Την εκτίμηση ότι «δεν δικαιολογείται καμία αύξηση στην τιμή του ψωμιού από κανέναν», εξέφρασε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους αλευροβιομηχάνων και αρτοποιών.

Ads

Η ίδια επισήμανε ότι το ρωσικό εμπάργκο στην εξαγωγή σιτηρών δεν πρέπει να επηρεάζει τις τιμές στην Ελλάδα. Μάλιστα, έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης την επαναφορά της τιμής του ψωμιού στο επίπεδο που επικρατούσε πριν το 2008, οπότε και το κόστος αυξήθηκε λόγω της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης. Άλλωστε, ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος, υπογράμμισε ότι μόνο το 16% των σιτηρών της χώρας προέρχεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Καζακστάν.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι ενδεχόμενες περιπτώσεις ανατιμήσεων θα παραπεμφθούν στις αρμόδιες αρχές. Η ίδια τόνισε ότι ξεκινά άμεσα καταγραφή των αποθεμάτων σιτηρών της χώρας, και αργότερα το Φθινόπωρο θα συζητηθεί από τους συναρμόδιους φορείς η διαδικασία τιμολόγησης των προϊόντων.

Το υπουργείο προανήγγειλε μέτρα όπως η σύσταση Οργανισμού Διαχείρισης Σιτηρών, η ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μέσω αγροτικών – περιβαλλοντικών μέτρων, καθώς και την ενίσχυση των συνεταιρισμών για την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων. Εξάλλου, η κ. Μπατζελή διαπίστωσε υποβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού σιταριού τα τελευταία χρόνια.

Ads

Tην ίδια ώρα, πάντα με επίκεντρο τα σιτηρά, το υπουργείο Οικονομίας διενεργεί αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού, ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας τη σύσκεψη του υπουργείου, Ο ΣΥΝ αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «Τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης, που διοργάνωσε έστω και καθυστερημένα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το μόνο που δεν διασφαλίζουν είναι το συμφέρον των μικρομεσαίων παραγωγών σιτηρών, των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων καταναλωτών. Η επανάληψη γενικών και αόριστων εξαγγελιών, που ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη είχε διατυπώσει, περί δημιουργίας νέων φορέων συγκέντρωσης και διαχείρισης αγροτικών προϊόντων, στην προκειμένη περίπτωση δημητριακών, όχι μόνο δεν πείθουν πλέον κανένα, αλλά δίνουν άλλοθι στη συνέχιση της δράσης του καρτέλ και στα σιτηρά».