Σε διαμαρτυρίες και καταλήψεις, ακόμη και των γραφείων της Διά Βίου Μάθησης στην οδό Αχαρνών προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που αντιδρούν για τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους.

Ads

Όπως επισημαίνουν σε σχετικό δελτίο τους, οι εργαζόμενοι ύστερα από οκτώ χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, τα Κέντρα Επιμόρφωσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) κλείνουν και προσθέτουν: «Παρά το γεγονός ότι τα ΚΕΕ αναφέρονται ως δράση της Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Εθνικό Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης, το οποίο παρουσίασε επίσημα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στις 17/02, οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία δεν προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ.

Τα ΚΕΕ αποτελούν την πλέον αναγνωρίσιμη δομή παροχής Γενικής Εκπαίδευσης ενηλίκων σε όλη τη χώρα, αφού τα προγράμματά τους μόνο την τελευταία πενταετία (2006-2011) παρακολούθησαν 273.000 πολίτες. Επιπλέον, παρήγαγαν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με τη διασφάλιση εκατοντάδων θέσεων εργασίας πλήρους και ωρομίσθιας απασχόλησης, με ενίσχυση της οικονομίας στο κέντρο και στην περιφέρεια με την αγορά όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί κ.α.)

Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση των ΚΕΕ προέρχεται από εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια και η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν επιβαρύνει το δημόσιο κρατικό προϋπολογισμό».

Ads

«Επομένως, είτε με τη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ είτε στο πλαίσιο των νέων Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, οι συμβάσεις μπορούν να ανανεωθούν και έτσι να διασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας, καθώς και η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης», καταλήγουν οι εργαζόμενοι.