον τρομονόμο: παραλογισμός ή συνειδητή επιλογή; Η κοινωνία πρέπει να υπερασπίσει το μέλλον της». Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος καθηγητές, δικηγόροι, γονείς αλλά και φορείς της πόλης. «Υπάρχουν ψηφίσματα και αποφάσεις φορέων που είναι κατά των διώξεων και του τρομονόμου, εμείς σαν καθηγητές είμαστε υπέρ των παιδιών, περιμένουμε και από την ΕΛΜΕ να τοποθετηθεί», σημείωσε η κ. Σεφεριάδου.

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 13:00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί πορεία στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα, με αιτήματα την αθώωση των ανηλίκων και την κατάργηση του «τρομονόμου». «Τα όσα συμβαίνουν είναι εξοργιστικά. Καλούμε τον κόσμο και από όλες τις πόλεις να έρθει να δείξει την αντίθεσή του» τόνισε ο κ. Παπανικολάου ενώ η κ. Σεφεριάδου επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να μην περάσει στην πόλη της Λάρισας η καταδίκη αυτών των παιδιών, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις. Δεν γίνεται να διώκονται με τον χειρότερο τρόπο νέοι άνθρωποι, ώστε να σταματήσει με κάθε τρόπο οποιαδήποτε αντίδραση».

Της Κωνσταντίνας Τσιλομελέκη

Διαβάστε επίσης: Για κακούργημα διώκονται συλληφθέντες στα επεισόδια για το Πολυτεχνείο