Τη Δευτέρα θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής σχέδιο νόμου που θα τροποποιήσει τα άρθρα 11, 12 και 13 του νόμου 3869/10 – γνωστού και ως νόμου Κατσέλη – για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Υπαγωγή στον νόμο θα μπορούν να δικαιούνται πλέον μόνοι οι ενήμεροι δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο νόμο 3869/2010», θα συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το Eurogroup. «Τροποποιούνται προς τα χείρω όσα είναι δείκτης προστασίας και ασφάλειας για χιλιάδες συμπολίτες μας», ανέφερε η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να καλέσει τους βουλευτές να καταψηφίσουν τις τροποποιήσεις. Του Νίκου Μίχου

Ads

 
«Με ποιό σκεπτικό η κυβέρνηση ψηφίζει νομούς που ορίζουν ελάχιστη καταβολή δόσεων στις τράπεζες όσων έχουν προσφύγει στον νομό για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Με ποια λογική θεωρείται αυτό απαραίτητο όταν ο νόμος του 2010 έχει λάβει σαφείς ρυθμίσεις για αυτό το ζήτημα;», διερωτήθηκε η Λούκα Κατσέλη εξηγώντας ότι «ούτε οι τράπεζες δεν θα επωφεληθούν από αυτό».
 
image
 
Το σχόλιό της έγκειται στο ότι η καταβολή ελάχιστης δόσης σε επισφαλή δάνεια θα εμφανίσει τα τελευταία ως υγιή μόνο στα λογιστικά βιβλία. «Παρόλα αυτά, πολύ σύντομα θα φανεί ότι είναι “κόκκινα” δάνεια και ότι δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Θα είναι μπούμερανγκ για τις τράπεζες και οι συμπολίτες μας θα οδηγηθούν στην εξάντληση», προσέθεσε. 
 
Κατά την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας και εμπνευστή του νόμου του 2010 για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η οικονομική εξάντληση των χιλιάδων υπερχρεωμένων οικογενειών «αργά ή γρήγορα θα φέρει τράπεζες και κυβέρνηση ενώπιον του προβλήματος που δημιούργησαν με τις πρώτες να αναζητούν νέα κεφάλαια». «Οι δανειστές έχουν πει όμως πια θα είναι η λύση: κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, τιτλοποιήσεις», προσθέτει η ίδια.
 
«Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί θα έχει ως εξής: θα σου κατάσχουν το σπίτι. Θα σου επιτρέπουν να μείνεις στο σπίτι σου με νοίκι και μετά από τέσσερα χρόνια θα σε ρωτούν αν είσαι σε θέση να το αγοράσεις πίσω», αναφέρει ο Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Πολιτών,  Καταναλωτών και Δανειοληπτών. «Από μια χώρα ιδιοκτητών, η κυβέρνηση θέλει να μας κάνει μια χώρα ενοικιαστών», σχολιάζει.
 
Οι τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τον νόμο Κατσέλη καταργούν στην ουσία τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ δανειστή και δανειολήπτη.
 
«Δεν κατανοούν οι δικηγορικοί κύκλοι που κατά τ’ άλλα κόπτονται για την διαμεσολάβηση ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι μιας μορφής κοινωνικής διαμεσολάβησης; Γιατί δεν αντιδρούν με το ίδιο πάθος στην κατάργησή του;», ρωτά ο Φώτης Σπυρόπουλος, νομικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Καταναλωτών.
 
Κατά την τροποποίηση των άρθρων 11, 12 και 13 του νόμου 3869/10 οι δανειολήπτες θα πρέπει υποχρεωτικά – ακόμη και αν έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο – να πληρώνουν μηνιαία ελάχιστη δόση των δανείων τους. Μέχρι στιγμής, για άνεργους δανειολήπτες υπήρχε μια περίοδος χάριτος, άνευ τόκων, για τέσσερα χρόνια.
 
«Τώρα αυτό το διάστημα μειώνεται στους 6 μήνες και μετά ακόμη και αν δεν έχει κάποιος να πληρώσει το χρέος θα τοκίζεται κατά 1,5%. Έτσι όταν θα παρέλθει η τετραετία ο δανειολήπτης θα κληθεί να πληρώσει το τοκισμένο χρέος», εξηγεί η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γενική διευθύντρια του ΕΚΠΟΙΖΩ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση».
 
«Αντί να αδράξουν την ευκαιρία της παραδοχής του μνημονιακού λάθους από τους δανειστές και αντί να προχωρήσει σε μέτρα όπως το κούρεμα του εσωτερικού ιδιωτικού χρέους, η κυβέρνηση επιμένει στην κοντόφθαλμη πρακτική της εξάντλησης των αδυνάμων για να σώσει τις τράπεζες», δηλώνει η Λούκα Κατσέλη καλώντας τους βουλευτές να καταψηφίσουν τα επίμαχα άρθρα που «θα υπονομεύσουν ένα νόμο που έχει σώσει χιλιάδες οικογένειες».
 
«Πραγματικά μέτρα ανακούφισης»
 
Οι εκπρόσωποι των ενώσεων καταναλωτών σχολίασαν ότι ο νόμος Κατσέλη ήταν ένα πολύ θετικό βήμα, αλλά «όπως και κάθε τι άλλο, επιδέχεται βελτιώσεων».
 
Οι ίδιοι δεν εκτιμούν όμως ότι οι τροποποιήσεις της κυβέρνησης είναι προς το καλύτερο. «Τα μέτρα αυτά είναι εμπαιγμός προς τους καταναλωτές», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Καλαποθαράκου. Έτσι, οι εκπρόσωποι ανέφεραν επιγραμματικά τις δικές τους προτάσεις – κάποιες από τις οποίες κατατέθηκαν επισήμως και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο πριν αυτό φτάσει στην Ολομέλεια.
 
Το ΕΚΠΟΙΖΩ και «Η Παρέμβαση» ανέφεραν ότι δεν πρέπει να καταργηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, γιατί οι υποθέσεις θα οδηγούνται όλες στα δικαστήρια τα οποία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με αποτέλεσμα να εξαντλούνται οι καταναλωτές. Επίσης, θεωρούν ότι θα πρέπει να προβλεφθεί το ακατάσχετο για τις καταθέσεις τουλάχιστον μέχρι 3.000€ και να μην περιορίζεται το μέτρο στον μισθό και στην σύνταξη. Τέλος, δεν θα πρέπει να περιοριστεί ο χρόνος για την διαδικασία απαλλαγής από τις υποχρεώσεις του δανείου, κάτι που ήδη συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών, Καταναλωτών και Δανειοληπτών ζητά να υπάρξει νομοθετική προστασία απέναντι στις κατασχέσεις, βιωσιμότητα του ιδιωτικού χρέους μέσω διαγραφής, πλήρης απαγόρευση των εισπρακτικών εταιριών, όπως και απαγόρευση εταιριών ειδικού σκοπού.
 
Η Ομοσπονδία, μάλιστα, δήλωσε ότι θα φτιάξει «μαύρες λίστες βουλευτών σε τοπικό επίπεδο όπου θα καταγράφονται όσοι από τους 300 ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο που αφαιρεί την δικαιοσύνη. Μετά θα κάνουμε έργο για να χάσουν τις ψήφους τους». Ταυτόχρονα κάλεσε διεθνείς οίκους αξιολόγησης να ελέγξουν τα βιβλία των τραπεζών.
 
Το ΙΝΚΑ ζήτησε να διευρυνθεί ο νόμος 3869/10 για τους εμπόρους, να υπάρξει αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, να προβλέπεται η δυνατότητα του δανειολήπτη να παρίσταται στο δικαστήριο μόνος χωρίς δικηγόρο, να υπάρξει πρόβλεψη για την κληρονομικότητα της ρύθμισης ενός δανείου, η υποχρέωση καταβολής δόσης προς την τράπεζα να ορίζεται από το δικαστήριο κατά περίπτωση και όχι βάσει νόμου και τέλος να υπάρξει πλαφόν στις κατασχέσεις.
 
«Είναι ένα κοινωνικό θέμα. Δεν είναι μόνο πολιτικό. Εάν τώρα έχει ανάγκη ο δίπλα σε λίγο θα έχουμε εμείς», σχολίασε ο Φώτης Σπυρόπουλος.