Σε πτώχευση οδηγείται το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το χρέος του οποίου ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ.

Ads

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», γίγαντας που στήριζε από το 1861 τους απόστρατους και τις οικογένειές τους, το Ταμείο που προικοδοτούσε τα παιδιά των ένστολων από τις δικές τους κρατήσεις σε μεγάλο βαθμό, δήλωσε ουσιαστικά πτώχευση. Με το ζόρι θα πληρώσει τα μερίσματα του τελευταίου τριμήνου του έτους και από το 2011, τέλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε πρόσφατα πως το Ταμείο οδηγήθηκε στην κατάρρευση και λόγω της εμπλοκής του στην ιδιοκτησία της Γενικής Τράπεζας, η οποία στοίχισε ουσιαστικά πάνω από 230 εκατ. ευρώ. Επίσης, γιατί πολλοί εκπρόσωποι των ηγεσιών του υπουργείου υπέγραφαν υπουργικές αποφάσεις για αύξηση του μερίσματος όταν τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού δεν το επέτρεπαν. Τέλος, διότι συχνά διανέμονταν μερίσματα σε πλήρη αναντιστοιχία με τις καταβληθείσες εισφορές.

Από σειρά μελετών που έχουν γίνει τόσο από το ΜΤΣ ή για λογαριασμό του, η κατάρρευση σχετίζεται με την κακοδιαχείρηση, σημειώνει η εφημερίδα. Οι περισσότερες εκμισθώσεις των ακινήτων του Ταμείου έχουν γίνει με προνομιακούς όρους για τους μισθωτές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανανεώνουν μονομερώς τη σύμβαση εκμίσθωσης χωρίς ουσιαστική αναπροσαρμογή του ποσού του ενοικίου. Οι πωλήσεις των ακινήτων, λένε οι γνωρίζοντες αξιωματικοί, δεν έγιναν με τις τιμές αγοράς. Υπό την προτροπή πολιτικών ηγεσιών έγιναν επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπου χάθηκε και σημαντικός όγκος χρημάτων, ενώ το κράτος χρεωστάει στο Ταμείο περίπου 37 εκατομμύρια ευρώ.

Ads

Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποφασιστεί και αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα μέτρα για τη διάσωση του Ταμείου, τα οποία προβλέπουν αύξηση των εισφορών κατά 1% από τα εν ενεργεία στελέχη, μείωση του μερίσματος των δικαιούχων, ένταξη στο ΜΤΣ ενός δεύτερου αμιγώς ανταποδοτικού Ταμείου που έχουν δημιουργήσει οι ένστολοι του Στρατού Ξηράς (ΕΚΟΕΜΣ), το οποίο είναι απολύτως υγιές οικονομικά και ρύθμιση του χρέους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού προς το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ.