Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» , κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες μονάδες αίματος. Αποτέλεσμα είναι να δηλώνουν αδυναμία να οργανώσουν ικανοποιητικό αριθμό αιμοδοσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και να μην μπορούν να συμμετάσχουν σε έκτακτες αιμοδοσίες για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα.

Ads

Τις συγκεκριμένες καταγγελίες έκανε στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) Χρήστος Πρωτόπαππας και προσθέτει ότι αντίστοιχος αριθμός μονάδων αίματος είχε χαθεί και πέρυσι.

«Δυστυχώς, στο θέμα της αιμοδοσίας συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκαν ελλείψεις σε αίμα κυρίως σε νοσοκομεία της Αθήνας και σε συγκεκριμένες ομάδες αίματος. Πολλές υπηρεσίες αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με τις προμήθειες αναλώσιμων υλικών, ενώ η έλλειψη προσωπικού οδήγησε σε πολλές αναβολές προγραμματισμένων αιμοδοσιών. Ως προς το προσωπικό, είναι ελάχιστο, οπότε δεν μπορεί να καλύψει απογεύματα και Σαββατοκύριακα», εξηγεί ο κ. Πρωτόπαππας.

Παράλληλα όπως ανέφερε, στο ήδη υπάρχον πρόβλημα προστέθηκαν και τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, με αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα ακόμη και αιμοδότες που προέρχονται ή επισκέφτηκαν περιοχές όπου εντοπίστηκε ο ιός.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαππα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες αιμοδοσίας όλης της χώρας, έχουν κάνει έναν προγραμματισμό, καθώς είναι ανάγκη να βρεθεί επαρκής αριθμός μονάδων αίματος για το φθινόπωρο, οπότε οι ανάγκες θα αυξηθούν. Όπως εξάλλου επισήμανε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φθινόπωρο θα γίνουν και τα χειρουργεία που αναβλήθηκαν εξαιτίας της καραντίνας για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Πρόκειται να διοργανωθούν πάνω από 200 έκτακτες αιμοδοσίες πανελλαδικά, σε συνεργασία με συλλόγους εθελοντών, αρχής γενομένης από τις 27 Αυγούστου έως και το τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο, για φέτος δήλωσαν μέχρι στιγμής συμμετοχή μόλις 34 από τις 100 υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας, γεγονός ενδεικτικό των δυσκολιών και των ελλείψεων που υπάρχουν. Επιπλέον, φέτος τον Αύγουστο δεν ήρθαν στη χώρα μας οι περίπου 30.000 μονάδες αίματος που εισάγουμε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.
«Δεν υπάρχει ένας εθνικός σχεδιασμός για την αιμοδοσία που να καθορίζει σε ποιες περιόδους έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη για αίμα, ή να κάνει επιλογή αιμοδοτών ανάλογα με την ομάδα αίματός τους», επισημαίνει ο κ. Πρωτόπαππας.