Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατέθεσε το μεσημέρι στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, σε «ψηφιακό μέσο αποθήκευσης», δηλαδή μνήμη USB, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010. «Κι όμως σ’ αυτό περιέχεται ο προϋπολογισμός» σχολίασε, δείχνοντας το «στικάκι» ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην κατάθεση του ογκώδους προϋπολογισμού. Σε εύθυμο κλίμα εξέφρασε την ευχή και το έλλειμμα να μικρύνει σύντομα εξίσου τόσο πολύ.

Ads

Μείωση του ελλείμματος – συγρκάτηση των δαπανών

Σε ό,τι αφορά τις ειδικές προβλέψεις του προϋπολογισμού, τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν στο ύψος των 57,56 τρις ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 23,6% του ΑΕΠ από το 21,5% του έτους 2009. Αντιστοίχως, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέλθουν στο 32,8% του ΑΕΠ. Έτσι, με βάση αυτά τα στοιχεία, το έλλειμμα μειώνεται στο 9,2% του ΑΕΠ από το 12,2% του 2009.

Για τις αποδοχές και τις συντάξεις η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8% σε σχέση με το 2009. Αντίθετα, μειωμένες κατά 7,8 % του ΑΕΠ θα είναι οι δαπάνες για πρόσθετες παροχές – υπερωρίες συμμετοχής σε επιτροπές και συμβούλια – του προσωπικού της κεντρικής διοίκησης και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε σχέση με το έτος 2009.

Ads

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά υπουργείο ο κρατικός Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 6,9% για το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά 4,2%. Αντίστοιχα, αύξηση κατά 3,1% προβλέπεται στις δαπάνες του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Από την άλλη, μειώνονται οι δαπάνες κατά 6,3% του υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, κατά 3,6% του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατά 3% του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ μικρότερες μειώσεις καταγράφονται και σε άλλα υπουργεία.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά 8,4% σε σχέση με το 2009. Οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το 4,2% του ΑΕΠ έναντι του 3,9% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις χρηματικές ροές από την ΕΕ προβλέπεται ότι οι εισπράξεις κατά το 2010 αναμένεται να ανέλθουν σε 6.856 εκατ. ευρώ έναντι των 4.843 εκατ. ευρώ του 2009.

Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης μειώνεται στο 9,2% του ΑΕΠ, από 12,2% το 2009, ενώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης περιορίζεται στο 9,1% του ΑΕΠ από 12,7% το 2009.

Ενίσχυση της αξιοπιστίας του κράτους

Παράλληλα με την υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού 2010, η οικονομική πολιτική θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην Εισηγητική Έκθεση, και συγκεκριμένα θα κινηθεί προς το στόχο της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος, μαζί με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας ως προς τα στοιχεία που παρουσιάζει και στις πολιτικές που υιοθετεί» οριοθετήθηκαν ως οι βασικοί στόχοι του νέου προϋπολογισμού από τον υπουργό.

Παράλληλα, θέτει ως δημοσιονομική προτεραιότητα τη σημαντική μείωση του ελλείμματος ταυτόχρονα με τη συγκράτηση της αύξησης του δημοσίου χρέους «που υποθηκεύουν το άμεσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον της οικονομίας μας», προσθέτοντας ότι πρέπει η προτεραιότητα αυτή να εκπληρωθεί μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον ύφεσης, αύξησης της ανεργίας και κοινωνικής ανισότητας.

Ο νέος προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθεί στις 19 Δεκεμβρίου. Η σχετική συζήτηση του θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 23ης Δεκεμβρίου.