Τη διαβεβαίωση ότι κανένας άνεργος δεν θα βρεθεί χωρίς επίδομα ανεργίας έδωσε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, με αφορμή τα περιουσιακά κριτήρια που έθεσε χθες για την καταβολή του επιδόματος ο Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Χουντή.

Ads

«Βρισκόμαστε στη μέση μίας μεγάλης μελέτης για όλη την αξιολόγηση των επιδοματικών κοινωνικών πολιτικών μας», είπε η κ. Κατσέλη μετά από συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Απασχόλησης Λάζλο Αντορ και συνέχισε: «Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν θα βρεθεί κάποιος άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας».

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα ο κ. Αντορ σημείωσε πως «η γενική αρχή είναι ότι ακόμη και αν κάποια από τα επιδόματα πρέπει να μεταρρυθμιστούν ή να ευθυγραμμιστούν στον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και να βρει μία μέθοδο για να επιτύχει αυτό το σκοπό».

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προβλέπει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε κοινωνικά επιδόματα. «Είμαι σίγουρος ότι ο Επίτροπος κύριος Ρεν έδωσε χθες τις πληροφορίες για το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, άλλωστε αυτό είναι ένα θέμα που χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίπεδο Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων», πρόσθεσε.

Ads

Επιπλέον, ο κ. Λάζλο ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει προωθήσει πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δώσει περαιτέρω υποστήριξη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της απασχόλησης και την πάταξη του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Οι καιροί ναι μεν είναι δύσκολοι, αλλά πολλά μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουμε επιχειρηματικό πνεύμα και θέσεις απασχόλησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από βουλευτές μετά από ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Αντορ δήλωσε ότι
«υπάρχει γενικότερη αρχή της ΕΕ να μην μένει κανένας άνεργος δίχως επίδομα». Είπε ακόμη ότι «οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή των επιδομάτων είναι στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών».

«Η Υπουργός Εργασίας, παρά τις σχετικές διαψεύσεις της, με τις δηλώσεις της ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ερευνώνται οι τρόποι να αφαιρεθούν από το συνολικό ποσό που διατίθεται ετησίως για επιδότηση ανεργίας 500 εκ. ευρώ σε υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης τους μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι όχι μόνο δεν πρέπει να περικοπούν τα επιδόματα ανεργίας, αλλά ότι είναι αναγκαίο αυτά να αυξηθούν στο 80% του μισθού και ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ανέργων, όπως δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των λογαριασμών των οργανισμών κοινής ωφέλειας και των στεγαστικών δανείων τους και πολιτιστική κάρτα για δωρεάν πρόσβασή τους στην τέχνη και τον πολιτισμό. Η τρόικα και η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι άνεργοι είναι άνθρωποι με ανάγκες και όχι ειδικοί κωδικοί αριθμοί στους κρατικούς προϋπολογισμούς», αναφέρει σε δήλωσή ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Καθώς η ανεργία καλπάζει η κυβέρνηση και η ΕΕ όχι μόνο αφήνουν τους ανέργους και τις οικογένειές τους απροστάτευτους αλλά σχεδιάζουν ακόμα και την περικοπή του πενιχρού επιδόματος ανεργίας που παίρνει μόνο ένα μέρος των ανέργων. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να το επιτρέψουν, δεν πρέπει να ανεχθούν να μένουν απροστάτευτοι οι άνεργοι για να ρέουν δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κοινοτικά ταμεία προς τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να αναπτυχθεί πολύμορφη δράση όλων των εργατικών και λαϊκών οργανώσεων για να προστατευθούν οι οικογένειες των ανέργων και των χαμηλοαμειβόμενων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.