Απρεπή συμπεριφορά από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, άθλιες συνθήκες υγιεινής και καθημερινή σωματική καταπόνηση δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν φαντάροι της 12ης Ε.Μ.Α. στο Δορίσκο Έβρου.

Ads

Σχετική επιστολή καταγγελίας έφτασε στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων. «Οι διαταγές αντί να αναρτώνται κρύβονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους φαντάρους. Οι διοικητές, αντί να εφαρμόζουν τους νόμους, τον Στρατιωτικό Κανονισμό και τις Διαταγές είναι οι πρώτοι που τις Παραβιάζουν. Οι προβλεπόμενες από τις διαταγές Άδειες κόβονται αυθαίρετα από τους διοικητές, ενώ τα προβλεπόμενα Υπηρεσιακά Σημειώματα που θα έδιναν μια ανάσα, Εξαφανίζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος.

Οι διαμαρτυρόμενοι κάνουν λόγο για «ατελείωτες υπηρεσίες και αγγαρείες που ξεπερνούν κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής».

Το κείμενο της καταγγελίας έχει ως εξής:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΦΑΝΤΑΡΩΝ

Στρατόπεδο 12ης Ε.Μ.Α. , Δορίσκος, ΕΒΡΟΣ, Αύγουστος 2010

Ads

Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες.
Υπηρεσίες:
· Το μήνα Ιούνιο έφτασε διαταγή από την 31ΜΚ/ΤΑΞ προς όλες τις μονάδες της να ισχύει ανώτατος αριθμός υπηρεσιών με όριο τις 15, το οποίο και τηρήθηκε. Το μήνα Ιούλιο η διαταγή πρόβλεπε ότι ο αριθμός των υπηρεσιών μπορούσε να φτάσει τις 20 με την προοπτική ότι για κάθε υπηρεσία άνω των 15 θα δίνεται και μία ημέρα τιμητικής άδειας. Οι υπηρεσίες έφτασαν τις 20, αλλά οι τιμητικές δεν δόθηκαν ποτέ. Επιπλέον η ύπαρξη της διαταγής αυτής δεν γνωστοποιήθηκε στους στρατιώτες, οι οποίοι έμαθαν για την ύπαρξή της από συναδέλφους τους σε άλλες μονάδες της ταξιαρχίας. Για το μήνα Αύγουστο η διαταγή προέβλεπε το ίδιο. Ανακοινώθηκε όμως από το Δκτη της μονάδας ότι οι υπηρεσίες θα είναι 25 το λιγότερο και δεν θα δοθούν οι τιμητικές άδειες, παρά μόνο ένα μέρος αυτών.
· Όσον αφορά την κάθε υπηρεσία, αναφέρουμε ότι είναι χωρισμένη σε 3 βάρδιες των 2 ωρών. Στην περίπτωση της 12ης Ε.Μ.Α όμως οι στρατιώτες εκτελούν από 2 έως 4 ώρες παραπάνω, δηλαδή βρίσκονται στην σκοπιά 8 έως 10 ώρες καθημερινά, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι και συνεχόμενες. Σαν να μην φτάνει αυτό οι στρατιώτες, λόγω ακριβώς των πολλών ωρών, δεν έχουν ούτε νερό μαζί τους.
· Κάθε 3 συνεχόμενες υπηρεσίες δικαιούνται οι στρατιώτες υπηρεσιακά σημειώματα λίγων ωρών για ανάπαυση. Είναι όμως σύνηθες το φαινόμενο η έκδοση των υπηρεσιακών αυτών σημειωμάτων να ”ξεχνιέται” και να μην δίνονται στους στρατιώτες.
· Υπάρχει εντολή του Δκτη της μονάδας, λόγω μειωμένου αριθμού ατόμων, προς το γιατρό να μην βγαίνουν οι στρατιώτες ΕΥ (ελεύθεροι υπηρεσίας). Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις που ιατρικά συνίσταται κάτι τέτοιο; Τι γίνεται επίσης στις περιπτώσεις που ο στρατιώτης ζητάει να επισκεφθεί το γιατρό και δεν του επιτρέπεται;

Εγκαταστάσεις Και Καθαριότητα:
· Υπάρχει βόθρος σε απόσταση 5 μέτρων από τα μαγειρεία, καθώς επίσης στα 10 μέτρα βρίσκεται ο χώρος στον οποίο τοποθετούνται οι κάδοι με όλα τα σκουπίδια της επιλαρχίας.
· Οι στρατιώτες επί σειρά μηνών κατανάλωναν νερό, το οποίο μετά από έλεγχο που έγινε με πρωτοβουλία του γιατρού της μονάδας, κρίθηκε πως ήταν ακατάλληλο. Η μονάδα μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος είχε μείνει για 2 ημέρες χωρίς πόσιμο νερό. ( το ”ακατάλληλο” όμως, όπως κρίθηκε στην πορεία, νερό συνέχιζε να καταναλώνεται από τα μαγειρεία ). Τις 2 ημέρες αυτές οι στρατιώτες αναγκάζονταν να πληρώνουν οι ίδιοι το νερό που κατανάλωναν, χωρίς ποτέ να υπάρξει η μέριμνα από την μονάδα για χορήγηση πόσιμου νερού προς αυτούς..ΔΩΡΕΑΝ.
· Οι καθαριότητες σε θαλάμους και τουαλέτες γίνονται με ΣΚΕΤΟ νερό, μιας και δεν χορηγούνται καθαριστικά τις περισσότερες φορές. Έστω και ελάχιστες είναι ακόμα οι φορές που ακόμα και ο καθαρισμός των δίσκων από τα μαγειρεία γίνεται μόνο με νερό της βρύσης.

Συμπεριφορά Στελεχών Απέναντι Σε Στρατιώτες:
· Απρεπή συμπεριφορά από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς στο πρόσωπο των στρατιωτών παρατηρείται ουκ ολίγες φορές. Η συμπεριφορά τους αυτή δε χαρακτηρίζεται επίσης από την πλήρη αδιαφορία όσο αφορά την σωματική καταπόνηση των στρατιωτών σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο. Με λίγα λόγια..; ”Άμα πέσεις…έπεσες…”.
Αν όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά για να συμβαίνουν σε ένα στρατόπεδο, οι 5 αναβολές από στρατιώτες της σειράς 311 και οι πολλές «βισματικές» μεταθέσεις, τα επιβεβαιώνουν.
Σας αναφέρουμε πολύ λίγα από όσα συμβαίνουν σε αυτή τη μονάδα όπου το σλόγκαν της είναι, ποιο καλά στην Βαγδάτη παρά στη 12η!

Δώσαμε όρκο να υπηρετήσουμε την πατρίδα και ζητάμε ανθρώπινη συμπεριφορά. Η σωματική κούραση, από την συνεχή-καθημερινή καταπόνηση έχει υπερβεί τα ανθρώπινα όρια. Δεν πάει άλλο.