Κινητοποιήσεις και συλλαλητήριο στη Βουλή σχεδιάζουν για σήμερα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων. Οι δικηγόροι του Πειραιά αποφάσισαν να απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους για τον ίδιο λόγο.

Ads

Χθες, κατά του επίμαχου νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «μία πολύ μεγάλη τομή στην οικονομία της χώρας».

Κατάληψη στο χώρο του ΤΕΕ πραγματοποιούν από την Τρίτη οι εργαζόμενοι – μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι – μηχανικοί, αντιτιθέμενοι στο σχέδιο Νόμου με τον τίτλο : «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων», ο οποιος χαρακτηρίζεται “ψευδεπίγραφος” αφού όπως τονίζεται, το επάγγελμα του μηχανικού ούτε κλειστό είναι ούτε κληρονομείται.

Η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών και η Πανεπιστημονική Μηχανικών καλούν σε μαζική συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς στη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο σήμερα καθώς και σε συμμετοχή στην γενική απεργία της 23ης Φεβρουαρίου.

Ads

Οι δικηγόροι Πειραιά από την πλευρά τους αντιδρούν στο νομοσχέδιο, λέγοντας πως η «δήθεν απελευθέρωση αλλοιώνει το λειτουργηματικό χαρακτήρα της δικηγορίας» (σύσταση δικηγορικών εταιρειών από διαφορετικούς συλλόγους, ελάχιστη νόμιμη αμοιβή).

Τις ημέρες της αποχής δεν θα χορηγηθούν άδειες για παράσταση δικηγόρου σε οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη περιλαμβανομένης και της παραστάσεως για αναβολή. Από το γενικό αυτόν κανόνα εξαιρούνται αποκλειστικά και περιοριστικά οι ακόλουθες περιπτώσεις, οι οποίες θα κρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία του ΔΣΠ:
α) όπου απαιτείται εκ του νόμου προκατάθεση προτάσεων
β) παραγραφών – λήξεως προθεσμιών
γ) αποφυλακίσεων
δ) αναστολών πλειστηριασμού και εκτελέσεως αποφάσεων.