Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα σε μείζον πολιτικό ζήτημα, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ζητούν την άμεση κατάθεσή του και την ψήφισή του από την Ολομέλεια, το Μαξίμου βάζει το «νομοσχέδιο Ρουπακιώτη» στον πάγο, με τη ΝΔ να αμφισβητεί πλέον ανοιχτά την αναγκαιότητα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα έχει σχετικό νομικό πλαίσιο ήδη από το 1979». «Υπάρχει αντιρατσιστικός νόμος αλλά δεν εφαρμόζεται» και δεν είναι αρκετός, δηλώνει στο tvxs.gr ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος. Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου

Ads

Το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου φαίνεται τελικά πως θα συζητηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, κάτι που πρότεινε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στο tvxs.gr αναφέρει πως το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, θέτει ωστόσο και ο ίδιος κάποιες επισημάνσεις.

Όπως σημειώνει η καινοτομία του νέου νομοσχεδίου είναι πως ποινικοποιεί εκτός από τη ρατσιστική πράξη και τον ρατσιστικό λόγο, όπως εξάλλου προβλέπεται και σε απόφαση πλαίσιο της ΕΕ, που μέχρι σήμερα δεν έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία. Σημειώνεται πως δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία αλλά απόφαση πλαίσιο που ουσιαστικά δεσμεύει τις χώρες μέλη πολιτικά και όχι νομικά.

«Ποινικοποιείται εκτός από την πράξη και ο ρατσιστικό λόγος, η λεκτική βία που έχει ως στόχο να προσβάλει την αξιοπρέπεια μειονοτήτων και παράλληλα αποτελεί προτροπή σε ρατσιστικές επιθέσεις», σημειώνει.

Ads

Όπως δηλώνει στο tvxs.gr το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θέτει και δύο επισημάνσεις. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η πρώτη είναι πως το ζήτημα δεν είναι να νομοθετούμε αλλά κατά πόσο εφαρμόζεται η νομοθεσία.

«Αν εφαρμοζόταν σωστά η υπάρχουσα νομοθεσία για την αντιμετώπιση του ρατσισμού τότε τα πράγματα θα ήταν όντως καλύτερα. Σημαντικό είναι εκτός από το να έχουμε νομοθεσία αυτή εφαρμόζεται», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θέτει επίσης και το ζήτημα της «επιβολής μιας κρατικής ιστορίας». Όπως εξηγεί, με την απόφαση πλαίσιο της ΕΕ, που εμπεριέχεται στο νέο νομοσχέδιο, ελοχεύει ο κίνδυνος να ποινικοποιηθεί και η έκφραση γνώμης για ιστορικά γεγονότα.

«Υπάρχει μια λεπτή διαφορά ανάμεσα στο λόγο μίσους, που στρέφεται κατά ατόμου ή μειονότητας, και στη διατύπωση άποψης για ιστορικά γεγονότα. Το δεύτερο συνιστά επιβολή μιας κρατικής ιστορίας και μια ποινικοποίηση του φρονήματος που είναι ένα προβληματικό». Κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει ακόμα και την ιστορική έρευνα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρεται και στη θέση του ΚΚΕ που έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το νομοσχέδιο. «Το ΚΚΕ έχει επισημάνει πως μπορεί κάποιες διατάξεις να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για άλλους σκοπούς και όχι μόνο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αυτή η θέση έχει βάση γιατί έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης που βασίζεται στην ανιστορική και παραπλανητική θεωρία της υποτιθέμενης ταύτισης των δύο άκρων», σημειώνει.