Κριτική στην Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί η πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» σε ανακοίνωσή της, εξαιτίας της απόφασής της να μην επιτρέψει τον απόπλου πλοίων με κατεύθυνση τη Γάζα. Συγκεκριμένα, κατηγορεί την κυβέρνηση της Κύπρου για «πειθήνια εφαρμογή μέρους του ισραηλινού σχεδίου αποτροπής της αποστολής». Απαντώντας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τονίζει πως η κυβέρνηση Χριστόφια, έμπρακτα και σταθερά εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον αγώνα των Παλαιστινίων και «δεν δέχεται μαθήματα αλληλεγγύης από τους όποιους όψιμους αγωνιστές για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων».

Ads

Ακολουθεί η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»:

Ελεύθερη Μεσόγειος. Διεθνή ύδατα νότια της Κύπρου, 29/5/2010, 13:00

Η κυπριακή κυβέρνηση απαγόρευσε σε ευρωπαίους βουλευτές – μεταξύ των οποίων 2 Έλληνες-, σε ευρωβουλευτές -1 Κύπριος-, σε δημοσιογράφους, σε πανεπιστημιακούς και σε άλλους πολίτες να αποπλεύσουν, με ιδιωτικά μέσα, από κυπριακό λιμάνι προκειμένου να ενσωματωθούν στην αποστολή ου Freedom Flotilla (Στόλος της Ελευθερίας). Η στάση αυτή της κυπριακής κυβέρνησης τραυμάτισε η διεθνή αποστολή, ειδικότερα το ελληνικό και το κυπριακό τμήμα της, στερώντας την από την «ανθρώπινη ασπίδα» πολλών βουλευτών που επρόκειτο να συμμετέχουν.

Ads

Τους παγίδευσε και τους εγκλώβισε στο νησί, παραβιάζοντας το δικαίωμα τους ως πολιτών που νόμιμα εισήλθαν στο κυπριακό έδαφος, να κινηθούν ελεύθερα και να αποχωρήσουν ελεύθερα δια θαλάσσης προς κάθε νόμιμο προορισμό της επιλογής τους.

Η στάση αυτή θυμίζει άλλα καθεστώτα, άλλων εποχών, και ήδη προκαλεί την αντίδραση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Πέρα από το τραύμα που επέφερε στην αποστολή το ισραηλινής επιταγής σχέδιο που εκτυλίχθηκε τις μέρες αυτές στην Κύπρο, ένα μείζον για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της κυπριακής υπόθεσης και του κυπριακού λαού ζήτημα έχει δημιουργηθεί. Τριών χιλιάδων χρόνων ιστορία στην ανατολική Μεσόγειο που διαμόρφωσε ισχυρότατους δεσμούς φιλίας και εμπιστοσύνης με τους γειτονικούς αραβικούς λαούς, και ειδικότερα με τον υπό καθεστώς κατοχής αντιστεκόμενο παλαιστινιακό λαό, κοινή κληρονομιά αντικατοχικών αγώνων για την ελευθερία, απεμπολήθηκαν, αποκόπτοντας έτσι την Κύπρο από τους στρατηγικούς της συμμάχους. Η γεωπολιτική και διπλωματική αποδυνάμωση της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς προβάλλει ως κίνδυνος που μπορεί να εκδηλωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, με τρόπο που να βλάψει ανεπανόρθωτα την κυπριακή υπόθεση.

Η πειθήνια -από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης- εφαρμογή μέρους του ισραηλινού σχεδίου αποτροπής της αποστολής, αποτελεί αυτοχειρία για την Κύπρο καθώς υποχρέωσε πολλούς ευρωπαίους βουλευτές, απογοητευμένους και αιφνιδιασμένους από τη στάση της, να περάσουν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της, ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από την Αμμόχωστο και να φτάσουν στα διεθνή ύδατα, ώστε από εκεί να μπορέσουν να συναντήσουν τα άλλα πλοία της αποστολής. Φίλοι της παλαιστινιακής υπόθεσης κινδυνεύουν τώρα να πάψουν να είναι και φίλοι της κυπριακής υπόθεσης.

Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη στάση αυτή της κυπριακής κυβέρνησης για την εκτός κάθε νομικού πλαισίου απόφασή της να πλήξει την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αποστολή αλληλεγγύης και παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Γάζας, εκχωρώντας ουσιαστικά τα χωρικά της ύδατα στο Ισραήλ.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου

«Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει την ευθύνη να υπερασπίζεται ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα, και αυτό έκανε και στην περίπτωση των ακτιβιστών, που επιθυμούν να μεταβούν στη Γάζα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

«Ειδικά η κυβέρνηση του προέδρου Χριστόφια, έμπρακτα και σταθερά εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον αγώνα των Παλαιστινίων και θα συνεχίσει να το πράττει και ως εκ τούτου δεν δέχεται μαθήματα αλληλεγγύης από τους όποιους όψιμους αγωνιστές για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων», ανέφερε και πρόσθεσε πως «εκείνοι που χρησιμοποιούν κλειστά λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία βρίσκονται υπό κατοχή, παρανομούν και η αλληλεγγύη δεν εξυπηρετείται με παράνομες ενέργειες».

Ακόμα, χαρακτηρίζει προκλητικές και απαράδεκτες τις δηλώσεις του συντονιστή της πρωτοβουλίας για τη Γάζα, Λάμπρου Παπαδημητράκη, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί αυθαίρετα και ανεύθυνα να τοποθετείται, να κρίνει και να επικρίνει για ευαίσθητα θέματα που φορούν ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Θα έπρεπε, σημειώνει, να προβληματιστεί για τα προβλήματα, που δημιουργεί στην Κυπριακή Δημοκρατία και να γνωρίζει παράλληλα ότι η αλληλεγγύη δεν εκφράζεται και δεν εξυπηρετείται με μονομερείς και προκλητικές ενέργειες, χωρίς να υπολογίζονται παρενέργειες και προβλήματα που δημιουργούνται.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαδημητράκης είχε κάνει λόγο για «σοβαρές συνέπειες εναντίον της Κύπρου, λόγω των κυβερνητικών χειρισμών» και υποστήριξε ότι σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα των χθεσινών απαράδεκτων, όπως είπε, ενεργειών της Κυπριακής Κυβέρνησης. «Ήδη χθες με τις ενέργειές της «έστειλε στη κατεχόμενη Αμμόχωστο μια ομάδα βουλευτών από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, ευρωβουλευτών και γερουσιαστών», είχε προσθέσει.

Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση διάσωσης στη Σφενδόνη του «Στόλου Ελευθερίας»